Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Μεγάλη ανταπόκριση στις σεισμικές έρευνες αναζήτησης υδρογονανθράκων




ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΟΣΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ;

ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ;

ΓΙΑΤΙ ;;;





Μεγάλη ανταπόκριση στις σεισμικές έρευνες αναζήτησης υδρογονανθράκων

της Δώρας Αντωνίου

Υψηλές προσδοκίες για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ελλάδα προδίδει το πέραν κάθε πρόβλεψης ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στη χώρα μας. Η ανταπόκριση στον διαγωνισμό του υπουργείου Ενέργειας για σεισμικές έρευνες μη αποκλειστικής χρήσης στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης εντυπωσιάζει τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως προς το μέγεθος των εταιρειών που έσπευσαν να ανταποκριθούν. Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν οι εταιρείες Dolphin Geophysical, TGS-Nopec Geophysical Company ASA, ION Geophysical Corporation, CGGVERITAS, Spectrum GEO LIMITED, Fugro Multiclient Services AS, Petroleum GEO-Services (PGS), Spec Partners LTD.

Πρόκειται για οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον τομέα των δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών, που έσπευσαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Η εξέλιξη αυτή, εκτιμούν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, δείχνει ότι οι αξιολογήσεις διεθνώς είναι ότι οι πιθανότητες εντοπισμού σημαντικών κοιτασμάτων στις περιοχές για τις οποίες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Τόσο, ώστε εταιρείες αυτού του βεληνεκούς να διαγκωνίζονται για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες και να πραγματοποιήσουν τις έρευνες, θεωρώντας ότι τα αποτελέσματα των ερευνών θα είναι τέτοια, ώστε θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από την πώλησή τους σε εταιρείες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. 

Η μέθοδος που έχει επιλεγεί για έρευνες μη αποκλειστικής χρήσης, σημαίνει ότι οι εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να πληρώσουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια για τις έρευνες, χρήματα που πιστεύουν ότι θα πάρουν πίσω στο πολλαπλάσιο από την πώληση των δεδομένων. Αυτό μεταφράζεται σε αυξημένη πεποίθηση ότι υπάρχουν κοιτάσματα ικανά να κάνουν τα αποτελέσματα των σεισμογραφικών ερευνών περιζήτητα. Από μόνο του το αυξημένο ενδιαφέρον για πραγματοποίηση ερευνών αλλάζει άρδην το προφίλ της χώρας διεθνώς και αναμένεται, όσο οι σεισμικές έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη, εταιρείες-κολοσσοί να έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις.

 Η αξιολόγηση των προσφορών που κατέθεσαν οι οκτώ εταιρείες πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ. Ακολούθως, η εταιρεία ή οι εταιρείες που θα επιλεγούν, αναμένεται να αρχίσουν άμεσα τις σεισμικές έρευνες και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα υπάρχουν τα πρώτα σαφή στοιχεία, ακόμη και ολοκληρωμένη εικόνα για την ακριβή τοποθεσία των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το επόμενο στάδιο είναι η προκήρυξη διαγωνισμού, προκειμένου να αρχίσουν οι γεωτρήσεις. Ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας, κ. Γιάννης Μανιάτης, έχει δηλώσει ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να μπει το πρώτο τρυπάνι.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_04/03/2012_474651

Δεν υπάρχουν σχόλια: