Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»

 
 
  

 
Το «στοίχημα» του Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Πρωτόγνωρο για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα το εγχείρημα του ανεξάρτητου βουλευτή

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ

Στάση αναμονής τηρούν τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και ο ΛΑΟΣ απέναντι στο πολιτικό εγχείρημα του Πάνου Καμμένου. Αν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έχουν στην κατοχή τους δείχνουν πως ένα καθαρά αντιμνημονιακό κόμμα που δεν θα βασίζεται στην Αριστερά, αλλά στη Δεξιά, έχει μέλλον και θα έμπαινε άνετα στη Βουλή.  Όλοι περιμένουν να δουν τις τελικές κινήσεις του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή, ούτως ώστε να καθορίσουν και το πώς θα κινηθούν. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, πάντως, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει, καθώς θα έχει σχηματοποιηθεί ο πυρήνας και των βουλευτών που πλέον έχουν διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και προτίθενται να βρεθούν στο πλευρό του Πάνου Καμμένου.

Έχοντας ως βασικό στόχο την κατάργηση του Μνημονίου, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, γι' αυτό και δεν είναι εύκολο κανείς, στην παρούσα φάση, να προχωρήσει σε ουσιαστική αξιολόγηση και σοβαρή πρόβλεψη. Το σίγουρο είναι, όμως, πως το κόμμα αυτό θα αποτελέσει μια διέξοδο για όσους πολίτες κινούνται στον κεντροδεξιό χώρο και διαφωνούν κάθετα με τη στάση του Αντώνη Σαμαρά να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή.

Εκτός από τους βουλευτές που έχουν διαγραφεί ή έχουν ανεξαρτητοποιηθεί διαφωνώντας με το Μνημόνιο και θα επιλέξουν να συστρατευτούν με τον κ. Καμμένο, οι ανά την Ελλάδα υποψήφιοι θα είναι άτομα που βιώνουν, όπως λέει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, τη σκληρή καθημερινότητα και την κρίση. Άνεργοι, νέοι άνθρωποι, επιχειρηματίες που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή παλεύουν να σωθούν θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» θα κινηθούν διαφορετικά σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Ήδη συλλέγονται εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές σύμφωνα με τους πρωτεργάτες της κίνησης αυτής, ενώ στα ψηφοδέλτια θα υπάρχουν και προσωπικότητες από το εξωτερικό, καθώς ήδη έχουν προχωρήσει, μεταξύ άλλων, οι συζητήσεις με Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού, οι οποίοι και προτίθενται να επιστρέψουν προκειμένου να στηρίξουν την πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» θα είναι ένα ανοιχτό κόμμα, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συλλογικό επίπεδο, οι πολίτες, δηλαδή, θα συμμετέχουν στο σχεδιασμό. Σε αυτή τη λογική έχει βασιστεί, εξάλλου, από την αρχή το κόμμα, καθώς μέσω Διαδικτύου συνεχίζεται η διαβούλευση για την ιδρυτική διακήρυξη αλλά και τις θέσεις του σε όλα τα «καυτά» ζητήματα.

Χαρακτηριστικό της λογικής που θα διέπει τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν προεκλογικά. Ο Πάνος Κομμένος κάνει λόγο για «αντισυμβατική εκστρατεία», καθώς οι περιοδείες προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν με λεωφορεία όπου θα βρίσκονται όλα τα στελέχη της κάθε περιοχής, με στόχο την άμεση επαφή με τους πολίτες. Η πορεία αυτή θα ξεκινήσει από την περιφέρεια προς το κέντρο, με αφετηρία, σύμφωνα με πληροφορίες την Κρήτη και την Αλεξανδρούπολη. Συν τοις άλλοις, δεν θα υπάρχουν εκλογικά κέντρα, αλλά πολίτες και μέλη του κόμματος θα ανοίξουν τα σπίτια τους για επαφές και συναντήσεις. Όπως επισημαίνει ο κ. Καμμένος, μάλιστα, δεν θα ασχοληθεί καθόλου με τα παλιά κόμματα, καθώς θεωρεί πως το υπάρχον πολιτικό σύστημα έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και έχει αποδομηθεί πλήρως στη συνείδηση των πολιτών, που επιζητούν διέξοδο από την κρίση.

Το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» είναι, πάντως, λίγο πολύ γνωστό. Ο νέος φορέας επισημαίνει ως αδιαπραγμάτευτες αρχές αυτές της εθνικής ανεξαρτησίας και υπερηφάνειας, της λαϊκής κυριαρχίας, της πρόταξης του εθνικού συμφέροντος, της τήρησης του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ενώ απαιτεί την κατάργηση του Μνημονίου και αρνείται να δεχτεί το επαχθές, παράνομο χρέος, που διαμορφώθηκε με τοκογλυφικά επιτόκια. Εκφράζοντας το λαϊκό αίσθημα, απαιτεί την κατάργηση κάθε ασυλίας αξιωματούχων, βουλευτών και υπουργών για εγκλήματα που διέπραξαν κατά του ελληνικού λαού και της δημόσιας περιουσίας και απαιτεί την τιμωρία των καταχραστών του δημόσιου χρήματος, όπως και τη δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ένα από τα ισχυρά «χαρτιά», πάντως, του νέου κόμματος ίσως ακούει στο όνομα «Βασίλειος Μαρκεζίνης», καθώς πληροφορίες τον φέρουν να έχει βολιδοσκοπηθεί και να έχει αποδεχτεί την πρώτη ίσως θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Ο κ. Μαρκεζίνης, εξάλλου, είναι σφοδρός πολέμιος του Μνημονίου, το οποίο, μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει ως «το λάθος φάρμακο για την κρίση». 


Περιοδικό Επίκαιρα 

1.3.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: