Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Καρκίνος : Κοινή αρρώστια πολλών Προέδρων της Λατινικής Αμερικής






Κοινή αρρώστια πολλών Προέδρων   

• Προέλευση άγνωστη, υποψίες πολλές

Στις μέρες μας οι θεωρίες συνωμοσίας δεν αποτελούν απίθανα σενάρια, έτσι ο πάσχων από καρκίνο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που συχνά προκαλεί το ενδιαφέρον με τις τοποθετήσει και τις ρήσεις του, αυτήν τη φορά δεν είπε κάτι πολύ παράξενο. Άλλωστε ο πόλεμος των μικροβίων, των μολύνσεων, των επιδημιών, των ασθενειών είναι κάτι που τα προηγμένα κράτη εντάσσουν στα οπλοστάσια τους και αναλόγως εξελίσσουν και χρησιμοποιούν.

Ο Πρόεδρος Τσάβες λοιπόν, στη γνωστοποίηση της είδησης ότι και η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες πάσχει από καρκίνο, αναρωτήθηκε δημόσια μήπως έχουμε να κάνουμε με ένα βακτηριολογικό πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον μη αρεστών στις  ΗΠΑ ηγετών χωρών της Λατινικής Αμερικής. «Θα ήταν απίθανο εάν (οι ΗΠΑ) είχαν αναπτύξει μυστική τεχνολογία που να επιφέρει τον καρκίνο, χωρίς κανείς να το γνωρίζει;», αναρωτήθηκε μιλώντας στη Στρατιωτική  Ακαδημία του Καράκας. Φρόντισε μάλιστα να διευκρινίσει ότι δεν απευθύνει «απερίσκεπτες κατηγορίες», αλλά απλώς «σκέφτεται δυνατά».

Μεταφέροντας τις  εκφράσεις του και τους προβληματισμούς του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters γράφει σχετικά: «But this is very, very, very strange... it's a bit difficult to explain this, to reason it, including using the law of probabilities.»

Λέει λοιπόν ο Πρόεδρος Τσάβες: «Αλλά είναι πολύ, πολύ, πολύ περίεργο... είναι κάπως δύσκολο να το εξηγήσει κανείς, να το αιτιολογήσει κανείς, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσει τον νόμο των πιθανοτήτων». Και αμέσως μετά, το Reuters αισθάνεται την ανάγκη να παρατηρήσει: Chavez, Fernandez, Paraguay's Fernando Lugo, Brazil's Dilma Rousseff and former Brazilian leader Luiz Inacio Lula da Silva have all been diagnosed recently with cancer. All of them are leftists. Μετάφραση: Ο Τσάβες, η Φερνάντες, ο παραγουανός Φερνάντο Λούγο, η βραζιλιανά Ντίλμα Ρούσεφ και ο πρώην βραζιλιάνος ηγέτης Λουίζ  Ινάσιο  Λούλα ντα Σίλβα έχουν όλοι διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο. Όλοι τους είναι αριστεροί.

Ειδησεογραφικά είναι άψογο το κείμενο. Συντακτικά και εννοιολογικά είναι κάπως παράξενο.

Η αλήθεια είναι ότι ανάλογες σκέψεις κάνει κάθε πολίτης που πληροφορείται τη συχνότητα κρουσμάτων καρκίνου σε ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής τα τελευταία δύο χρόνια: ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα (είδηση της 29ης Οκτωβρίου 2011) αλλά και η διά-δοχος του Ντίλμα Ρούσεφ (είδηση 25ης Απριλίου 2009), ο Πρόεδρος της Παραγουάης Φερνάντο Λούγο (είδηση Αύγουστος 2010), ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ΟύγκοΤσάβες (είδηση 1ης Ιουλίου 2011), η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, όπως η ίδια ανακοίνωσε στις 27 Δεκεμβρίου.

 Και οι πέντε ηγέτες είναι αριστερής, φιλολαϊκής τάσης (ο καθένας με τα χαρακτηριστικά του) και δεν ανήκουν σε εκείνους που οι ΗΠΑ θα διάλεγαν για επικεφαλής χωρών της Λατινικής Αμερικής. Βεβαίως οι Αμερικανοί από την πλευρά τους θα θεωρούσαν ύποπτο το γεγονός ότι όλοι αυτοί έπαθαν καρκίνο, άρα πιθανώς το έκαναν για να εκθέσουν τις ΗΠΑ, και επίσης θα θεωρούσαν εξαιρετικά ύποπτο το γεγονός ότι παρά το γεγονός αυτό εξακολουθούν να ζουν και να το παλεύουν. Στις περιπτώσεις τουλάχιστον της Ρούσεφ και του Λούγο φαίνεται να είναι ο καρκίνος σε αποδρομή ή υπό έλεγχο.

Επίσης ύποπτο αλλά και αφόρητο θα πρέπει να θεωρούν το γεγονός ότι αυτοί οι άρρωστοι τύποι (που δεν πεθαίνουν) έχουν και χιούμορ. 0 Πρόεδρος Τσάβες, με αφορμή την ανακοίνωση της Προέδρου Φερνάντες, είπε με χαμόγελο: «Πρέπει να 'χω τον νου μου περισσότερο στους φίλους Προέδρους της Βολιβίαςν Έβο Μοράλες και του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα..», ενώ η Πρόεδρος της Αργεντινής, μετά την ανακοίνωση της ασθένειας της και τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε από φίλους Προέδρους άλλων γειτονικών χωρών (και ομοιοπαθείς...), υπογράμμισε με νόημα ότι ο πρώτος που της τηλεφώνησε ήταν ο Ούγκο Τσάβες.

Συνωμοσία ή όχι, σημασία έχει ότι ηγέτες χωρών που ανήκουν σε ήπειρο την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν δική τους και προέκταση τους ασθενούν ομαδικά και με ανησυχητική συχνότητα. Και από ασθένεια που δεν χαρακτηρίζεται συχνά περαστική. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην περιοχή, άλλωστε μας αφορά και ως ε-μπειρία αναδιάταξης δυνάμεων και ανασύνταξης, ύστερα από τη διαλυτική παρέμβαση διεθνών δανειστών και τοκογλύφων.

Παράξενο κομμάτι θα μου πείτε . Αλλά τίποτα δεν πρέπει να μας παραξενεύει στον κόσμο που ζούμε.


Παρατηρητής/ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: