Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Έκλεισε το "πακέτο" Βρούτση





Της Ρούλας Σαλούρου

Στα χέρια του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής τρόικας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, βρίσκονται πλέον οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα επηρεάσουν συνολικά, περισσότερους από ένα εκατομμύριο ήδη συνταξιούχους και εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που παρέδωσε την περασμένη Τρίτη τη δέσμη κοστολογημένων προτάσεων – σεναρίων, στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και κατά συνέπεια στον Αντώνη Σαμαρά και τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνει στο Capital.gr ότι στο τελικό πακέτο δεν περιλαμβάνεται πρόταση για μείωση συντάξεων των 700 ευρώ. Παράλληλα, το σενάριο που φαίνεται πως προκρίνεται όσον αφορά στο ΕΚΑΣ είναι να περιοριστεί η καταβολή του μόνον σε όσους συμπληρώνουν το 65ο έτος ηλικίας, χωρίς να τεθούν συμπληρωματικά, περιουσιακά κριτήρια.  Στον αντίποδα, για τα περισσότερα κοινωνικά επιδόματα θα εφαρμοστούν και περιουσιακά κριτήρια.

Όσον αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αυτό που σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας είναι πιο αποτελεσματικό, είναι να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με το γενικό όριο να παραμένει στα 65.

Αν και δεν έχει γίνει εξειδίκευση των προτάσεων, οι νέες ρυθμίσεις –εφόσον προκριθεί το σενάριο της αύξησης των «εσωτερικών ορίων»– θα θίξουν κυρίως τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ για τους οποίους τα όρια ηλικίας είναι χαμηλότερα από του ΙΚΑ, τις μητέρες με ανήλικα παιδιά που μπορούν να βγουν σε ηλικία 52 ή 55 ετών και για τις οποίες ούτως ή άλλως αυξάνονται τα όρια ηλικίας από το 2013 με τον νόμο Κουτρουμάνη ή ακόμη και τους ένστολους. 

Στα σενάρια περιλαμβάνονται ακόμη προτάσεις όπως:

* Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων

* Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις

* Περικοπή της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης

* Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20

* Περικοπή από το πρώτο ευρώ, κύριων συντάξεων, άνω όμως των 700 ευρώ, πιθανότατα από τα 800 ευρώ, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 2% και να φθάνουν έως και το 15%. Σύμφωνα με σενάρια, το ποσοστό παρακράτησης θα ξεκινά από το 2% με τις απώλειες για τον συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη της τάξης των 850 ευρώ να αγγίζουν τα  204 ευρώ τον χρόνο, σε συντάξεις των 1.200 ευρώ, η πιθανή παρακράτηση του 3% θα στερήσει από τον συνταξιούχο  432 ευρώ το χρόνο, για συντάξεις των 1.500 ευρώ, η μείωση του 5%, θα οδηγήσει σε απώλεια της τάξης των  900 ευρώ το χρόνο ενώ σε συντάξεις των 2.100 ευρώ, μείωση της τάξης του 15% που θεωρείται πολύ πιθανή, θα οδηγήσει σε απώλεια  3.780 ευρώ το χρόνο.  Ο υπουργός Εργασίας επαναλαμβάνει μιλώντας στο Capital.gr ότι στο πρόσφατο παρελθόν, δηλώσεις του για τους κατώτατους μισθούς παρερμηνεύθηκαν και ξεκαθαρίζει ότι συντάξεις των 1.400 ευρώ δεν μπορούν να θεωρούνται σήμερα ως χαμηλές. Στην πραγματικότητα, χαμηλές είναι σήμερα οι συντάξεις από τα 486 (κατώτατη σύνταξη ΙΚΑ) έως περίπου τα 700 ευρώ. Σε αυτό το σημείο ο κ. Βρούτσης ανάφερε ότι  και ο κατώτατος μισθός για τους νεοεισερχόμενους, κυμαίνεται πλέον στα 586 ευρώ, χωρίς να κάνει όπως σημειώνει, οποιαδήποτε αναφορά σε περικοπές,. «Σε καμία περίπτωση δεν είπα, ή υπονόησα, όπως τόσο βάναυσα διαστρεβλώθηκε, ότι οι συντάξεις των 1400 πρέπει να πάνε στα 586 ευρώ» τονίζει ο υπουργός. 

* Μείωση του εφάπαξ, ακόμη και αναδρομικά, σε όσους έχουν ήδη λάβει την παροχή, μέσω της επιβολής ειδικής εισφοράς στην κύρια σύνταξη.

Την τελική απόφαση για το μέγεθος, το ύψος αλλά και το είδος των περικοπών θα λάβουν οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης.

Αμέσως μετά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα πιάσουν φωτιά, καθώς η εξειδίκευση συνταξιοδοτικών διατάξεων, είναι αυτή που κρύβει παγίδες και νέες περικοπές. 

http://www.capital.gr/news.asp?id=1590398
Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: