Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Η πολιτική της λιτότητας οδηγεί την Ελλάδα βαθύτερα στην κρίση







Η πολιτική της λιτότητας οδηγεί την Ελλάδα βαθύτερα στην κρίση


Η ανεργία στη χώρα θα αυξάνεται και δεν πρόκειται να υπάρξει δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους, ενόσω η Ελλάδα, με την πολιτική της λιτότητας, θα συνεχίζει να οδηγεί την οικονομία της βαθύτερα στην κρίση, προειδοποιεί η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Σάρα Βάγκενκνεχτ, σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, γύρω από την οποία περιστρέφονται και οι περισσότερες ερωτήσεις.

Το πρόβλημα είναι πως χώρες, όπως η Γερμανία, ζητούν από την Ελλάδα ολοένα και σκληρότερα προγράμματα λιτότητας και αν δεν διορθωθεί αυτή η γραμμή τα πάντα θα τελειώσουν σε πανωλεθρία, προειδοποιεί η Γερμανίδα πολιτικός, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να υποχρεωθεί σε περαιτέρω περιορισμούς και περικοπές.


Τα χρήματα θα πρέπει να εισπραχτούν εκεί που υπάρχουν, από τους πλούσιους στη χώρα και αυτό θα ήταν δικαιότερο από να ζητείται να πληρώνουν συνέχεια εργαζόμενοι, άνεργοι ή συνταξιούχοι, αναφέρει.

Ωστόσο το πρόβλημα βρίσκεται στο ό, τι οι πλούσιοι έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και γι αυτό οι χώρες του Ευρώ θα πρέπει να συνεργαστούν - ασκώντας πίεση και στην Ελβετία - για να επισημάνουν καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, να τις παγώσουν, να τις διασταυρώσουν με τα ελληνικά φορολογικά στοιχεία και τελικά θα μπορούσε να ζητηθεί μια εφάπαξ φορολόγησή τους κατά 50%.

Κατά την άποψή της κ. Βάγκενκνεχτ, με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαζόταν ούτε τα δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρώπη, ούτε οι δραστικές περικοπές που σχεδιάζονται εκ νέου στην Ελλάδα, όπου το νέο πακέτο μέτρων άνω των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί καθαρή παραφροσύνη.

Όπως σημειώνει, θα πρέπει να υπάρχει το σθένος να κληθούν να πληρώσουν οι πλούσιοι και αυτό μπορεί να γίνει μόνον με μια συντονισμένη δράση όλων των χωρών του ευρώ, διότι μόνη της η Ελλάδα δεν θα ήταν αρκετά ισχυρή για να θέσει, για παράδειγμα, την Ελβετία ή τις ελβετικές τράπεζες, υπό πίεση.

Η ίδια θεωρεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός από κάποια στιγμή και μετά δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τα προγράμματα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα του και επισημαίνει πως από το «ελληνικό μοντέλο» του παρελθόντος δεν ωφελήθηκαν οι απλοί πολίτες ή οι συνταξιούχοι, αλλά οι πλούσιοι οι οποίοι επωφελούνται από τα μέχρι τώρα μέτρα διάσωσης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, τα οποία προέρχονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, δεν φτάνουν στην Ελλάδα αλλά στις τράπεζες.

Στη συνέντευξή της στην «Ντερ Στάνταρντ», η Γερμανίδα πολιτικός εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνοντας πως αυτές φέρνουν χρήματα μόνον βραχυπρόθεσμα ενώ μακροπρόθεσμα κοστίζουν πολύ περισσότερο, καθώς το κράτος, πουλώντας περιουσία του, παραιτείται από έσοδα και, εξάλλου, ιδιωτικοποιήσεις σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σημαίνουν για τους πλούσιους αγοραστές, ένα επιπλέον δώρο.

Τέλος, σε σχέση με την αποκαλούμενη «κρίση χρέους», η ίδια είναι της άποψης πως αυτή ξεκίνησε με την κρίση των τραπεζών, οι χώρες της Ευρώπης «διέσωσαν» στο μεταξύ χρόνο, τις τράπεζες με 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων, ενώ καμία χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει επί μακρόν τη διοχέτευση πόρων σε μαρασμένο δημοσιονομικό τομέα και ως εκ τούτου η λεγόμενη «διάσωση του ευρώ» δεν είναι τίποτε άλλο από μια περαιτέρω διάσωση τραπεζών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: