Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

SZ: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα




ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ

SZ: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα


Για τελευταία ευκαιρία προς την Ελλάδα κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. Δεν αποκλείονται συμβολικές ή ήσσονος σημασίας παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, εκτιμούν Γερμανοί πολιτικοί και σχολιαστές.

SZ: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα

«Είναι η τελευταία ευκαιρία. Αλλά τουλάχιστον υπάρχει αυτή η ευκαιρία. Στα τέλη της εβδομάδας ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί αρχικά το Βερολίνο και στη συνέχεια το Παρίσι. Από το πώς θα παρουσιάσει τον εαυτό του στις δύο πρωτεύουσες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το αν η χώρα του θα καταφέρει να διατηρήσει το ευρώ ή όχι», επισημαίνει η εφημερίδα.

Παράλληλα, αναφερόμενη στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ ότι δεν συζητείται καμία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων για την Ελλάδα η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Αυτό που δεν είπε ο κ. Ζάιμπερτ είναι ότι στη σημερινή συμφωνία υπάρχει και μία πρόταση, σύμφωνα με την οποία η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να επιμηκυνθεί χρονικά, εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει σημαντικά μεγαλύτερη ύφεση από την αρχικώς προβλεπόμενη».

Μετά και την χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Βερολίνο οι Γερμανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι επί της ουσίας δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στην γερμανική στάση απέναντι στην Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Μάιστερ δηλώνει σχετικά:

«Αν οι παραχωρήσεις σημαίνουν περισσότερα χρήματα, τότε η απάντησή μας είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Το συνολικό ύψος του πακέτου βοήθειας δεν μπορεί να αυξηθεί. Μέσα στο σημερινό πλαίσιο όμως θεωρώ δυνατές ορισμένες προσαρμογές, όσον αφορά για παράδειγμα ποιά μέτρα θα έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων ή με ποιόν ακριβώς τρόπο θα υλοποιηθούν. Μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά.

Επιπλέον ο Γερμανός πολιτικός δεν αποκλείει και μία επιτάχυνση πληρωμών από την πλευρά των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνεί με αυτό και το ΔΝΤ. Πάντως «ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: όλες οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνουν» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των χριστιανοδημοκρατών.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: