Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Spiegel: Η Γερμανία είναι τώρα στην γωνία





Η Γερμανία έχει γίνει «εκβιάσιμη» και η ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης έχει βάλει τη χώρα «στη γωνία». Το αποτέλεσμα είναι ότι «ο κόσμος έχει δει την μπλόφα της και υφίσταται τις συνέπειες».

Η ανελέητη κριτική αυτή ασκήθηκε από τον οικονομικό αρθρογράφο της Der Spiegel, Wolfgang Munchau.

«Αν όλα αποτύχουν, όλοι θα υποφέρουν όμως οι Γερμανοί θα υποφέρουν πολύ περισσότερο από τους Ιταλούς», τονίζει ο κ. Munchau.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την συμπεριφορά της γερμανίδας καγκελαρίου έναντι της Ελλάδας, αναφέρει πως επισήμως η Merkel εξακολουθεί να τηρεί σκληρή γραμμή. Έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι έλληνες πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τις τους όρους. Τελευταία όμως, ακούγεται μια διαφορετική «νότα».

Δήλωσε πως «ματώνει η καρδιά της» για την αντιμετώπιση που έχουν οι έλληνες συνταξιούχοι. Έχει δηλώσει επίσης πως οι συνέπειες εξόδου για την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία θα είναι ανυπολόγιστες.

«Πιστεύω», λέει ο Munchau, «ότι θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες να υπάρχει συμφωνία για χαλάρωση των όρων του πακέτου για την Ελλάδα».

Η «χαλάρωση» αυτή βέβαια δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο θα ήθελε η Ελλάδα, όμως θα υπάρξει χρηματοδότηση χωρίς ένα επίσημο τρίτο πακέτο για την Αθήνα. Η χρηματοδότηση αυτή θα έρθει μέσω της επιμήκυνσης, της μείωσης των επιτοκίων, «με άλλα λόγια, με κόλπα».

Ο αρθρογράφος, αναφέρει το euro2day.gr, κάνει επίσης λόγο για απομόνωση της Bundesbank, αφού παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του επικεφαλής της, Jens Weidmann για την ανακοίνωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi περί προγράμματος αγοράς ομολόγων, η τελική απόφαση ανήκει στον πρόεδρο της ΕΚΤ.

http://www.tsantiri.gr/oikonomia/spiegel-i-germania-ine-tora-stin-gonia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: