Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

10 χρόνια από την τραγωδία του Κολούμπια




ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 2.2.2003





Ηνωμένες Πολιτείες — Η 1η Φεβρουαρίου του 2003 έμεινε στην ιστορία ως μία από τις πιο μαύρες ημέρες στην ιστορία των διαστημικών αποστολών. Το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια εξερράγη κατά την επιστροφή του στη Γη, προκαλώντας τον τραγικό θάνατο των 7 μελών του πληρώματος.

Το Κολούμπια επέστρεφε στη Γη, έπειτα από αποστολή 16 ημερών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ανατινάχθηκε πάνω από το Τέξας, εξαιτίας βλάβης στη θερμομονωτική ασπίδα του σκάφους, που οδήγησε σε υπερθέρμανση των υδραυλικών συστημάτων και τελικά την έκρηξη.

Ήταν το χρονικό μίας προαναγγελθείσας τραγωδίας, καθώς το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ συνειδητοποίησε – καθυστερημένα – πως το μοιραίο ήταν αναπόφευκτο και δε μπορούσε να κάνει το παραμικρό για να το αποτρέψει.


 Το μόνο που έκαναν οι υπεύθυνοι ήταν να μην πουν τίποτα στους 7 αστροναύτες κατά την επιστροφή τους στη Γη. “Δε νομίζετε πως ήταν καλύτερα να πεθάνουν αιφνιδίως κατά την είσοδο τους στην ατμόσφαιρα, από το να ξέρουν ότι έρχεται το τέλος και δε μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό;” δήλωσε ο Γουέιν Χέιλ της NASA.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την τραγωδία του Κολούμπια, αξίζει να θυμηθούμε εκείνες τις δραματικές στιγμές, μέσα από το συγκινητικό βίντεο του BBC:
  



 
 http://news.pathfinder.gr/world/850469.html  

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ COLUMBIA ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE SEARCH

Δεν υπάρχουν σχόλια: