Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 2013






ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ

Πώς θα αποφύγετε τις παγίδες  στις φορολογικές δηλώσεις
 
Της Α. Παύλου-Παπαδημητρίου
Αλλαγές με παγίδες περιλαμβάνουν οι φορολογικές δηλώσεις που συμπληρώνουν οι φορολογούμενοι αποκλειστικά και μόνο μέσω της ηλεκτρονικής οδού. Η Εφορία δεν έστειλε ούτε έντυπα ούτε οδηγίες συμπλήρωσης, ενώ όλες οι δηλώσεις πρέπει να έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Taxisnet έως τις 30 Ιουνίου 2013.
Το γεγονός ότι όλες οι δηλώσεις θα υποβληθούν από το Διαδίκτυο χωρίς καμία εξαίρεση, δείχνει τη νέα τάση που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για συναλλαγές με την Εφορία από απόσταση. Να τονιστεί ότι τα δικαιολογητικά έγγραφα τηρούνται για μία πενταετία στο αρχείο του κάθε φορολογουμένου, και όταν του ζητηθούν σε μελλοντική διασταύρωση στοιχείων θα πρέπει να τα προσκομίσει στην Εφορία.
Τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 θα φορολογηθούν όπως ακριβώς και τα εισοδήματα του 2011. Το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ, ενώ για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στις 9.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος τους, με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ. Αν λείπουν αποδείξεις οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται με έξτρα φόρο 10% που υπολογίζεται στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που συγκεντρώθηκαν.
Στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από το νέο μειωμένο βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 ή των 9.000 ευρώ και μέχρι το όριο του ορίου των 12.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 10%. Ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί στο κλιμάκιο ετήσιου εισοδήματος από τα 16.000 έως τα 22.000 ευρώ ανέρχεται σε 25%, ο συντελεστής φόρου του κλιμακίου εισοδήματος από τα 22.000 έως τα 26.000 ευρώ είναι 25%, ο συντελεστής που αντιστοιχεί στο τμήμα εισοδήματος από τα 26.000 έως τα 32.000 ευρώ ανέρχεται σε 35% και ο συντελεστής που αναλογεί στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 32.000 έως τα 40.000 ευρώ έχει οριστεί σε 35%. Για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 45%.
Τα συνολικά αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τους φορολογουμένους με προστατευόμενα τέκνα έχουν διαμορφωθεί σε:
- 7.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με 1 παιδί,
- 9.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με 2 παιδιά,
-12.000 ευρώ για τους τριτέκνους,
- 15.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με 4 παιδιά.
Για πρώτη φορά η Εφορία ζητεί από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν για κάθε ακίνητο ξεχωριστά τον αριθμό παροχής ρεύματος της ΔΕΗ. Τα στοιχεία της Εφορίας θα διασταυρωθούν με αυτά της ΔΕΗ, και όπου υπάρχουν διαφορές θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις.
Με αυτόν τον τρόπο η Εφορία θα γνωρίζει αν κάποιος έχει πληρώσει ή όχι, το «χαράτσι» των ακινήτων, και φυσικά θα μπορεί να διασταυρώσει τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου και να επιβάλει πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.
Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι με παιδιά θα πρέπει να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων τους, ενώ επίσης για πρώτη φορά θα δηλωθούν όλα τα εισοδήματα, ακόμη και αυτά που έως πέρυσι δεν ήταν υποχρεωτικό να δηλωθούν, όπως είναι για παράδειγμα οι τόκοι καταθέσεων, μερίσματα από μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια.
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι είναι υποχρεωτική η αναγραφή στη φορολογική δήλωση όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ανεξάρτητα αν φορολογούνται ή απαλλάσσονται της φορολογίας ή φορολογούνται κατ' ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης ή αν καταβάλλονται ελεύθερα φόρου. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς φόρος.
Για τον λόγο αυτό, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν και να αποστείλουν στους ασφαλισμένους τους, εκτός από τις συνήθεις βεβαιώσεις που λαμβάνουν κάθε έτος, και βεβαιώσεις για κάθε είδους παροχές σε χρήμα και επιδόματα - βοηθήματα πού τυχόν έχουν λάβει οι ασφαλισμένοι εντός του 2012.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι με παρακράτηση από τις αποδοχές τους της εισφοράς αλληλεγγύης θα πρέπει στον πίνακα 8 να συμπληρώσουν τους νέους κωδικούς 333-334 όπου αναγράφονται τα ποσά που παρακρατήθηκαν το 2012 για ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ποιες δαπάνες αναγνωρίζει η Εφορία
Ενοίκια, ασφάλιστρα, νοσήλια, τόκοι δανείων, δίδακτρα είναι ορισμένες από τις δαπάνες που με τις κατάλληλες αποδείξεις μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Συγκεκριμένα, η εφορία αναγνωρίζει τις εξής δαπάνες:
- Ενοίκιο κατοικίας. Από τον φόρο εκπίπτει το 10% των δαπανών που αφορούν, με ανώτατο ποσό έκπτωσης τα 100 ευρώ. Επίσης, το ενοίκιο που πληρώνουν για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
- Ασφάλιστρα. Τα ποσά που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια, συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους εγγάμους.
- Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για κάθε μέλος της οικογένειας για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
- Οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και σε κατοικία μέχρι 120 τ. μ.
- Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
- Οι εισφορές που καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο σε ασφαλιστικά ταμεία.
Σημειώνεται ότι οι αποδείξεις για δαπάνες  αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν το 2012 θα πρέπει να καταγραφούν και για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Οι αποδείξεις πρέπει να καλύπτουν το 25% του δηλούμενου ή τεκμαρτού ατομικού ετήσιου εισοδήματος εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ. Αν το εισόδημα υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ η συνολική αξία των αποδείξεων που πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί περιορίζεται στις 15.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του 25% του εισοδήματος με αποδείξεις υπάρχει «πέναλτι» 10% επί της διαφοράς. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να διαφυλάξουν στα σπίτια τους τις αποδείξεις που μάζεψαν για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο, καθώς και όλα τα άλλα δικαιολογητικά που αφορούν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Όπως προαναφέρθηκε, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στους κωδικούς 659-660, στον πίνακα 6, όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Δηλαδή θα πρέπει να αναγράψουν επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τόκους από καταθέσεις, repos, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, που εισπράχθηκαν το 2012. Τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα υπαχθούν και σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4%. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος απέκτησε εισόδημα 13.000 ευρώ και είχε κέρδη από μετοχές 6.000 ευρώ θα πληρώσει εισφορά αλληλεγγύη επί των 19.000 ευρώ που είχε το 2012. Δηλαδή θα πληρώσει 190 ευρώ.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές:
-1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ
- 2% για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ
- 3% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.00$ευρώ
- 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.



ΠΩΣ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ
Προσοχή στα τεκμήρια
Υπάρχουν τρόποι για να μην πιαστούν οι φορολογούμενοι στο δίχτυ των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων  μεγάλης αξίας (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.), και έτσι να αποφύγουν την καταβολή επιπλέον φόρου.
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, η διαφορά μεταξύ του «πόθεν έσχες» και του δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογουμένου μπορεί να καλυφθεί:
α) Με πραγματικά εισοδήματα του ιδίου του φορολογουμένου, της συζύγου του ή των προσώπων που συνοικούν και τον βαρύνουν και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται κατά ειδικό τρόπο ή δεν θεωρούνται εισόδημα.   
β) Με χρηματικά ποσά που προέρχονται από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Ειδικά για τα ακίνητα ως τίμημα πώλησης λαμβάνεται εκείνη που αναγράφεται στο συμβόλαιο πώλησης ανεξάρτητα αν ή αξία είναι μεγαλύτερη της αντικειμενικής. Με τα χρήματα που θα εισπράττει ο φορολογούμενος με βάση την τιμή αυτή, μπορεί να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στο εισόδημα του και τη δαπάνη που κατέβαλε για την αγορά περιουσιακού στοιχείου μεγάλης αξίας.
γ) Με εισαγωγή συναλλάγματος που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας, με την επιφύλαξη των ειδικότερων προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος για τη αναγνώριση του.
δ) Με δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί και αποδεικνύονται με έγγραφα στοιχεία που φέρουν βέβαιη ημερομηνία. Ειδικά τα δάνεια που επικαλείται ο φορολογούμενος προκειμένου να καλύψει δαπάνη για απόκτηση περιουσιακού στοιχείου πρέπει να έχουν ληφθεί πριν από την πραγματοποίηση της σχετικής δαπάνης,
ε) Με δωρεές ή γονικές παροχές. Οι πραγματικές δωρεές και γονικές παροχές καλύπτουν τη διαφορά πραγματικού εισοδήματος και τεκμαρτής δαπάνης εφόσον η σχετική δήλωση δωρεάς ή γονικής παροχής υποβληθεί μέχρι τέλους του έτους κατά το οποίο έγινε η δαπάνη. Αυτονόητο είναι ότι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εξετάζει εάν η δωρεά είναι πραγματική. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η δωρεά είναι εικονική δεν λαμβάνεται υπόψη.
στ) Με ανάλωση κεφαλαίου που αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από το φόρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση των ποσών αυτών είναι να αναγράφονται στις δηλώσεις και να αποδεικνύονται από νόμιμα έγραφα. Ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να ανατρέξει σε όσα έτη επιθυμεί και να επικαλεστεί εισοδήματα που φορολογήθηκαν ή απαλλάσσονται του φάρου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προκύπτουν από τα εκκαθαριστικό σημείωμα τα στοιχεία αυτά και η δυνατότητα διασταύρωσης τους με τα στοιχεία που τηρούνται στη ΔΟΥ. Επισημαίνεται ότι από το δηλωθέν εισόδημα των προηγούμενων ετών η Εφορία αφαιρεί τα ποσό που αντιστοιχεί στο τεκμήρια διαβίωσης και τη δαπάνη για αγορά περιουσιακών στοιχείων ή ποσό τουλάχιστον 2.900 ευρώ για κάθε έτος αν δεν υπάρχουν τεκμήρια. Το εισόδημα που απομένει μπορεί να επικαλεσθεί ο φορολογούμενος για να δικαιολογήσει τη δαπάνη για αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων κ.λπ.
Πρόστιμα από τη μη υποβολή δήλωσης
Προσαυξήσεις φόρου που φθάνουν μέχρι και 120% του αρχικού οφειλόμενου φόρου εισοδήματος προβλέπονται στην περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης εισοδήματος από τα φυσικό πρόσωπα. Επίσης, όταν δεν προκύπτει φόρος με βάση τη δήλωση επιβάλλεται αυτοτελές χρηματικό πρόστιμο από 117 μέχρι και 1.170 ευρώ.
Ειδικότερα για εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης η προσαύξηση του φόρου ανέρχεται σε 1,5% ανά μήνα καθυστέρησης, με το ποσοστό να φθάνει το ανώτερο στο 60%. Για ανακριβή δήλωση το ποσοστό προσαύξησης διαμορφώνεται σε 3% για κάθε μήνα, με ανώτατο όριο το 120%, ενώ για μη υποβολή δήλωσης  φορολογίας εισοδήματος το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 3,5% για κάθε μήνα, με οροφή το 120%.
Οι παραπάνω προσαυξήσεις και τα αυτοτελή πρόσημα σε περίπτωση συμβιβασμού μπορούν να περιορισθούν στα 3/5 ή στο 60% του ποσού. Επίσης, αν ο φορολογούμενος επιλεγεί για προσωρινό η τακτικό έλεγχο από τις Αρχές έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών, τελών και εισφορών με μείωση στο 1/2 των πρόσθετων φόρων που προβλέπονται για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.


Πηγή:
Εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ
7.5.2013





Δεν υπάρχουν σχόλια: