Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Ανθή Πιερίδη : 21ος αιώνας και ανθρώπινα δικαιώματα



21ος αιώνας και ανθρώπινα δικαιώματα

Γράφει η Ανθή Πιερίδη

Συνταξιούχος Ι/Σ ΟΑ

Στο Β ́ παγκόσμιο πόλεμο, έχασαν τη ζωή  τους,  60  εκατομμύρια  άνθρωποι, 20 εκατ. στρατιώτες και 40 εκατ. άμαχοι και τον ονόμασαν φονικό, για την κτηνωδία και τις αγριότητες που έγιναν!!
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 για όλους τους ανθρώπους της Γής!!!!!
Ωστόσο,  σύμφωνα  με  ειδικούς,  τον  21ο αιώνα η ανθρωπότητα, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση, στα Ανθρώπινα Δικαιώματα! Και  κάθε  30  δευτερόλεπτα,  ένα  άτομο γίνεται  θύμα  ανθρώπινης  εμπορίας.  Υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι στον κόσμο σήμερα, από κάθε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία.
Εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας παγκόσμιως. Άνδρες γυναίκες και παιδιά, γίνονται αντικείμενα  εργασιακής  και  σεξουαλικής δουλείας, ενάντια στη θέλησή τους.
Το  1-2%  των  θυμάτων  διασώζεται,  ενώ μόνο ο ένας στους 100.000 Ευρωπαίους διακινητές, καταδικάζεται. Τέλος, υπολογίζεται ότι 20.000 γυναίκες και παιδιά, διακινούνται από  χώρες  όπως  η  Ρωσία,  η  Ουκρανία,  η Λευκορωσία,  η  Αλβανία,  η  Βουλγαρία,  η Ρουμανία και η Λιθουανία, προς την Ελλάδα, γνωστή ως κέντρο, της εμπορίας ανθρώπων  στην  Ευρώπη,  μια  κι  αποτελεί  δίοδο εισόδου των θυμάτων, στην Ε.Ε. !!!!!
Συχνά απαγάγουν ή πωλούνται υπό άθλιες συνθήκες, γυναίκες και  παιδιά,  από  τις  οικογένειές  τους  και θύματα  εμπορίας  πια,  διατίθενται  σε  δουλειά εξαναγκαστική, σε παράνομα εργοστάσια και σπίτια, σε πορνεία, γάμος με σκοπό τη  χρήση  μιας  γυναίκας  ως  σκλάβα  στο σπίτι, και επαιτεία στους δρόμους -κυρίως, ανάπηροι ή μικρά παιδιά- και τέλος εμπορία οργάνων!
Κι  είναι  αληθινά  δυστυχώς,  όσο  κι  αν ακούγονται τρομακτικά!!!
Σχετική με τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι και η Α21 μια από τις σημαντικότερες εθελοντικές  οργανώσεις,  κι  αφορά  όλους τους τομείς της αδικίας. Στόχος της, να προστατεύσει παιδιά, γυναίκες και άνδρες που πέφτουν θύματα εμπορίου.
Εργάζεται  μέσα  από  το  τοπικό  σύστημα δικαιοσύνης, για την επιβολή του νόμου με νομική ομάδα, που δουλεύει για την ενοχοποίηση και δίωξη των διακινητών, άλλα και για την ενδυνάμωση των νομικών διαδικασιών, απέναντι στην εμπορία ανθρώπων, για να σώσει, να στεγάσει και να αποκαταστήσει την υγιή ζωή των θυμάτων, παρέχοντας τους και ξενώνες φιλοξενίας και ειδικούς για την ψυχολογική τους υποστήριξη, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.
Η Α21 έχει τη στήριξη και τη συνεργασία με άλλους φορείς και οργανώσεις, κι ο κύριος  συνεργάτης  της  είναι  η  1109  γραμμή πληροφόρησης, για την εμπορία ανθρώπων. Η υποβολή καταγγελιών, γίνεται με τηλεμετάφραση σε 170 γλώσσες, και παραμένει ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο.
Για να γίνει κάποιος εθελοντής, περνά από έλεγχο μητρώου!
Στα σύγχρονα διεθνή κείμενα καταλαμβάνει κεντρική θέση η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες (CRPD) κι είναι η πρώτη σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον 21ο αιώνα.
Είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό κείμενο,  με  περιεκτική  προστασία  των  δικαιωμάτων,  των  ατόμων  με  ψυχό-κοινωνική αναπηρία, και έχει κυρωθεί και από τη χώρα μας πρόσφατα.
Συγκεκριμένα  εξετάζεται  κι  ελληνική  νομοθεσία, που άφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα, των ψυχικά ασθενών.
Κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει  το  Βραβείο  Ζαχάρωφ,  σε  υπερασπιστές,  για  τις  αξίες  της ελευθερίας  της σκέψης, και σε ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανά τον κόσμο, ιδίως σε τρίτες χώρες. Δημιούργησε επίσης το δίκτυο, για την  υποστήριξη  των  βραβευμένων,  με  το Βραβείο  Ζαχάρωφ,  και  την  ανάπτυξη  επαφών μεταξύ τους, αλλά και την ενθάρρυνση κοινών δραστηριοτήτων.
Μεταξύ των βραβευθέντων περιλαμβάνονται ο Nelson Mandela, η Aung San Suu Kyi και η Malala Yousafzai. Το 2015, το βραβείο απονεμήθηκε στον Raif Badawi, από τη Σαουδική Αραβία, καταδικάστηκε σε 1.000 μαστιγώματα και δέκα χρόνια φυλάκιση, γιατί δημοσίευσε  υλικό,  που  θεωρήθηκε  βλάσφημο και είναι και υπέρμαχος, της ελευθερίας της έκφρασης!!
Οι  Nadia Murad και Lamiya Haji Bashar, βραβευμένες για το 2016 είναι θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), όπως αυτοαποκαλείται. Επέζησαν  και  εκπροσωπούν  σήμερα  τις γυναίκες,  που  έχουν  υποστεί  σεξουαλική βία, από το ISIS.
Παγκοσμιοποίηση  και  Ανθρώπινα  Δικαιώματα

Πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους, για να ενισχύσουμε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να ληφθούν διορθωτικά μέτρα, μετά από κοινή  συναίνεση  των  ηγετών  των  κρατών, ώστε  το  μοντέλο  ανάπτυξης  και  τα  οφέλη από  τη  παγκοσμιοποίηση,  να  είναι  το  ίδιο για όλους τους λαούς και να ξεπερασθούν τα  τεράστια  χάσματα,  στην  κατανομή  του πλούτου  κι  και  οι  άθλιες  συνθήκες, μέσα στις οποίες ζουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο  άνθρωποι,  Ωστόσο  τα  περισσότερα κοινά  οφέλη,  είναι  διαμοιρασμένα  τόσο άνισα, ώστε η παγκόσμια αγορά ακόμα δεν υποστηρίζεται από κανόνες, που να βασίζονται σε κοινά αποδεκτούς κοινωνικούς στόχους και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι συνεχείς και παραμένουν κι ατιμώρητες.
Και  η  μελέτη  της  Environmental  Justice Foundation  (EJF)  αποκαλύπτει  ότι,  ο  αριθμός των προσφύγων που διέφυγαν από τον πόλεμο της Συρίας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα  στην  Ευρώπη,  είναι  πολύ  μικρότερος  των  εκατομμυρίων  ανθρώπων από την Αφρική, που θα αναγκαστούν την επόμενη δεκαετία, εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους!
Θα είναι η μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή, που έχει ποτέ συμβεί, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και για τον πολιτισμό!!!
Και 10 εκατομμύρια έως και 20 εκατομμύρια  πρόσφυγες,  δεν  θα  μεταναστεύουν στη Νότια Αφρική, αλλά  θα κατευθύνονται προς, τη Μεσόγειο!!!
Θέλεις να βοηθήσεις;;;
Αν  δεις  κάτι  ύποπτο,  κάλεσε  αμέσως 1109.  Επισκέψου  την  ιστοσελίδα  της  Α21 www.a21.gr  ή  γράψε  τους  στο  info@a21.gr για να δεις με ποιους τρόπους μπορείς να βοηθήσεις.

Πηγή: UNITED NATIONS

Δεν υπάρχουν σχόλια: