Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Μουντιαλ : Πως αποκλείστηκε η Εθνική Ελλάδος το 1970

 


 

Ο αποκλεισμός της Εθνικής από το Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό

Όλα συνέβησαν για έναν βαθμό, ένα γκολ κι ένα... φούτερ. Το επεισόδιο του Δομάζου με τον προπονητή Γεωργιάδη και τον χουντικό Γεν. Γραμματέα αθλητισμού Ασλανίδη.

Γράφει ο Δημήτρης Καπράνος

Κι όμως, το 1970, τότε που παίχτηκε το καλύτερο Μουντιάλ στο Μεξικό και το κατέκτησε η Βραζιλία για τρίτη φορά (πρώτη στη Σουηδία, δεύτερη στη Χιλή), η Εθνική Ελλάδος θα μπορούσε να παίξει απέναντι στον Πελέ και τον Ζαϊρζίνιο!

Πώς έχασε την ευκαιρία; Μα, όπως χάνονται οι μεγάλες ευκαιρίες. Με έναν τρόπο απίθανο, για ένα καπρίτσιο ενός περίεργου προπονητή, που είχε φέρει στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης, ο «καίσαρας του αθλητισμού» εκείνης της εποχής, ο πανίσχυρος πρωτεργάτης της 21ης Απριλίου και μόνιμος (ως το 1972) γενικός γραμματέας Αθλητισμού, που έλυνε κι έδενε στα αθλητικά πράγματα

Προπονητής της Εθνικής Ελλάδος ήταν ο Νταν Γεωργιάδης, ένας Έλληνας της διασποράς, με περγαμηνές (είναι αλήθεια) αλλά και παραξενιές!

Ο Νταν Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 5 Μαΐου 1922, αλλά πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Εμπορικών Επιστημών στο Βουκουρέστι, όπου αποφοίτησε με πτυχίο οικονομικών.

Στη Ρουμανία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και αρχικά διακρίθηκε στον στίβο. Είχε επίσης 22 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα Ρουμανίας και 12 (πρώτη στα 18) με την αντίστοιχη του χάντμπολ.

Το 1947 επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά αγωνίστηκε μόνο σε τρία παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, λόγω εξάρθρωσης στο χέρι, που τον ανάγκασε να σταματήσει το ποδόσφαιρο το 1948 σε ηλικία 26 ετών.

Φοίτησε σε σχολές προπονητών και κατείχε διπλώματα από τις αντίστοιχες της Ουγγαρίας, της Χιλής, του Περού και της Γερμανίας. Διετέλεσε, μάλιστα, και διευθυντής στις δύο τελευταίες.

Άρχισε την 30ετή προπονητική του καριέρα το 1958 και θήτευσε στις Εθνικές ομάδες Αϊτής, Περού, Βολιβίας, Ελλάδας και Βενεζουέλας, στους συλλόγους της Νότιας Αμερικής Σπορτ Μπόΐς, Αλιάνσα Λίμα (Περού), Μπάνφιλντ, Φέρο Καρίλ (Αργεντινής), Μπολίβαρ (Βολιβίας), Λιμπερτάς (Παραγουάης) και Σαντιάγο Γουόντερερς (Χιλής), καθώς και της Ευρώπης Παναχαϊκή, Ολυμπιακός, Σο ντε Φον, Μοντρέ Σπορτς (Ελβετίας), Σεβίλλη (Ισπανίας), Λάρισα, Πανιώνιος (δύο φορές), Αιγάλεω Α.Ο., Τρίκαλα, Προοδευτική, με τον Πανιώνιο να αποτελεί τον τελευταίο του σταθμό στην ελληνική Α' Εθνική την περίοδο 1975-1976 και την Προοδευτική να αποτελεί την μοναδική ομάδα Γ' Εθνικής, στην οποία εργάστηκε. Πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 1998 στην Αθήνα.

Η Εθνική μας, η οποία είχε αρχίσει τα προκριματικά με ήττα 0-1 στην Ελβετία, στη συνέχεια κέρδισε την Πορτογαλία του Εσουσέμπιο, του Κολούνα και του Τόρες με 4-2 στο Καραϊσκάκη και έφερε 2-2 στο Πόρτο, αφού προηγήθηκε 0-2 μέχρι το 80' και ισοφαρίστηκε στο 85'.

Στις 16 Νοεμβρίου 1969 θα παίζαμε στο Καραϊσκάκη με τη Ρουμανία, η οποία προηγούνταν με έναν βαθμό στη βαθμολογία του ομίλου μας.

Είχαμε βγάλει εκτός Πορτογαλία και Ελβετία και η ομάδα μας ήταν έτοιμη για τον μεγάλο αγώνα. Δέκα μέρες πριν και η Εθνική μας, με Οικονομόπουλο, Σιδέρη, Κούδα, Μποτίνο, Χάιτα, Σπυρίδωνα, Καμάρα και άλλους σπουδαίους παίκτες μιας από τις καλύτερες «φουρνιές» ποδοσφαιριστών μας και ηγέτη τον Μίμη Δομάζο, τον επονομαζόμενο «Στρατηγό», ετοιμαζόταν εντατικά και διέμενε στον «Αστέρα» Βουλιαγμένη».

Ο Νταν Γεωργιάδης ήταν «περίεργος» για την εποχή του. Μιλούσε σε όλους τους παίκτες στον πληθυντικό (όπως και εκείνοι) και ήταν άτεγκτος στα θέματα πειθαρχίας. Τότε, οι φροντιστές των ομάδων άφηναν έξω από τα δωμάτια των ποδοσφαιριστών κάθε πρωί τις φόρμες της προπόνησης, παντελόνι και μακρυμάνικη μπλούζα (φούτερ). ^

Εκείνο το πρωί στον Μίμη Δομάζο άφησαν -εκ λάθους- μόνο το παντελόνι. Ο παίκτης φόρεσε μια δική του μπλούζα και κατέβηκε στην τραπεζαρία για πρωινό και «θεωρία».

«Πού πάτε έτσι, κύριε;» τον ερωτά ο Γεωργιάδης. «Για πρωινό, κύριε» απαντά ο Δομάζος. «Και πού είναι η μπλούζα σας της Εθνικής ομάδος, κύριε;» «Δεν μου την έφεραν, κύριε». «Να πάτε να τη βρείτε αμέσως, κύριε». «Πού να τη βρω, κύριε;» «Να πάτε σπίτι σας, κύριε».

Και ο Δομάζος, όπως ήταν και «ζοχαδιακός», αλλά και έχοντας την έπαρση που έχουν συνήθως όλοι οι μεγάλοι παίκτες, σηκώνεται και φεύγει και... πάει σπίτι του! Και ο Γεωργιάδηδ θέτει θέμα στον Ασλανίδη «ή εγώ ή αυτός». Γίνεται ο σχετικός χαμόδ, αλλά ο Νταν είναι ανένδοτος. Φυσικό επακόλουθο η κλήση του Δομάζου στο γραφείο του Κώστα Ασλανίδη Η συζήτηση είναι έντονη και κάποια στιγμή φουντώνει.

«Δεν ντρέπεσαι; Εγώ σε πήρα από τις παράγκες και σε έκανα άνθρωπο!» φέρεται ότι του είπε ο γραμματέας. Και ο «κοντός», που ήταν τουλάχιστον ένα κεφάλι κοντύτερος του Ασλανίδη, «τα παίρνει στο κρανίο», που θα λέγαμε σήμερα, και κάνει να χιμήξει!

«Φοβήθηκα ότι θα έβγαζε από το συρτάρι το πιστόλι του» είπε, αργότερα, η γραμματέας του... γραμματέα!

Επικράτησε λοιπόν ο Νταν, παίζουμε με τους Ρουμάνουδ και ενώ προηγούμεθα δύο φορές, το ματς τελειώνει ισόπαλο 2-2 με δύο γκολ του Ντουμιτράκε, που μας πήρε την μπουκιά από το στόμα!

Βούιξε ο αθλητικός αλλά και ο πολιτικός Τύπος κατά του «Νταν», ο Δομάζος αισθάνθηκε δικαιωμένος, ο Γεωργιάδης απολύθηκε και ανέλαβε την Εθνική μας ο Λάκης Πετρόπουλος, ο οποίος κατέβασε την ομάδα στη ρεβάνς του Βουκουρεστίου με μόνο στόχο τη νίκη

Η Εθνική μας βρέθηκε να χάνει στο 36' με γκολ του Ντεμπρόφσκι, αλλά στο 50 ο Δομάζος με έναν κεραυνό ισοφάρισε! Πιέσαμε, αλλά το σκορ έμεινε στο 1-1. Κι έτσι αποκλειστήκαμε από το Μουντιάλ του Μεξικού για έναν βαθμό, ένα γκολ και... ένα φούτερ

Κυριακάτικη Δημοκρατία 27.11.2022

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: