Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Από την περιήγηση του Κώστα Ουράνη στην Ηλεία

 

Η Ανδρίτσαινα αποτελεί ένα χωριό έκπληξη για την Ηλεία καθώς είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά του Λυκαίου Όρους και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο με την προσεγμένη αρχιτεκτονική του όσο και με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του.


Η Ηλεία μέσα από τα μάτια του Κώστα Ουράνη:

Η ευφορία της και η ομορφιά της την κάνουν αληθινό Παράδεισο.

Απέραντες αμμουδιές, καταπράσινες πεδιάδες, ποικιλόμορφα και πυκνά δάση, χιονισμένα βουνά, μοναδικής σημασίας αρχαιολογικοί χώροι, θαυμαστά μνημεία και προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, κάστρα της φραγκοκρατίας, παραδοσιακοί ορεινοί οικισμοί, σπάνιοι υγροβιότοποι και ιαματικά λουτρά συνθέτουν ένα νομό ευλογημένο από τον Θεό, την φύση και την ιστορία!!!

Ο odigos.gr μεταφέρει ένα απόσπασμα από  κείμενο του γνωστού  Έλληνα Ποιητή και Πεζογράφου Κώστα Ουράνη, που έγραψε ύστερα από την περιήγησή του στην Ηλεία

 


«Η ευφορία της και η ομορφιά της την κάνουν αληθινό Παράδεισο.

Τα καρποφόρα δέντρα, τα πεύκα, τα χλοερά λιβάδια, τα λουλούδια, οι ευκάλυπτοι, τα κυπαρίσσια, τ΄ αμπέλια, οι ελαιώνες  – όλες οι εναλλαγές του πρασίνου κι όλες οι μυρωδιές του φυτικού κόσμου, ανακατεύονται και ξετυλίγονται  όλες τις ώρες που κρατάει η διαδρομή ίσαμε τον Πύργο.

Άλλοτε στενή κι άλλοτε απλωμένη ανάμεσα στα βουνά, και την καταγάλανη φωτεινή θάλασσα, η πεδιάδα προσφέρνεται ολόκληρη σαν ένα κάνιστρο που ένα αμάλθειο κέρας το ‘χει γεμίσει καρπούς, λουλούδια και πρασινάδα.

Νερά τρέχουν, πουλιά κελαϊδούν, άλογα  και πρόβατα βόσκουν στα λιβάδια,

πυκνά φυλλώματα θροούν στην αύρα, βραγιές γεμάτες τριαντάφυλλα σκορπούν αρώματα – κι είναι η Γη Μητέρα, σ’ όλη της τη γλυκύτητα, που ανοίγει τους κόλπους της»

                                                                        Κώστας Ουράνης

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: