Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ;;;

 

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ;;;

Ανακάλυψαν αγάλματα 2.500 ετών, πιστεύεται ότι συνδέονται με την χαμένη Ατλαντίδα

Αρχαιολόγοι στην Ισπανία ανακάλυψαν αγάλματα ηλικίας 2.500 ετών που πιστεύεται ότι μοιάζουν με τα πρόσωπα μιας μυστηριώδους αρχαίας κοινωνίας.

Πέντε πέτρινες προτομές που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. βρέθηκαν στο Casas del Turuñuelo, ένα ιστορικό ορόσημο στην Guareña, στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με την Daily Mail.

Η τοποθεσία χτίστηκε από τους Ταρτέσους - έναν πολιτισμό που εγκαταστάθηκε στη νότια Ιβηρική Χερσόνησο πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Αλλά εξαφανίστηκαν ανεξήγητα - και το πώς έμοιαζαν αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών.

 


 
 Η σύνδεση με την χαμένη Ατλαντίδα

Η Ταρτεσσός έχει συνδεθεί με την Ατλαντίδα - μια μυθική αρχαία πόλη που φέρεται να καταστράφηκε και να βυθίστηκε κάτω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ερευνητές του Ανώτατου Συμβουλίου Επιστημονικών Ερευνών (CSIC) στην Ισπανία δήλωσαν ότι οι προτομές είναι οι πρώτες ανθρώπινες αναπαραστάσεις της Ταρτέσσου.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του ανατολικού τομέα του χώρου Casas del Turuñuelo, όπου έχει ήδη καταγραφεί μια μαζική θυσία ζώων, συμπεριλαμβανομένων των αλόγων.

Μια νέα φωτογραφία δύο από τις προτομές δείχνει ότι είναι σχεδόν πλήρεις και αντιστοιχούν σε δύο γυναικείες μορφές.

Και οι δύο απεικονίζονται στολισμένες με τεράστια και περίτεχνα σκουλαρίκια - πιθανότατα τυπικά κομμάτια της χρυσοχοΐας της Ταρτέσσου.

 


 

Πιστεύεται ότι οι δύο προτομές που απεικονίζονται στις φωτογραφίες απεικονίζουν γυναίκες που ήταν θεές, ενώ μια τρίτη προτομή απεικονίζει έναν πολεμιστή.

Ερευνητές δεν αποκλείουν ότι πρόκειται για εξέχουσες μορφές της ταρτεσιανής κοινωνίας, όπως ανέφερε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας (CSIC) της Ισπανίας σε ανακοίνωσή του.

Το πώς και γιατί συνέβη αυτό αποτελεί ένα αινιγματικό αίνιγμα και τώρα η Ταρτέσος αναφέρεται μερικές φορές ως η πηγή του θρύλου της Ατλαντίδας, της μυθικής πόλης.

Πιστεύεται γενικά ότι η ιστορία για τον κόσμο της Ατλαντίδας ειπώθηκε για πρώτη φορά πριν από 2.300 χρόνια από τον Έλληνα φιλόσοφο Πλάτωνα, ο οποίος την επινόησε, αλλά ορισμένοι οπαδοί της ιστορίας επιμένουν στην ιδέα ότι υπήρξε πράγματι.

Μια θεωρία σχετικά με το πού εξαφανίστηκε ο χαμένος πολιτισμός είναι ότι τον κατάπιε το Τρίγωνο των Βερμούδων.

Το κομμάτι του Ατλαντικού Ωκεανού, γνωστό και ως Τρίγωνο του Διαβόλου, έγινε αστικός μύθος μετά την εξαφάνιση περισσότερων από 50 πλοίων και 20 αεροπλάνων στην περιοχή.

Ενώ μια άλλη θεωρία ήταν ότι καταστράφηκε από κάποια φυσική καταστροφή, όπως μαζικές πλημμύρες, σεισμό ή ηφαιστειακή έκρηξη.

 

Τι ήταν η Ταρτεσσός;

Η Ταρτεσσός ήταν ένας ιστορικός πολιτισμός που εγκαταστάθηκε στα νότια της Ιβηρικής χερσονήσου πριν από περίπου 3 χιλιάδες χρόνια. Οι πόλεις ήταν πλούσιες και ευημερούσες.  Μάλιστα,  από τον 4ο αιώνα π.Χ., ο ιστορικός Ephorus  τις περιγράφει ως «μια πολύ ακμάζουσα αγορά..., με πολύ κασσίτερο που μεταφέρεται μέσω του ποταμού, καθώς και χρυσό και χαλκό από την κελτική γη».

Η τοποθεσία χτίστηκε από τους  Ταρτεσσούς,  το όνομα με το οποίο οι Έλληνες γνώριζαν αυτό το μέρος που πίστευαν ότι ήταν ο πρώτος πολιτισμός στη  Δύση.  Οι Ταρτέσσοι εγκαταστάθηκαν στα νότια της Ιβηρικής Χερσονήσου πριν από περίπου 3.000 χρόνια, αλλά εξαφανίστηκαν ανεξήγητα και η εμφάνισή τους ήταν -εδώ και πολύ καιρό- αντικείμενο εικασιών. Γνωστοί στα λατινικά ως Tartessus, έχουν συνδεθεί με την Ατλαντίδα, την  αρχαία μυθική πόλη που υποτίθεται ότι καταστράφηκε και βυθίστηκε κάτω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τώρα  οι ερευνητές του Ανώτατου Συμβουλίου Επιστημονικής Έρευνας (CSIC) της Ισπανίας έχουν πει ότι οι προτομές είναι οι πρώτες ανθρώπινες αναπαραστάσεις της Ταρτεσσού.

 

 

Η Ταρτεσσός είναι σήμερα γνωστή για τον μεγάλο πλούτο και την ευημερία της ως αποτέλεσμα της μεταλλουργίας και του εμπορίου κασσίτερου, χρυσού και χαλκού.

Πηγές

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/kosmos/426488/anakalypsan-agalmata-2-500-eton-pisteyetai-oti-syndeontai-me-tin-xameni-atlantida

https://elcorreoweb.es/espana/importante-hallazgo-de-tres-cabezas-tartesicas-en-el-yacimiento-del-turunuelo-HC8510876

https://heraldodemexico.com.mx/mundo/2023/4/22/encontraron-la-atlantida-el-impresionante-hallazgo-de-reliquias-de-mas-de-mil-500-anos-499509.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: