Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

ΠΑΝΟΣ ΣΩΚΟΣ : Ο Ιανός... Κυριάκος!

 


Ο Ιανός... Κυριάκος!

Γράφει ο ΠΑΝΟΣ ΣΩΚΟΣ

Δεν έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός που να θέλει να δείχνει στον λαό έναν άλλον εαυτό από τον πραγματικό του. Το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μεταλλάσσεται από καιρού εις καιρόν από απόφοιτος του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ άλλοτε σε... εξόριστο αντιστασιακό απέναντι στη χούντα -αν και ήταν βρέφος λίγων μηνών-, άλλοτε σε παιδί του λαού και της διπλανής πόρτας κι άλλοτε σε άνθρωπο της πιάτσας, χρησιμοποιώντας το ανάλογο ύφος και την ανάλογη φρασεολογία. Ξένα όλα προς τον ίδιο, αφού δεν τα νιώθει και δεν έχει τα ανάλογα βιώματα, ούτε το έμφυτο ταλέντο του... Αδωνη Γεωργιάδη, τον οποίο αντιγράφει το τελευταίο διάστημα!

Μόνο που με αυτές τις μεταμορφώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μόνο που πετυχαίνει είναι να χάνει όποια θεσμική αξιοπιστία και κύρος έχει ως πρωθυπουργός και να δείχνει ότι επιχειρεί να καλύψει τις αδυναμίες του με κραυγές και κουτσαβακισμούς. Ιδίως όταν αναφέρεται στα εθνικά θέματα οφείλει να γνωρίζει ότι η δύναμη και η υπεροχή της Ελλάδας και του ελληνικού λαού έναντι του εχθρού της, της Τουρκίας, δεν εκφράζονται με εκφράσεις του στυλ «ο Ερντογάν δεν κρύβει ότι θα ήθελε απέναντί του τον κ. Τσίπρα, αλλά έχει εμένα» (τονισμένο εμφατικά το «εμένα», λες και πρόκειται για τον μεγάλο στρατηλάτη). Πράγματι, δεν μας φοβίζουν οι τουρκικές απειλές, αλλά αυτό το δείχνουμε και το δείχναμε πάντα, είτε στο πεδίο, όταν χρειάστηκε, είτε στο διπλωματικό επίπεδο ή με την αποφασιστική και σθεναρή μας αποτρεπτική στάση, όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν έμπρακτη παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ούτε καν ο πατέρας του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χρησιμοποιούσαν ανέξοδες «μάγκικες» εκφράσεις, γιατί γνώριζαν ότι μόνο γέλωτες προκαλούσαν στον εχθρό παρά φόβο!

Όμως γέλωτες προκαλεί ο πρωθυπουργός όταν -παίζοντας τον ρόλο κάποιου άλλου- αποκαλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους «αριστερούς με το χαβιάρι» ή «σοσιαλιστές της σαμπάνιας» και τους καλεί με βαριά μάγκικη προφορά να πάρουν «το ακριβό κουβαδάκι τους και να πάνε σε άλλη παραλία» αν δεν τους αρέσει το «καλάθι του νοικοκυριού». Και το λέει αυτό ο άνθρωπος που έχει ομολογήσει ότι δεν ξέρει πώς είναι να ζεις με 700ευρώ τον μήνα. Όχι πως είναι κακό να μην το ξέρει, οφείλει όμως ως πρωθυπουργός να έχει συναίσθηση και ενσυναίσθηση του τι λέει, τι κάνει, σε ποιους απευθύνεται. Γιατί, αν νομίζει ότι με το «καλάθι του νοικοκυριού» έλυσε το πρόβλημα της ακρίβειας για όσους ζουν με 700 ευρώ τον μήνα, τότε είναι ακατάλληλος και εκτός τόπου και χρόνου...

Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε στο γνωστό «δεν μασάω», που είπε πριν από μερικές μέρες, κάνοντας λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα που τον εκβιάζουν, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Εκεί έπεσαν και τα... τσιμέντα από την πρωθυπουργική αποφασιστικότητα.

Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν δεν είναι οπλισμένος σε κάθε του δημόσια εμφάνιση με τα σημειώματα των επικοινωνιολόγων του, αν δεν έχει αποστηθίσει τις ατάκες που του έχουν γράψει οι λογογράφοι του, δεν μπορεί να βγει από το Μαξίμου. Όμως αυτό είναι Το λιγότερο. Αν ήταν μόνο αυτή η αδυναμία του, δεν θα έδινε κανείς σημασία. Μπορεί να του λέγαμε και μπράβο που, έστω με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να την καλύψει για να νιώσει δυνατός και με αυτοπεποίθηση.

Το πρόβλημα είναι ότι πιστεύει -και το λέει στα σοβαρά- πως με το «καλάθι του νοικοκυριού» έλυσε το πρόβλημα της ακρίβειας, και μάλιστα κάνει και εξαγωγή τεχνογνωσίας, όπως είπε...

Το πρόβλημα είναι ότι δεν καταλαβαίνει πως, όταν ασκεί την κυβερνητική εξουσία χέρι χέρι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τώρα δήθεν καταγγέλλει, αυτός ο ίδιος τους δίνει δικαιώματα «συγκυβέρνησης» και περιθώρια να τον εκβιάζουν.

Το πρόβλημα είναι πως δεν αναγνωρίζει ότι ο βούρκος των υποκλοπών, που πνίγει την πολιτική ζωή, άνοιξε στη δική του αυλή κι αυτός έχει την πολιτική ευθύνη, την οποία ποτέ δεν ανέλαβε, και όχι οι συνεργάτες του.

Το πρόβλημα είναι πως στέκεται μακριά από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας γιατί δεν τα καταλαβαίνει!

Κυριακατικη δημοκρατια

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: