Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΡΗΡΟ (2011)








Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και η ΚΔ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων οργάνωσαν στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Μιραμπέλλο 2011» την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ελληνο-γαλλικής αρχαιολογικής έρευνας κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού στον αρχαιολογικό χώρο της Δρήρου που  βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων βόρειο-ανατολικά της Νεάπολης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία  στην  κινηματογραφική αίθουσα «Δρήρος» της Νεάπολης την Παρασκευή 26 Αυγούστου 

Η παρουσίαση τιτλοφορήθηκε ως «Η Δρήρος στο Φως» και οι οργανωτές της είχαν απόλυτο δίκιο γιατί σιγά-σιγα με την πρόοδο της ανασκαφής ξετυλίγεται η ιστορία της αρχαίας αυτής πόλης μπροστά στα μάτια των αρχαιολόγων και μέσω αυτών σε όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε να μάθουμε πως ήταν οι πόλη, ποίοι ήταν οι κάτοικοί της, πως ζούσαν πια ήταν τα έθιμά τους κ.ο.κ..

Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που ο διαπρεπής Γάλλος Αρχαιολόγος καθηγητής της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας της Ελληνικής Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κ. Alexandre Farnoux με τους συνεργάτες του και την Αρχαιολόγο της ΚΔ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Βασιλική Ζωγραφάκη, βρέθηκαν μπροστά σε ένα ακροατήριο διψασμένο να μάθει πως πήγαν και οι φετινές ανασκαφές. Και οι φίλοι αρχαιολόγοι δεν μας άφησαν παραπονεμένους.

Μέσα από τις ομιλίες τους και την προβολή διαφανειών ζήσαμε τον πυρετό της ανασκαφής και παρακολουθήσαμε την καλοκαιρινή δραστηριότητα ενός μεγάλου αριθμού  αξιόλογων Ελλήνων και Γάλλων αρχαιολόγων που ανέσκαψαν και ερεύνησαν και φέτος τον αρχαιολογικό χώρο της Δρήρου. Τα εντυπωσιακά και μοναδικά για τα ελληνικά αρχαιολογικά δεδομένα αποτελέσματα της έρευνας αυτής παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην εκδήλωση.



Δυστυχώς και μετά παράκληση των αρχαιολόγων δεν πρόκειται να αναρτηθούν φωτογραφίες των νέων ευρημάτων στο διαδίκτυο. Όπως μας ανέφερε η κα Ζωγραφάκη δεν θα πρέπει να αναρτηθούν φωτογραφίες πριν από την επίσημη παρουσίαση των ευρημάτων από τους αρχαιολόγους στο τέλος της πενταετίας. Δεν καταλαβαίνω βέβαια τι θα έβλαπτε η απλή ανάρτηση μερικών φωτογραφιών που όχι μόνο δεν επρόκειτο να προκαλέσουν καμιά ζημιά στην τελική παρουσίαση αλλά αντιθέτως θα πρόβαλαν το σημαντικό έργο των αρχαιολόγων και θα δικαιολογούσαν, μπροστά στα μάτια των ελλήνων πολιτών  που περνούν δύσκολες οικονομικά στιγμές, το πόσο απαραίτητες είναι αυτές οι ανασκαφές για την ιστορία μας και την προβολή του τόπου μας.

Το μόνο λοιπόν που μπορούμε να γράψουμε παραθέτοντας κάποιες φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι ότι σταδιακά η αρχαία πόλη αποκαλύπτεται, καθώς αναδύεται μέσα από το πυκνό δάσος των πρίνων που καλύπτουν τα 400 στρέμματα του αρχαιολογικού χώρου,  όπως έγραψε σχετικά η τοπική εφημερίδα Ανατολή,.

Θα πρέπει για μια ακόμη φορά να υπενθυμίσουμε  ότι από το 1935 έως το 2009 καμία ερευνητική δραστηριότητα δεν είχε πραγματοποιηθεί για την αρχαία πόλη της Δρήρου, η οποία κατοικήθηκε για σχεδόν για χίλια χρόνια. Η πόλη καταστράφηκε το 220 π.Χ. από επιδρομή των Λυττίων και είναι η πρώτη πόλη-κράτος στον ελλαδικό χώρο που θέσπισε νόμους πριν από το Σόλωνα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα καμιά άλλη επιγραφή πέρα από τον όρκο των Δρηίρων νέων δεν έχει εντοπιστεί.

Μετά το τέλος της παρουσίασης οι αρχαιολόγοι απήντησαν σε σειρά διευκρινηστικών ερωτήσεων των παρισταμένων.

Την 27η Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Δρήρου.
 
http://malia-crete-kgrek.blogspot.com/2011/08/2011_30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: