Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Στρατιές ανέργων τον χειμώνα





Από όλους πλέον ομολογείται ο μαύρος χειμώνας για την Ελλάδα, αλλά κανενός υπεύθυνου το αυτί δεν ιδρώνει. Σαν να περιμένουμε την καταστροφή, να τη βλέπουμε να έρχεται αλλά να μην κάνουμε τίποτε να την αποτρέψουμε.

Η τελευταία έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) είναι αποκαλυπτική. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα χάσουν τη δουλειά τους 134 χιλιάδες Έλληνες με μισθωτή εργασία στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ 100.000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. Βάσει της έρευνας – που έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 επιχειρηματιών – προβλέπονται 183 χιλιάδες λουκέτα μέχρι τον Ιούλιο του 2012 και συνολικά για το ίδιο διάστημα προβλέπεται απώλεια 250 χιλιάδων θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Αυτό σημαίνει ότι και το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα είναι δραματικό και θα συνεχιστεί η αύξηση της ανεργίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων.
Επίσης, για κάθε μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.

Το 2010 ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 29,1% και περισσότερο έχουν πληγεί το εμπόριο και οι μικρότερες εταιρείες.

Οι 2 στις 10 επιχειρήσεις, περίπου το 19%, μείωσαν τις αποδοχές των εργαζομένων τους ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι 3 στις 10 εταιρείες συνολικά σκοπεύουν να μειώσουν μισθούς και ώρες εργασίας του προσωπικού τους.

Επίσης, η 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές και υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τις ΔΕΚΟ, καθώς και σε δημόσια ταμεία και προμηθευτές.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους 4 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα στην καταβολή των μισθών στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Επιπλέον, το 47% των επιχειρηματιών μίλησε για αύξηση στον μέσο όρο του χρόνου είσπραξης από πελάτες ενώ έχει μειωθεί από πεντέμιση σε τέσσερις μήνες το χρονικό διάστημα μεταχρονολόγησης των επιταγών. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ζητά να μειωθεί νομοθετικά ο χρόνος μεταχρονολόγησης των επιταγών.

Οι έμποροι και πάλι τα βάζουν με την κυβέρνηση και με τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώνει, αλλά οι υπουργοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Μοιάζουν με τη γνωστή μαϊμού που δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν μιλάει.

Κι ενώ περιμένουμε το νέο σχέδιο Μάρσαλ που μας υποσχέθηκαν από τις 21 Ιουλίου θα κλείνουν επιχειρήσεις. Για να δούμε τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ τις στρατιές των ανέργων αυτόν το χειμώνα.

This entry was posted in Πρώτη Σελίδα.
http://www.antinews.gr/2011/08/25/118990/#more-118990

Δεν υπάρχουν σχόλια: