Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΕΝΤΙ



ΟΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΖΑΚΙ

Θεωρίες συνωμοσίας, σεξ και πολλές κασέτες

Η Καρολάιν έδωσε την άδεια να δημοσιοποιηθούν οι συνομιλίες της μητέρας της με τον ιστορικό Αρθουρ Σλέσινγκερ, οι οποίες και θα προβληθούν από εκπομπή του ΑΒC τον Σεπτέμβριο

Θεωρίες συνωμοσίας, σεξ και πολλές κασέτες

Μέχρι το 2044. Τόσο θα έπρεπε να περιμένουμε κανονικά για να μάθουμε το περιεχόμενο των ηχογραφημένων συνεντεύξεων της Τζάκι Κένεντι που δόθηκαν στον βραβευμένο ιστορικό Αρθουρ Σλέσινγκερ, το 1964, λίγο μετά τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Οι κασέτες παρέμεναν σφραγισμένες σε βιβλιοθήκη στη Βοστόνη, καθώς η επιθυμία της Τζάκι -που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το 1994- ήταν να μη δοθούν στη δημοσιότητα πριν περάσουν 50 χρόνια από τον θάνατό της.

Ωστόσο η κόρη της, η 53χρονη σήμερα Καρολάιν, το μόνο εν ζωή τέκνο της Τζάκι και του JFK, έκρινε διαφορετικά κι έδωσε πρόωρα το "πράσινο φως" για να δημοσιοποιηθεί το υλικό. Οι διάρκειας 6,5 ωρών συνομιλίες θα αποτελέσουν το θέμα εκπομπής που θα μεταδοθεί τον Σεπτέμβριο από το αμερικανικό δίκτυο ABC καθώς και ενός βιβλίου που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον ίδιο μήνα με την υπογραφή της Καρολάιν, συνοδευόμενο από ιστορικά σχόλια και οχτώ cd με τις συνεντεύξεις.

Εκρηκτικά ντοκουμέντα

Παρότι επισήμως δεν έχει δοθεί ακόμη κανένα απόσπασμα στη δημοσιότητα, ένα άρθρο της "Daily Mail" ήταν αρκετό για να δημιουργηθεί σάλος και να αναβιώσουν οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη δολοφονία του Κένεντι, που έπεσε νεκρός στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου του 1963.

Η βρετανική εφημερίδα -χωρίς να κατονομάζει την πηγή της- υποστηρίζει ότι τα ντοκουμέντα είναι "εκρηκτικά" καθώς περιέχουν σημαντικές αποκαλύψεις της Τζάκι. Μία από αυτές είναι ότι θεωρούσε υπεύθυνο για τη δολοφονία του συζύγου της τον μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον και μια συμμορία Τεξανών μεγιστάνων.

Η Τζάκι δεν ήθελε να δημοσιοποιηθούν οι εξομολογήσεις της, πριν περάσουν 50 χρόνια από τον θάνατό της, προφανώς για να προστατέψει την οικογένειά της.
Η Τζάκι δεν ήθελε να δημοσιοποιηθούν οι εξομολογήσεις της, πριν περάσουν 50 χρόνια από τον θάνατό της, 
προφανώς για να προστατέψει την οικογένειά της.
"Ηταν πεπεισμένη ότι ο τότε αντιπρόεδρος (Λ. Τζόνσον) μαζί με επιχειρηματίες από τον Νότο, είχαν ενορχηστρώσει τους πυροβολισμούς στο Ντάλας σε συνεργασία με τον εκτελεστή Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ κι ότι όλο αυτό ήταν μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης συνωμοσίας", αναφέρει η "Daily Mail".

Ο Τζόνσον ορκίστηκε πρόεδρος -με την Τζάκι στο πλευρό του- μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, δύο ώρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι. Ολοκλήρωσε τη θητεία του δολοφονηθέντος και κέρδισε τις εκλογές του 1964 για την προεδρία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι συνομιλίες περιέχουν και την απαραίτητη "ροζ" δόση.

Σχέσεις με Ανιέλι

Η Τζάκι φέρεται να πίστευε ότι ο -γνωστός για τις ερωτικές του περιπέτειες JFK- είχε σχέση με μια νεαρή μαθητευόμενη στον Λευκό Οίκο και μάλιστα λέγεται ότι είχε βρει τα εσώρουχα της τελευταίας στη συζυγική κρεβατοκάμαρα.

Παραδέχεται επίσης ότι για να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τον άτακτο Αμερικανό πρόεδρο, είχε και εκείνη εξωσυζυγικές σχέσεις με τον σταρ του Χόλιγουντ, τον ηθοποιό Γουίλιαμ Χόλντεν, καθώς και με τον Τζιάνι Ανιέλι της FIAT.

Το δίκτυο ABC πάντως που έχει στην κατοχή του το επίμαχο υλικό διαψεύδει ως "απολύτως λανθασμένα" τα όσα γράφει η "Daily Mail", επισημαίνοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με το πραγματικό περιεχόμενο των κασετών.


ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Εδωσε το "OK" με αντάλλαγμα την αναβολή άλλης σειράς που επέκρινε τη Δυναστεία

Η επίσημη αιτιολογία για την πρόωρη δημοσιοποίηση των ηχητικών ντοκουμέντων είναι ότι αποφασίστηκε έτσι ώστε να συμπέσει με τα 50 χρόνια από την άνοδο του Τζον Φ. Κένεντι στην προεδρία των ΗΠΑ (ο JFK ορκίστηκε τον Ιανουάριο του 1961). "Η μητέρα μου ήθελε να είναι βέβαιη ότι οι συνεντεύξεις που έδωσε θα αντέξουν στον χρόνο. Θα ρίξουν φως στο πώς έβλεπε τον κόσμο, πώς έκρινε τους ανθρώπους και θα δείξουν μια πλευρά του χαρακτήρα της που οι υπόλοιποι δεν θα μπορούσαν να φανταστούν" δήλωσε η κόρη της Τζάκι, Καρολάιν.

Η τελευταία λέγεται ότι έδωσε το "πράσινο φως" για την εκπομπή στο αμερικανικό δίκτυο ABC με αντάλλαγμα τη μη προβολή της μίνι-σειράς με τίτλο "The Kennedys" που θεωρείται επικριτική απέναντι στη δυναστεία. Η σειρά, στην οποία την Τζάκι Κένεντι υποδύεται η σύζυγος του Τομ Κρουζ, Κέιτι Χολμς, είχε προγραμματιστεί να προβληθεί αρχικά από το αμερικανικό History, το οποίο στις αρχές του 2011 ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρούσε στην προβολή, με τις κακές γλώσσες να κάνουν λόγο για πιέσεις από την οικογένεια Κένεντι. Εν τέλει τα δικαιώματα εξασφάλισε το αμερικανικό καλωδιακό ReelzChannel.

Τα πρώτα επεισόδια προβλήθηκαν στις ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο, ενώ τον ίδιο μήνα άρχισε η προβολή στη Βρετανία και ακολούθησαν άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Αυστραλία. Η σειρά επικρίθηκε από ορισμένους ιστορικούς και από δημοσιογράφους που θεώρησαν ότι πρόκειται για μια "καρικατούρα της οικογένειας".

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ
dimitra@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: