Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Μόνο για γέλια και ανέκδοτα το σχέδιο Μάρσαλ



Του Γιώργου Κράλογλου

«Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις...;» έλεγε σκασμένος στα γέλια γνωστός επιχειρηματίας του κυκλώματος πετρελαίου σε εκπρόσωπο κορυφαίας Οργανώσεως των παραγωγικών τάξεων που του μετέφερε τον προβληματισμό του για το «σκότος που επικρατεί (όπως του είπε) σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ».

Τελικά και οι δύο επιχειρηματίες συμφώνησαν ότι μόνο για γέλια και για ανέκδοτα είναι η υπόθεση του ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ καθώς πρόκειται καθαρά για παρεξήγηση που προκλήθηκε στην προσπάθεια των ηγετών της Ευρώπης να δώσουν έμφαση στην συμφωνία της 21 Ιουλίου για την Ελλάδα.

Κατέληξαν μάλιστα στο συμπέρασμα αυτό αφού διασταύρωσαν τις πληροφορίες που είχαν (από το Ευρωκοινοβούλιο) ότι κανείς στις Βρυξέλλες δεν μιλάει για το σχέδιο αυτό όταν ακόμη παραμένει σε γκρίζα ζώνη και η χρηματοδότηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα πάλι με αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Εγκυρότατες πηγές του Capital.gr στις Βρυξέλλες βεβαιώνουν απόλυτα τις πληροφορίες των εν λόγω επιχειρηματιών με τις εξής διευκρινίσεις:

• Σχέδιο Μάρσαλ που να περιλαμβάνει προγράμματα ενισχύσεων από Κοινοτικούς πόρους έτσι όπως το «μεταφράζουν» πολλοί στην Αθήνα ούτε υπήρξε ποτέ ως ιδέα ούτε πρόκειται να υπάρξει.

• Αντίθετα θα περάσουν από «κόσκινο» και τα προγράμματα ΕΣΠΑ μετά από την έκθεση που θα συνταχθεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες και θα παραδοθεί στη νεοσύστατη υπηρεσία Task force που θα έχει πλέον την υψηλή εποπτεία για τον προορισμό των πόρων των ΕΣΠΑ ανεξάρτητα από την ελληνική κυβερνητική βούληση.

• Όσο η Ελλάδα συνεχίζει με στάση πληρωμών και των Τεχνικών Εταιριών που έχουν παραδώσει έστω και μικρά έργα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για χρηματοδότηση και επιδότηση νέων.

• Ο ελληνικός προϋπολογισμός πρέπει να φθάσει στο σημείο να ξεπαγώσει πόρους για δημόσιες επενδύσεις και μόνο τότε ίσως διαμορφωθεί μια συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης των επενδύσεων στην οποία θα μετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πάντα με τις τεχνικές συμβουλές και την τεχνική εποπτεία της υπηρεσίας Task force που ήδη μελετάει την όλη κατάσταση.


  Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: