Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Σε αμηχανία η κυβέρνηση ενόψει θερμού Σεπτέμβρη



Ένα πολύ ισχυρό γόρδιο δεσμό επιχειρεί από σήμερα να σπάσει η κυβέρνηση στην πρώτη  μετά τις διακοπές υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Καλείται να βρει παροχές που θα περιλάβει στις εξαγγελίες της κατά την 3η Σεπτέμβρη και την ομιλία στην  ΔΕΘ  μία εβδομάδα αργότερα.

Το ζήτημα είναι ότι την ίδια περίοδο θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη γεγονότα που μόνο παροχές δεν επιτρέπουν. Η τρόικα θα είναι στην Αθήνα για τον έλεγχο του προγράμματος λιτότητας και για την υπογραφή του νέου μνημονίου στο οποίο δεν αποκλείεται ακόμη να υπάρχουν και νέες παρεμβάσεις μείωσης του ελλείμματος. Παράλληλα θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο με το γαλλογερμανικό άξονα να ζητά ήδη «σφικτότερη» δημοσιονομική πολιτική.

Επιπλέον  θα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας «χ» των αντιδράσεων. Με τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα να ξεκινούν από σήμερα από την ΕΡΤ, τις υπόλοιπες μεγάλες ΔΕΚΟ να ακολουθούν, το μισθολόγιο να βρίσκεται στο... φούρνισμα,  την απελευθέρωση των επαγγελμάτων (με κορυφή του παγόβουνου  τα ταξί) να επανέρχεται, τις αλλαγές στην παιδεία να προχωρούν και την ανεργία στο 16,6% με προοπτική να ξεπεράσει το 18% (εκτιμήσεις ΓΣΕΕ) αναμένεται θερμός Σεπτέμβριος.

Το ερώτημα που επιχειρεί να απαντήσει η κυβέρνηση είναι πόσο θερμός θα είναι. Η λύση στο ζήτημα είναι δύσκολη, και γίνεται δυσκολότερη καθώς το σχέδιο «Μάρσαλ»  που ανέφεραν απλά οι ηγέτες την 21η Ιουλίου, δεν προχωρά, μαζί με τα πιθανά αναπτυξιακά κίνητρα που θα  μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πεδίο παροχών τύπου ΔΕΘ.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το ΕΣΠΑ  και άλλα αναπτυξιακά εργαλεία (εγγυήσεις, μέσα παροχής δανείων) είναι στην ουσία η μόνη πυριταποθήκη  για παροχές, μαζί με υποσχέσεις και φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη στο μέλλον, καθώς εν μέσω μνημονίου μπορούν να αιτιολογηθούν ως παρεμβάσεις τόνωσης της οικονομίας και της ανάπτυξης.  Αρκετές προτάσεις  έχουν γίνει ήδη γνωστές στο πρωθυπουργικό γραφείο και οι συσκέψεις θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες.

Όλα αυτά όμως υπό το άγρυπνο βλέμμα της  τρόικας που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να ξεκινά τον έλεγχό της  στην οικονομία από την άλλη εβδομάδα (σε επίπεδο στελεχών) αλλά  έχει ήδη στείλει τους ανθρώπους της στην Αθήνα για έλεγχο των εμπορικών τραπεζών.

Εκτιμάται ότι το πρώτο που πρέπει  γίνει για να  διασφαλιστεί ο Σεπτέμβριος είναι να πετύχει ο έλεγχος της τρόικας. Έτσι, δεν θα χρειαστούν επώδυνα πρόσθετα  μέτρα αλλά  και θα γίνουν εφικτές κάποιες, λελογισμένες,  παροχές.

Προς το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει και σήμερα επιτάχυνση του  κυβερνητικού έργου με βάση τις λίστες που έχει δώσει από καιρό στους υπουργούς του. Θα γίνει και ένα κρας τέστ των αντιδράσεών τους με την ανακοίνωση του σχεδίου για την ΕΡΤ. 

Στόχος είναι να ακολουθήσουν όλες οι ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες ώστε οι κοινωνικοί κραδασμοί να ολοκληρωθούν εντός του Αυγούστου και όχι τις ημέρες της ΔΕΘ και με τη μέγιστη δυνατή αναζήτηση κοινωνικών συναινέσεων. 


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: