Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Αυτοκαταστροφική Γερμανία

Η θεωρία του ζωτικού χώρου 
οδηγεί στη διάλυση της Ευρωζώνης.
 
Αυτοκαταστροφική Γερμανία



Η κλιμάκωση της κρίσης που απειλεί τη συνοχή της Ευρωζώνης οφέιλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις επιλογές της κυβέρνησης Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας επιμένει σε μια δρακόντεια δημοσιονομική πειθαρχία για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης χωρίς να προσφέρει αναπτυξιακή διέξοδο στους λαούς τους.

Με βάση την επίσημη επιχειρηματολογία, το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της «τιμωρίας» των απείθαρχων χωρών-μελών της Ευρωζώνης και θεωρεί ανήθικη τη συνυπευθυνότητα για ένα χρέος που δημιουργήθηκε χωρίς τη δική τους συμμετοχή.

Η πραγματικότητα

Όπως συνήθως συμβαίνει στην πολιτική, μεγάλη απόσταση χωρίζει τη θεωρία από την πραγματικότητα. Η δημοσιονομική πειθαρχία που πρέπει να επιβληθεί στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης δεν αποκλείει, αντίθετα επιβάλλει, συμπληρωματικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο «ηθικός κίνδυνος» που επικαλούνται οι Γερμανοί για να αποφύγουν ένα είδος συνδιαχείρισης του δημόσιου χρέους άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης έπρεπε να είχε αποτρέψει τις γερμανικές πολυεθνικές από ανήθικες και παράνομες πρακτικές που συνέβαλαν στην υπερχρέωση χωρών με διεφθαρμένη πολιτική τάξη, όπως η Ελλάδα. Δεν είναι δύσκολο να αποδειχτεί η συνυπευθυνότητα του γερμανικού οικονομικού και πολιτικού συστήματος στη λεηλασία κρατικών προϋπολογισμών χωρών που οδηγήθηκαν στην υπερχρέωση και απειλούνται με χρεοκοπία.

Ζωτικός χώρος

Πίσω από την πολιτική φλυαρία της κ. Μέρκελ και των συνεργατών της κρύβεται η παραδοσιακή θεωρία του ζωτικού χώρου που οδήγησε δύο φορές τη Γερμανία στην καταστροφή, αφού πρώτα προκάλεσε την καταστροφή ολόκληρης της Ευρώπης. Η γερμανική άρχουσα τάξη επιδιώκει τη δημιουργία μιας γερμανικής Ευρώπης που θα αντικαταστήσει τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εκπληκτικό είναι ότι το Βερολίνο επιδιώκει τη δημιουργία μιας οικονομικής και στη συνέχεια πολιτικής αυτοκρατορίας χωρίς καν να έχει τη διάθεση να χρηματοδοτήσει τον επεκτατισμό του. Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, που ενίσχυσαν την επιρροή τους στη μεταπολεμική Ευρώπη, και φυσικά στη Γερμανία, πληρώνοντας έναν αστρονομικό λογαριασμό, οι Γερμανοί θεωρούν ότι μπορεί να αντικαταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη γερμανική Ευρώπη με δαπάνες των λαών που θα υποχρεωθούν σε έναν υποβαθμισμένο ρόλο.

Η εκτόξευση του κόστους δανεισμού του ισπανικού, του ιταλικού, ακόμη και του γαλλικού Δημοσίου, δείχνει πού μπορεί να οδηγήσει η νέα εφαρμογή της γερμανικής θεωρίας του ζωτικού χώρου. Η Ευρωζώνη οδηγείται σε διάλυση, οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες σε βαθιά ύφεση, ενώ η ίδια η Γερμανία θα πληρώσει ακριβά την κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι Γερμανοί, μέσα από την πολιτική της κ. Μέρκελ, επιβεβαιώνουν ότι είναι αυτοκαταστροφικοί.



http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=2310

Δεν υπάρχουν σχόλια: