Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Παράταση για το Ε9 ζητούν οι φοροτεχνικοί




Ε9: Το φορολογικό "γεφύρι της Αρτας"



Πηγή:www.capital.gr

Του Σπύρου Δημητρέλη

Σε σύγχρονο φορολογικό γεφύρι της Άρτας έχει εξελιχθεί το περιουσιολόγιο των φορολογούμενων. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται αυτήν την περίοδο να ελέγξουν αν η ακίνητη περιουσιακή τους κατάσταση, που εμφανίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους ο έλεγχος και η «διόρθωση» των στοιχείων των ακινήτων τους αποτελεί ουσιαστικά την τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία 15 χρόνια που καλούνται να δηλώσουν τα ακίνητά τους στην εφορία.

Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες, τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και τις ανθρωποώρες που έχουν δαπανηθεί, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταφέρει ακόμη να χτίσει ένα σύγχρονο και αξιόπιστο περιουσιολόγιο.

Η πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία βάσης δεδομένων με την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων έγινε το 1997. Δημιουργήθηκε το έντυπο Ε9 και όλοι οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να το υποβάλουν υποχρεωτικά στην εφορία δηλώνοντας τα ακίνητα που κατείχαν. Αυτό και έγινε. Ωστόσο η προσπάθεια εκείνη κόλλησε στην ελληνική πραγματικότητα της γραφειοκρατίας και προχειρότητας. Οι δηλώσεις Ε9 που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι όχι μόνο δεν καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά, αλλά στοιβάχτηκαν σε φακέλους στις εφορίες με αποτέλεσμα να μην αξιοποιηθούν. Πολλές από αυτές χάθηκαν. Η αποτυχία του πρώτου εγχειρήματος, οδήγησε στο δεύτερο. Το 2005 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάλεσε εκ νέου όλους τους φορολογούμενους να υποβάλουν τις δηλώσεις Ε9 ενώ αυτή τη φορά δημιουργήθηκε και ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή του. Με βάση αυτές τις δηλώσεις η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατάφερε να φτιάξει μια βάση δεδομένων η οποία όμως και πάλι παρουσιάζει πολλά προβλήματα καθώς ήταν ατελής. Οι δηλώσεις Ε9 είχαν πολλά λάθη και ελλείψεις. Το 2008 αποφασίστηκε να επιβληθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) βάσει των δηλώσεων Ε9 των φορολογούμενων. Για να γίνει αυτό δημιουργήθηκε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία περάστηκαν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογούμενων. Για να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις στα έντυπα Ε9 που είχαν υποβάλει οι φορολογούμενοι εστάλησαν σε χιλιάδες φορολογούμενους ατομικές προσκλήσεις προκειμένου να εισέλθουν στη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία και να υποβάλουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. ΄Ηταν η τρίτη φορά που καλούνταν υποβάλουν ή να διορθώσουν το Ε9. Τελικά η ΓΓΠΣ επί θητείας του Καθηγητή Πληροφορικής κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου κατάφερε και εξέδωσε το 2009 το μεγαλύτερο όγκο των εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ. Ωστόσο, το μπλοκάρισμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο μιας σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου, μπλόκαρε τελικά και το όλο εγχείρημα με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο και να μην εκδοθούν περίπου 200.000 εκκαθαριστικά από τα περίπου 4 εκατ. που έπρεπε να εκδοθούν. Ο νομικός σκόπελος ξεπεράστηκε πρόσφατα με την κάλυψη της σχετικής δαπάνης από χορηγία μεγάλης τράπεζας. Το έργο ξεμπλόκαρε. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει ακόμη εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ για το 2009 και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 καλούνται ελέγξουν και να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την τέταρτη υποβολή της δήλωσης Ε9. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ανεβάσει το δικτυακό τόπο της (www.gsis.gr) νέα ειδική εφαρμογή για το Ε9. Σε αυτήν μπορούν όλοι οι φορολογούμενους να ελέγξουν τα ακίνητα που εμφανίζονται ότι τους ανήκουν και να προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών ή συμπλήρωση των ελλείψεων. Μάλιστα καλό θα ήταν να κάνουν το σχετικό έλεγχο όλοι οι φορολογούμενοι καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν «εξαφανιστεί» τα στοιχεία αγροτεμαχίων που έχουν δηλώσει στο παρελθόν και πρέπει πλέον να τα ξαναδηλώσουν. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων λήγει στις 5 Μαρτίου.

spiros.dimitrelis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr


Παράταση για το Ε9 ζητούν οι φοροτεχνικοί


Παράταση έως το τέλος Αυγούστου για την υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων ακινήτων Ε9 και ενημέρωση των φορολογούμενων με διαφημιστική καμπάνια για τις διορθώσεις που μπορούν να κάνουν στο περιουσιολόγιο ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι φοροτεχνικοί (ΠΟΦΕΕ). Παράλληλα επισημαίνουν το θέμα της "εξαφάνισης" αγροτεμαχίων από το Ε9 για την οποία έγραψε πρόσφατα το capitl.gr. Σε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου αναφέρουν:

Αξιότιμε κε Αναπληρωτή Υπουργέ,

Κατ’ ανάγκη δημιουργούμε γραφειοκρατία με το να επανερχόμαστε (για 3η φορά και ελπίζουμε τελευταία) προκειμένου να ενημερώσουμε την Πολιτική Ηγεσία της σημερινής Κυβέρνησης αλλά και όλα τα Κόμματα για αυτό που δείχνουν να αγνοούν ή να σας αποκρύπτουν εσκεμμένα ή αθέλητα κάποιοι. Παρακαλούμε αφιερώστε τον αναγκαίο χρόνο για την μελέτη του κειμένου που ακολουθεί προς ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας.

Η «σιωπηλή» μέθοδος που επιλέχθηκε για να δημιουργηθεί «δωρεάν» ένα αξιόπιστο (το αξιόπιστο και μόνον πρέπει να είναι το ζητούμενο) «περιουσιολόγιο» (καταγραφή της ακίνητης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων) είναι λανθασμένη.

Και δεν είναι λάθος το μηχανογραφικό σύστημα που σχεδιάσθηκε αλλά είναι λάθος η άποψη, εισήγηση ή απλά και η σκέψη ότι αυτό που προσπάθησαν (ανεπιτυχώς) πολλές Κυβερνήσεις και Πολιτικές Ηγεσίες από το 1995 μέχρι και το 2010 είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί – σωστά – μέσα σε ένα τρίμηνο (από 5/12/11 – 5/3/12) .

Ξοδεύτηκαν εκατομμύρια δραχμές και Ευρώ τόσο από το Δημόσιο όσο και από τους φορολογούμενους, τόνοι χαρτιού και εκατομμύρια ανθρωποώρες και φτάσαμε στο τραγικό σημείο να μας ζητείτε «έμμεσα» να ΞΑΝΑ-καταχωρήσουμε στοιχεία εκατομμυρίων ακινήτων προκειμένου να είναι δυνατή η ορθή αποστολή του Ε.Τ.ΑΚ. για το 2009 και του Φ.Α.Π. 2010.

Και ΚΑΝΕΙΣ δεν τολμά να πει δημόσια για το ποιος πραγματικά φταίει που το Δημόσιο δεν έχει ένα αξιόπιστο εργαλείο για να καταρτίσει κοινωνικά δίκαιη φορολόγηση της ΜΕΓΑΛΗΣ ακίνητης περιουσίας (αν κριθεί αναγκαίο) με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε σε άδικα ημίμετρα ΕΜΜΕΣΗΣ φορολόγησης κατά μικροσυνταξιούχων και μισθοσυντήρητων και αυτοαπασχολούμενων (υποαπασχολούμενων ή εν δυνάμει ανέργων) που έκαναν το λάθος, την τελευταία 20ετία, να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι (που το πλήρωσαν ή το χρωστούν) με τον ιδρώτα τους.

Όμως οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί δηλώνουν ότι δεν έχουν την διάθεση να φορτωθούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν και ζητάμε επιτακτικά να διαχωριστεί η υποβολή του Ε9 -γνωστοποίηση των μεταβολών – στο 2010 και 2011 από την συμπλήρωση και όλων των ακινήτων για τα οποία ΗΔΗ έχουν υποβληθεί Ε9 όλα τα προηγούμενα έτη (Οριστικοποίηση Περιουσιακής Κατάστασης).

Η μη καταχώρηση των παλαιών μεταβολών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ του Κλάδου μας. Όλα τα Ε9 υπάρχουν είτε
στις Δ.Ο.Υ. είτε στο αντίστοιχο τμήμα του Υπουργείου είτε κάπου στο Taxis.

Το αν «δουλεύει» ή κολλάει σήμερα το υποσύστημα του Taxis για το Ε9 μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για τους χρήστες του αλλά έχει μικρή σημασία για τους φορολογούμενους που ήδη πλήρωσαν για τα Ε9 που υποβλήθηκαν, και  αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη ότι  δεν επιθυμούν ούτε να ασχοληθούν ούτε να υποβληθούν σε πρόσθετο κόστος καθώς από ΚΑΜΙΑ διάταξη νόμου ΔΕΝ προκύπτει κάποια ανάλογη υποχρέωση ΤΟΥΣ ως προς την σύνταξη περιουσιολόγιου» και ειδικά εφόσον τα «απολεσθέντα» αγροτεμάχια είναι εκατομμύρια, καθώς δεν είχαν «αξία» για το Δημόσιο λόγω μη συμμετοχής στο Ε.Τ.ΑΚ. .

Ο Κλάδος καταθέτει προτάσεις για 15 χρόνια για την συγκέντρωση των στοιχείων και κάθε φορά καταλήγουμε να παρακαλάμε για παρατάσεις σαν να είμαστε εμείς οι υπόλογοι που «ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» καταγραφής των ακινήτων από τότε που σχεδιάσθηκε. Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στην Βουλή πρόσφατα ήταν αρκετά αποκαλυπτικές.

Οι πειραματισμοί πρέπει να σταματήσουν και «να μην μιλάμε σε αυτιά που δεν θέλουν να ακούσουν».

Εμείς δεν γνωρίζουμε τι επιθυμεί η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία αλλά γνωρίζουμε καλύτερα από όλους τα προβλήματα που θα παρουσιασθούν στην πράξη και μπορούμε να προτείνουμε λύσεις ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.

Σκεφτόμενοι αυτό το Δημόσιο Συμφέρον τα Μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. στις 4/2/2012 αποφάσισαν ομόφωνα τα κάτωθι:

1.- Να ζητήσουν από την Κυβέρνηση
1.1.- να προχωρήσει στην ενημέρωση μέσω διαφημίσεων των φυσικών και νομικών προσώπων για την ανάγκη επανελέγχου και διόρθωσης ή συμπλήρωσης του «περιουσιολογίου» ακίνητης περιουσίας όπως αυτό αποτυπώνεται σήμερα στο Taxis. Τα αν αυτός ο έλεγχος πρέπει να γίνει ή όχι από τον Κλάδο μας είναι απόφασή σας.
1.2.- H προθεσμία για την υποβολή των Ε9 (2011 και 2012) με ταυτόχρονο έλεγχο του περιουσιολογίου να παραταθεί μέχρι 31/8/2012 καθώς είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να διορθώνονται αρχεία του Ε9 ταυτόχρονα ή παράλληλα με την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
1.3.- Το υπάρχον πρόγραμμα απαιτεί προσθήκες & βελτιώσεις όπως για παράδειγμα την δυνατότητα αυτόματης επανυποβολής του ίδιου ακινήτου αλλά με αλλαγή ιδιοκτήτη ή ποσοστού (συνιδιοκτήτες στο ίδιο Ε9 – ίδια οικογένεια)  
2.- Να προτείνει στους Συναδέλφους:
2.1.- Εφόσον υπάρχουν μεταβολές εντός του 2010 για τις οποίες δεν υπέβαλλαν ακόμη χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά το Ε9 να προχωρήσουν παράλληλα και :
2.1.1. - στην διόρθωση τυχόν λαθών ή ελλείψεων για ακίνητα όμως που είτε υπάρχουν ήδη στην ηλεκτρονική εφαρμογή είτε από παράλειψη του φορολογούμενου δεν καταχωρήθηκαν σε προηγούμενα Ε9.
2.1.2.- να γνωστοποιούν ΜΟΝΟΝ στους πελάτες που έχουν μεταβολές ότι πρέπει να  να προσέλθουν προσωπικά προς έλεγχο του «περιουσιολογίου» ακινήτων τους εντός εύλογου διαστήματος και εντός του εκάστοτε ισχύοντος χρονικού περιθωρίου με την επισήμανση ότι αλλιώς υποχρεούνται να προχωρήσουν σε καταχώριση μόνον των νέων μεταβολών και οι ίδιοι θα είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τυχόν αναγκαίες διορθώσεις του Ε.Τ.ΑΚ. ή Φ.Α.Π. στις Δ.Ο.Υ. .
2.1.3.- εάν παρέλθει η προθεσμία και εάν έχουν υποβληθεί τα Ε9 των χρήσεων 2005-2009 να προχωρούν στην «οριστικοποίηση» των περιόδων αυτών χωρίς κάποια άλλη ενέργεια προσθήκης «μη εμφανιζόμενων» ακινήτων.
2.1.4. - να ενημερώνουν προκαταβολικά και να διεκδικούν μια δίκαιη αμοιβή για την πρόσθετη εργασία όταν οφείλεται σε δυσλειτουργία του Υπουργείου Οικονομικών.
2.2. -  Εφόσον υπάρχουν μεταβολές εντός του 2011 να προχωρήσουν και στις ενέργειες 2.1.1. – 2.1.2. – 2.1.3. – 2.1.4.

Αξιότιμε Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

Αν δεν υλοποιηθούν αντίστοιχα μέτρα με αυτά του περιουσιολογίου ο Κλάδος αδυνατεί να αναλάβει, εξ ολοκλήρου, το κόστος δημιουργίας του.

Σε κάθε περίπτωση ειδικά όμως σε περίοδο ύφεσης τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα αδυνατούν ΚΑΙ δικαίως δεν επιθυμούν να καταβάλλουν πρόσθετες αμοιβές για δουλειά που ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ να έχει ολοκληρώσει το Δημόσιο.
Για τις χαμένες ευκαιρίες δεν ευθύνονται ούτε οι φορολογούμενοι ούτε ο Κλάδος μας.

Και αν η «εικόνα» που έχετε είναι διαφορετική σύντομα θα αντιληφθεί όλη η Πολιτική Ηγεσία και θα πληροφορηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα και κάθε αρμόδιος φορέας αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν το εφαρμόζει:

-    ότι το επιθυμητό – και ο σχεδιασμός χωρίς συζήτηση με αυτούς που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν - διαφέρει κατά πολύ από το εφικτό και αυτό σχεδόν πάντα συνεπάγεται υστέρηση εσόδων αλλά και άδικη φορολογική επιβάρυνση .

Λέμε ΟΧΙ σε άλλες χαμένες ανθρωποώρες στον βωμό μιας αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης. Δυστυχώς οι ελάχιστες εξαιρέσεις ανώτερων ή κατώτερων Στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών δεν αρκούν για να θεραπεύσουν την αρτηριοσκλήρωση δεκαετιών.

Σας υπενθυμίζουμε και ενημερώνουμε όλους τους παραλήπτες ότι προτείναμε ήδη τα κάτωθι:

1. - Θεωρούμε αναγκαίο η Πολιτική Ηγεσία σε συνεργασία με τα Υπηρεσιακά Στελέχη, και με την συνδρομή της
Π.Ο.Φ.Ε.Ε., αν μας ζητηθεί, να επανεξετάσει ποιος θα αναλάβει να καλύψει και ποιο κόστος σε σχέση με την σχεδιαζόμενη σύνταξη «περιουσιολογίου» ακινήτων (ή και κινητών).

2. - Τα προγράμματα των εταιριών πληροφορικής, που τα χρυσοπληρώνουμε, δεν συνεργάζονται με το πρόγραμμα του Taxis για την αυτόματη μεταφορά των δεδομένων του Ε9 (ποιος και τι φταίει ;) που ήδη καταχωρήσαμε στα προγράμματά τους και αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε επί ώρες στο σύστημα ακόμη και για ΕΝΑ (1) Ε9 εξαντλώντας τις δυνατότητές του.

Και επειδή μπαίνουμε σιγά – σιγά στην περίοδο υποβολής των πάσης φύσεως φορολογικών δηλώσεων επαναλαμβάνουμε (θα επανέλθουμε και αναλυτικά) το αίτημά μας: το Taxis να μπορεί να δεχθεί από ΣΗΜΕΡΑ κάθε είδους δήλωση φυσικού ή νομικού Προσώπου και όχι μια κατηγορία ανά διαστήματα, διότι είναι αδύνατον να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (30/6/2012), την αποστολή όλων των δηλώσεων για την χρήση 2011 ειδικά αν υπάρχουν οι προαναγγελθείσες αλλαγές στα έντυπα".
http://www.capital.gr/

                       Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Ε9

Δεκατέσσερις ερωτήσεις και απαντήσεις, που αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Ε9 έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΓΠΣ
Ανάρτηση της 29ης Δεκεμβρίου 2011 - 19:00
Picture 0 for Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Ε9
Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η ηλεκτρονική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) παρέχει, με εγχειρίδιο που έδωσε στη δημοσιότητα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.


Στο κείμενο υπάρχουν απαντήσεις στις 14 συχνότερες ερωτήσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι σχετικά με την υποβολή της δήλωσης Ε9 για το 2011, η προθεσμία για την οποία έχει λάβει παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2012


Όπως επισημαίνει η ΓΓΠΣ, δεν είναι αρμόδια για να απαντήσει σε φορολογικά θέματα, συνιστώντας στους φορολογούμενους σε τέτοιες περιπτώσεις να απευθύνονται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.


Αναλυτικά οι ερωτήσεις και απαντήσεις του εγχειριδίου έχουν ως εξής:


1. Ποια φυσικά πρόσωπα έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) για το έτος 2011;

Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) το έτος 2011 έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που εντός του έτους 2010 είχε μεταβολές στην οικογενειακή- περιουσιακή του κατάσταση.

2. Ποιες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2011 υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο;

Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για τα νομικά πρόσωπα των άρθρων 2 παράγραφος 4 και 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο.(ΠΟΛ.1022/3.2.2011 άρθρο 2).

3. Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2011 για τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβληθούν και με ηλεκτρονικό τρόπο;

Ναι. Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την καταληκτική προθεσμία (ηλεκτρονικής υποβολής).

4. Ποιες άλλες δυνατότητες δίνονται μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής Ε9;

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έχει αναπτυχθεί με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη και ορθότερη δημιουργία του Περιουσιολογίου, γι' αυτό επιτρέπει στα φυσικά πρόσωπα εκτός από την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων του τρέχοντος έτους (2011) και τη διόρθωση της περιουσιακής τους κατάστασης για όσα έτη δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό για την ακίνητη περιουσία τους.

Έτσι, θα αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία τόσο των φορολογουμένων όσο και των υπηρεσιών, η οποία πιθανόν να προκύψει από χειρόγραφες διορθώσεις δηλώσεων μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού.

5. Εάν ο υπόχρεος έχει υποβάλλει χειρόγραφη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2011 στην αρμόδια ΔΟΥ, μπορεί να υποβάλλει και ηλεκτρονικά;

Ναι, ο υπόχρεος δύναται να υποβάλει ηλεκτρονικά δήλωση Ε9 έτους 2011 ακόμη και αν έχει ήδη υποβάλει χειρόγραφη δήλωση στη ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή, η χειρόγραφη δήλωση θα αγνοηθεί και ως αρχική υποβληθείσα δήλωση Ε9 έτους 2011 θα θεωρηθεί η ηλεκτρονικά υποβληθείσα.

6. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για την εισαγωγή ή διαγραφή συζύγου σε δήλωση Ε9;

Για την πραγματοποίηση μεταβολών ως προς τα στοιχεία της συζύγου (εισαγωγή ή διαγραφή) απαιτείται οι σχετικές μεταβολές να έχουν καταχωρηθεί στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ. Αν δεν έχει προηγηθεί η ενημέρωση στο μητρώο, δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης.

7. Σε ποιες περιπτώσεις η δήλωση Ε9 δεν μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά;

Στις ακόλουθες περιπτώσεις, για τεχνικούς λόγους, η δήλωση Ε9 δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά αλλά χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής χωρίς την επιβολή προστίμου:

α. Όταν ο υπόχρεος σε δήλωση έχει αποβιώσει. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται και η ενημέρωση του τμήματος μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου.

β. Όταν το υπόχρεο νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

γ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση που λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας της εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής δεν επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης από τον υπόχρεο.

8. Ποιες οδηγίες ισχύουν για τον τρόπο συμπλήρωσης της δήλωσης Ε9;

Για τη συμπλήρωση του περιεχομένου των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1150/28.12.2004 και τις εγκυκλίους ΠΟΛ.1001/4.1.2005 και ΠΟΛ.1047/10.3.2005.

9. Ποια είναι η καταληκτική προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2011;

Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2011, παρατείνεται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2012.

10. Πώς μπορώ να κάνω προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων;

Δεν χρειάζεται κάποια ξεχωριστή ενέργεια. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) αποθηκεύεται προσωρινά αυτόματα σε κάθε ολοκληρωμένη ενέργεια που κάνετε π.χ. εισαγωγή ακινήτου, διαγραφή τέκνου κλπ.

11. Γιατί δε βρίσκω στη λίστα της οδού διεύθυνσης την οδό του ακινήτου μου;

Η λίστα συμπληρώνεται με την ονομασία που έχουν οι οδοί στη βάση ΑΠΑΑ (Αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτου). Η ονομασία της οδού όπως την γνωρίζετε, ενδέχεται να μην υπάρχει. Προχωρήστε σε εντοπισμό του ακινήτου με τη βοήθεια του χάρτη. Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται η ακριβής ονομασία της οδού σας, τότε στο πεδίο που ακολουθεί (Ονομασία Οδού Ακινήτου), αναγράψτε την ορθή.

12. Ο ταχυδρομικός κώδικας (Τ.Κ.) και η διεύθυνση του ακινήτου είναι υποχρεωτικά πεδία;

Όχι δεν είναι υποχρεωτικά πεδία. Το μήνυμα που εμφανίζεται είναι προειδοποιητικό.

13. Πώς θα συμπληρώσω το πεδίο του έτους γέννησης επικαρπωτή όταν πρόκειται για νομικό πρόσωπο;

Εφόσον ο επικαρπωτής είναι νομικό πρόσωπο, εξομοιώνεται με πρόσωπο που δεν έχει υπερβεί το 20ο έτος της ηλικίας του και συνεπώς η αξία της επικαρπίας ισούται με τα 8/10 της αξίας της πλήρους κυριότητας (ΠΟΛ.1075/10.4.2008).

14. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές Ερωτήσεις. Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος

http://www.forologikanea.gr/news/ola-osa-prepei-na-gnorizete-gia-to-e9/



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: