Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Γιώργος Παπανικολάου (1883-1962) ο ευεργέτης των γυναικών.

Στις 13 Μαΐου γεννήθηκε ο διάσημος γιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου.

130 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

Η μορφή του Γεώργιου Παπανικολάου είναι πασίγνωστη στη διεθνή ιατρική κοινότητα και πώς να μην είναι; Με την ανακάλυψη του η Ιατρική άρχισε να αποκτά νέο νόημα. Είναι όμως και πολύ αγαπητός στις γυναίκες όλου του κόσμου αφού το διαγνωστικό τεστ που ανακάλυψε έσωζε και σώζει ακόμα εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο. Η μέθοδος είναι ανώδυνη και αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο έγκαιρης διάγνωσης του ενδομήτριου καρκίνου.

Το «τεστ ΠΑΠ» παραμένει μέχρι σήμερα ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος περιοδικής εξέτασης για την άριστη λειτουργία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και τον εντοπισμό προκαρκινικών δυσπλασιών που εγκυμονούν κινδύνους. Στον μεγάλο αυτό γιατρό αντικατοπτρίζονται όλοι εκείνοι οι Έλληνες της ομογένειας που διέπρεψαν σε ερευνητικούς και επιστημονικούς τομείς σε ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε σε μια ακόμα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Είχαμε ηττηθεί το 1897 από τους Τούρκους, η οικονομία μας ήταν σε άθλιο επίπεδο καθώς είχαμε δηλώσει πτώχευση και ήμασταν υπό τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Η γενέτειρα του ήταν η Κύμη και ο Γεώργιος το ευφυές της τέκνο. Το ερευνητικό του πνεύμα και η εξυπνάδα του είχαν γίνει γνωστά από πολύ νωρίς. Σπούδασε στην Αθήνα και μετά μετέβηκε στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η φυγή του από την Ελλάδα δεν τον έκανε να ξεχάσει το πατριωτικό του καθήκον γι ΄ αυτό και συνέδραμε στους βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913.

Το 1913 αναχώρησε για τις ΗΠΑ όπου  τότε είχαν καταστεί διεθνές κέντρο διεξαγωγής προηγμένων ερευνών στους κλάδους της Βιολογίας και της Γενετικής. Η λαμπρή του καριέρα ξεκίνησε στο πανεπιστήμιο του Κάρολ, το οποίο ήταν το πιο γνωστό και το σπουδαίο για τις Ιατρικές Σχολές. Σε διάρκεια μόλις 10 ετών, ο Γεώργιος, κατάφερε να εκλεγεί υφηγητής, έκτακτος καθηγητής και τέλος τακτικός καθηγητής Ανατομίας και Ιστολογίας. Το τεστ ΠΑΠ που σήμερα είναι μια απλή καθημερινή ρουτίνα τότε θεωρούταν επιστημονική φαντασία και αυτό γιατί η ρηξικέλευθη ‘’κυτταρολογική μέθοδος προς διάγνωση του καρκίνου της μήτρας’’ έγινε δεκτή με πάρα πολύ σκεπτικισμό. Παρουσιάστηκε στην επιστημονική κοινότητα το 1928 και έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια μέχρι να δημοσιευθεί η τελική επιστημονική μονογραφία το 1943. Το ερευνητικό έργο του μεγάλου ‘Έλληνα γιατρού ξεπερνά τις 100 εργασίες, εκ των οποίων 3 μεγάλες μονογραφίες. Η μελέτη του διευρύνθηκε και περιλάμβανε πια και κυτταρολογικές εξετάσεις. Αυτό ήταν μόνο η αρχή στη διάνοιξη νέων οριζόντων στις έρευνες επί θεμάτων γενετήσιας φυσιολογίας. Αποκορύφωμα και επιστέγασμα του νέου κλάδου της Ιατρικής που εγκαινίασε ο Παπανικολάου υπήρξε η συγγραφή του ‘’Άτλαντα της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας’’, που εκδόθηκε το 1945 και μέχρι σήμερα είναι η «Βίβλος» των απανταχού γυναικολόγων, είναι ο οδηγός τους.

Η μεγάλη του φιλοδοξία ήταν να εγκαινιάσει ένα μεγάλο κέντρο αφιερωμένο στην έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το 1961 κλήθηκε στο Μαϊάμι, όπου και άρχισε τις εργασίες για τη δημιουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Καρκίνου που έφερε το όνομα του. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να το καμαρώσει να ξεκινά τη λειτουργία του καθώς απεβίωσε το 1962. 

http://ellas2.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: