Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ποιοι είναι οι φορολογούμενοι που θα ελεγχθούν πρώτοι




Του Σπύρου Δημητρέλη

Έστειλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, οι υποθέσεις τους βρίσκονται κοντά στο όριο της παραγραφής, είχαν αποκρύψει επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζουν απότομη μεταβολή κινητής ή ακίνητης περιουσίας: είναι οι περίπου 10.700 φορολογούμενοι οι οποίοι μπαίνουν πρώτοι στη λίστα των νέων φορολογικών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών.

Το σύνθημα για την εκκίνηση των ελέγχων έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης ο οποίος, μεταξύ άλλων αποφάσεων, υπέγραψε και απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες απόφαση με την οποία  δίνονται αναλυτικές οδηγίες στις ελεγκτικές αρχές για τα κριτήρια και τις διαδικασίες επιλογής και ελέγχου των φορολογικών υποθέσεων που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα για φοροδιαφυγή.

Στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, βρίσκονται περίπου 10.700 φυσικά και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) που οι υποθέσεις τους βρίσκονται κοντά στο χρονικό όριο της  παραγραφής και για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για φοροδιαφυγή. Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν και προβλέπονται στην απόφαση του κ. Θεοχάρη είναι οι πολύ υψηλές δαπάνες που έχουν δηλώσει ως ποσοστό επί του εισοδήματος ή  του τζίρου τους, το είδος, η έδρα και τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, οι απότομες μεταβολές στο επιχειρηματικό, εισοδηματικό και περιουσιακό τους προφίλ, το ύψος των καταθέσεων και των εμβασμάτων που έχουν αποστείλει στο εξωτερικό καθώς και οι κρατικές ενισχύσεις που έχουν λάβει μέσω των επενδυτικών νόμων. Τα παραπάνω κριτήρια, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ,  αποτελούν και σοβαρές ενδείξεις απόκρυψης αδικημάτων φοροδιαφυγής. Η επιλογή για τη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων θα γίνει μέσω του πληροφοριακού συστήματος ELENXIS το οποίο αποτελεί υποσύστημα του taxis και σε αυτό έχει καταχωρηθεί ένας τεράστιος όγκος δεδομένων φορολογικού ενδιαφέροντος για τα φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από  περίπου 1.500 ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι εργάζονται στο «νεότευκτο»  Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π), (είναι αρμόδιο για υποθέσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25.000.000 ευρώ), στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, (υποθέσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα από 3.000.001 ευρώ μέχρι 25.000.000 ευρώ) και στις εφορίες- ΔΟΥ (υποθέσεις με ποσά ετησίων ακαθαρίστων εσόδων μέχρι 3.000.000 ευρώ).

Μαζί με την απόφαση για τα κριτήρια επιλογής των φορολογικών υποθέσεων ο κ. Θεοχάρης υπέγραψε και άλλες τρείς αποφάσεις οι οποίες αφορούν τα εξής:

- τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου με βάση τις οποίες το εισόδημα των ελεγχόμενων θα προσδιορίζεται με την αξιοποίηση στοιχείων όπως είναι η ρευστότητα του φορολογούμενου, η καθαρή του θέση, οι δαπάνες με μετρητά κα Με αυτές τις νέες τεχνικές αναμένεται να συντμηθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης των φορολογικών ελέγχων αλλά και να κλείσουν όλα τα νομικά κενά που υπάρχουν και οδηγούν στην καθυστέρηση της είσπραξης των ποσών (πρόσθετων φόρων και προστίμων) που βεβαιώνονται. Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις αμέσως προσεχείς ημέρες (πιθανόν και σήμερα).

- τη νέα έκτακτη ρύθμιση αλλά και τη μόνιμη ρύθμιση για τα χρέη προς το δημόσιο που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Η έκτακτη ρύθμιση αφορά τα χρέη προς το δημόσιο που έχουν συσσωρευτεί έως και το τέλος του 2012 και προβλέπει έως και 48 δόσεις. Για χρέος φυσικών προσώπων έως 5.000 ευρώ προβλέπονται έως 100 δόσεις και ελάχιστο ποσό δόσης ακόμη και 15 ευρώ. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ρυθμίσεις θα δίνονται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος έχει την οικονομική δυνατότητα να είναι συνεπής σε αυτές. Η μόνιμη ρύθμιση αφορά χρέος που έχει δημιουργηθεί φέτος και προβλέπει έως 12 μηνιαίες δόσεις ( έως 24 δόσεις σε περιπτώσεις έκτακτης βεβαίωσης μεγάλων ποσών φόρων όπως είναι για παράδειγμα  οι φόροι κληρονομιάς).

- το διαχωρισμό των οφειλών προς το δημόσιο σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης.

Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις αυτές μαζί με άλλες παρεμβάσεις στο φορολογικό μηχανισμό είναι προαπαιτούμενα για την έγκριση της καταβολής της δόσης των 6 δισ. ευρώ από το σημερινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Εurogroup) στο οποίο θα πάρει μέρος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

spiros.dimitrelis@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: