Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

SUCCESS STORY : Δεν πανηγυρίζουν πια για τα νούμερα...

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΗ, ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ ΤΟ SUCCESS STORY

Μαύρα μαντάτα για το 2014

Η επιστροφή στην ομαλότητα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και η προαναγγελία ανάκαμψης το 2014 διαψεύδονται πανηγυρικά από την ίδια την οικονομία, που γνωρίζει απρόσμενο πισωγύρισμα τους τελευταίους μήνες του έτους σχεδόν σε όλα τα μέτωπα: πρωτοφανής αποπληθωρισμός, αμείωτα υψηλή ανεργία, αρνητικό ρεκόρ εξαγωγών, επιδείνωση βιομηχανικής ύφεσης και νέα τούμπα οικοδομικής δραστηριότητας συνθέτουν τη μαύρη εικόνα του δ' τριμήνου 2013, προοιωνίζοντας συνέχεια ύφεσης για το 2014. 



Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν το μήνα Οκτώβριο τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τους (-12,2%) από τις αρχές του έτους και στη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας. Αν εξαιρέσουμε, μάλιστα, τα πετρελαιοειδή, ο Οκτώβριος είναι ο 6ος στους 10 πρώτους μήνες του 2013 που οι εξαγωγές υποχωρούν κατά 4,3% ετησίως. Η μεγάλη κάμψη αφορά τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες (-20,2%), με αυτές προς την Ε.Ε. να ακολουθούν πολύ πιο ήπια στην πτώση (-1,2%).

Παρομοίως, ετήσια κάμψη 6,9% καταγράφουν οι εισαγωγές (με ή χωρίς πετρελαιοειδή), υποδηλώνοντας τη σοβαρότητα της συνεχιζόμενης ύφεσης που το πιθανότερο είναι να επιδεινωθεί το δ' τρίμηνο του έτους, μετά την προσωρινή χαλάρωση του γ' τριμήνου. Κι εδώ οι εισαγωγές από τρίτες χώρες σημειώνουν τη μεγαλύτερη κάμψη (-9,4% έναντι -4% από Ε.Ε.), ένδειξη ότι η υψηλή ισοτιμία του ευρώ έχει διαδραματίσει το ρόλο της.

Είναι χαρακτηριστικό πως το εμπόριο αυτοκινήτων το γ' τρίμηνο μειώθηκε 6,5%, όταν το β' τρίμηνο είχε άνοδο 21,7%, επηρεάζοντας ανάλογα και τον κύκλο εργασιών του κλάδου (-5% έναντι 20,6% αντίστοιχα).

Παράλληλα, η οικοδομική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο επιδεινώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, περιορίζοντας τον όγκο της κατά 36,6% ετησίως, ενώ στο 12μηνο Οκτωβρίου-Σεπτεμβρίου η ετήσια μείωση όγκου ανήλθε σε 35,1% (έναντι -36,8% με όρους επιφανείας και -39,7% σε αριθμό αδειών).

Η πτώση της οικοδομής σε συνδυασμό με την κάμψη των εξαγωγών προκαλεί και την υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,2% τον Οκτώβριο και 3,5% το τελευταίο 12μηνο, όταν τον Σεπτέμβριο η κάμψη ήταν μόλις 1,3% και το αντίστοιχο 12μηνο 2,8% αντίστοιχα. Η επιδείνωση της βιομηχανικής παραγωγής γίνεται περισσότερο εμφανής σε μηνιαία βάση, αφού στη διάρκεια του έτους μηνιαία κάμψη υπήρξε μόλις 3 φορές και οι 2 εξ αυτών έλαβαν χώρα το τελευταίο τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως στο α' 10μηνο του 2013 η βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί ετησίως 3,8%, δηλαδή ελαφρά περισσότερο από το ίδιο διάστημα του 2012 (-3,6%) και οφείλεται και στους 5 τομείς (ενέργεια, ενδιάμεσα, κεφαλαιουχικά, διαρκή και μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά), των οποίων η παραγωγή υποχωρεί, αλλά με ατμομηχανή στην πτώση τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (-18,9%) και τα κεφαλαιουχικά αγαθά (-17,6%). Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει πως κατανάλωση και επενδύσεις δεν ανακάμπτουν για να σύρουν έξω από το τούνελ της ύφεσης την οικονομία.

Πισωγύρισμα σε όλα τα μέτωπα

* Πρωτοφανής αποπληθωρισμός
* Στα ύψη η ανεργία
* Αρνητικό ρεκόρ εξαγωγών
* Επιδείνωση βιομηχανικής ύφεσης
* Τούμπα της οικοδομικής δραστηριότητας

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=403877

Δεν υπάρχουν σχόλια: