Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ θεραπεύουν, ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων


Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ θεραπεύουν, ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά εξακολουθεί να παραμένει ένα μείζον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατάχρησή τους. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων δείχνουν ότι κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξε μια σημαντική τάση αύξησης της αντοχής των ιών που προκαλούν τις λοιμώξεις σε περισσότερο από το ένα τρίτο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των αντιβιοτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι σήμερα πρώτη στην ΕΕ στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, ενώ την ίδια ώρα, ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει το φαινόμενο του «τέλους των αντιβιοτικών».

Τα αντιβιοτικά όπως όλη η ιατρική κοινότητα επισημαίνει είναι αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. Υπάρχουν δυστυχώς περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς). Oι περισσότερες όμως από τις λοιμώξεις που μας συμβαίνουν θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε διάστημα μικρότερο ή μεγαλύτερο των τριών ημερών. Σε τέτοιες περιπτώσεις το κεντρικό σύνθημα είναι «βήχας- πονόλαιμος-συνάχι, ιός είναι θα περάσει».

Όπως επισημαίνει ο Στάθης Σκληρός, γενικός γιατρός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας - Μελέτης & Εκπαίδευσης στις Λοιμώξεις, «από τη στιγμή που ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα κάνουν το κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε αντιβίωση». Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αρκεί είτε μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποια από τα γνωστά προϊόντα σε μορφή παστίλιας, που περιέχουν αντιμικροβιακά / αντισηπτικά συστατικά ή αν υπάρχει φλεγμονή ένα αντιφλεγμονώδες πάλι σε παστίλια, που καταπραΰνει το λαιμό.

Τα βασικά μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά των Αντιβιοτικών είναι:

1. Το αντιβιοτικό μπορεί να συνταγογραφείται μόνο από τον γιατρό που σας εξέτασε.

Πολλές ιώσεις του χειμώνα μπορούν να προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, αλλά μπορεί να μην απαιτούν την ίδια μεταχείριση. Εάν σας είχε συνταγογραφηθεί, με άριστα αποτελέσματα, ένα αντιβιοτικό για μια προηγούμενη ίωση, είναι λογικό να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο αντιβιοτικό, εάν έχετε παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, μόνο ο γιατρός που σας εξέτασε μπορεί να διαγνώσει εάν και σ' αυτή την περίπτωση χρειάζεται αντιβίωση ή όχι και ποιά.

• Ποτέ μην κάνετε λήψη αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συμβουλή ή συνταγή.

• Ποτέ μην αποθηκεύετε τα αντιβιοτικά για μεταγενέστερη χρήση.

• Ποτέ μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά που έχουν απομείνει από προηγούμενες θεραπείες.

• Ποτέ να μη μοιράζεστε αντιβιοτικά, που έχουν απομείνει, με άλλους ανθρώπους.

2. Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα και δεν μπορούν να θεραπεύσουν κάθε ασθένεια.

• Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν σαν παυσίπονα και δεν μπορούν να ανακουφίσουν από πονοκεφάλους, πόνους ή πυρετό.

• Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά των βακτηριακών λοιμώξεων και δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να αναρρώσετε από λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη.

3. Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως κατά του κρυολογήματος, της γρίπης και των ιώσεων δεν θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα, και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Η λήψη αντιβιοτικών για ένα κρυολόγημα, γρίπη ή ίωση δεν έχει κανένα όφελος για
εσάς: τα αντιβιοτικά απλά δεν λειτουργούν κατά των ιογενών λοιμώξεων. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν αρκετές δυσάρεστες παρενέργειες, όπως διάρροια, ναυτία ή δερματικά
εξανθήματα. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Επιπλέον, συμβουλευτείτε τον γιατρό έγκαιρα:

• αν είστε άνω των 65 ετών,

• αν έχετε άσθμα ή διαβήτη,

• εάν έχετε πνευμονοπάθεια (π.χ. χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια),

• αν έχετε καρδιακά προβλήματα (π.χ. προηγούμενη καρδιακή προσβολή, στηθάγχη,
η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια),

• αν έχετε ένα ιατρικό πρόβλημα, όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστέλλεται,

• αν παίρνετε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. στεροειδή, χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, ή φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν τις λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα).

4. Πάρτε τον χρόνο σας για να αναρρώσετε.

Το να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά στις καθημερινές σας υποχρεώσεις ενώ είστε άρρωστος μπορεί να είναι μια πηγή άγχους, ειδικά αν αντιμετωπίζετε ορισμένα συμπτώματα για πρώτη φορά.

Το να βρείτε την κατάλληλη στιγμή για να
επισκεφθείτε τον γιατρό μπορεί να είναι δύσκολο, δαπανηρό και χρονοβόρο.

Γνωρίζοντας πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα την ασθένειά σας. Μάθετε πώς μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας χωρίς αντιβιοτικά.

Για τις περισσότερες ιώσεις η κατάσταση σας θα βελτιωθεί μετά από δύο εβδομάδες.

5. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας: φάρμακα ή σκευάσματα που δεν είναι
αντιβιοτικά ή δεν περιέχουν αντιβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.

Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συστήσει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας.

Επίσης θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, αν παίρνετε φάρμακα για κάποια άλλη ασθένεια.

• Τα αναλγητικά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά πόνο και πυρετό.

• Τα προϊόντα σε μορφή παστίλιας που περιέχουν αντιμικροβιακά / αντισηπτικά συστατικά ή αν υπάρχει φλεγμονή ένα αντιφλεγμονώδες πάλι σε παστίλια θα σας βοηθήσουν να καταπίνετε πιο εύκολα.

• Τα βλεννολυτικά διαλύουν αποτελεσματικά τις βλένες/ εκκρίσεις των αεραγωγών σας.

• Τα ρινικά σπρέι και τα αποσυμφορητικά θα σας βοηθήσουν να αναπνέετε πιο άνετα.

Πίνοντας άφθονα υγρά και κάνοντας χρήση αναρρωτικής άδειας θα βελτιώσετε σημαντικά τον χρόνο ανάρρωσής σας.  

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: