Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ : Απολαύστε χωρίς τύψεις το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς



Απολαύστε χωρίς τύψεις το τραπέζι των 
Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
 
Της ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ,
 Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου www.zoi-diatrofi.gr

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας δημιουργούν αισθήματα χαράς, αγάπης, ξεγνοιασιάς και οικογενειακής θαλπωρής. Συνηθίζεται την περίοδο αυτή να παραμερίζεται κάθε είδους δίαιτα. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που βασανίζονται από ερωτήσεις του τύπου «μπορώ να φάω χωρίς τύψεις στις γιορτές;» ή «θα χαλάσει η σιλουέτα μου από την κατανάλωση των εορταστικών εδεσμάτων;».
Η απάντηση είναι ότι γνωρίζοντας και τηρώντας κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής, μπορείτε να ζήσετε και να απολαύσετε τη διατροφική ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου χωρίς τύψεις και στερήσεις.

Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής:

* Να προτιμάτε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί).
* Να αφαιρείτε το εμφανές λίπος από το κρέας (όπως την πέτσα).
* Να συνοδεύετε πάντα τα γεύματα με σαλάτες.
* Να μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και τα λεγόμενα «κακά» λιπαρά (όπως εντόσθια), αλλά να προτιμάτε τα λαχανικά, τα φρούτα και κάποιους ξηρούς καρπούς (όπως οι σταφίδες και το κουκουνάρι).
* Να αποφεύγετε να τρώτε όρθιοι. Έτσι επιτυγχάνετε καλύτερο έλεγχο των ποσοτήτων που παίρνετε και τις ποσότητες των τροφών που καταναλώνετε.
* Μην ξεχνάτε να έχετε αργή μάσηση της τροφής. Αποφεύγετε πιθανή δυσπεψία και απολαμβάνετε περισσότερο τις πλούσιες γεύσεις των νόστιμων εδεσμάτων.
* Να αποφεύγετε να «τσιμπάτε» με το χέρι από τα πιάτα που υπάρχουν στο τραπέζι.
* Να χρησιμοποιείτε μαχαιροπίρουνα και να σερβίρετε στο πιάτο σας την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε.
* Να αποφεύγετε τα γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά (λ.χ. πάστες, γλυκά με κρέμες, σοκολάτα).
* Να προτιμάτε γλυκά, όπως τα μελομακάρονα και οι δίπλες, τα οποία, σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία.
* Να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στο μαγείρεμα.
* Να προτιμάτε την ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού και μπίρας (είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες ), αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά και να πίνετε άφθονο νερό.
* Καταναλώστε ένα ελαφρύ σνακ ή ένα φρούτο πριν πάτε σε ένα εορταστικό δείπνο που θα είστε καλεσμένοι. Έτσι θα μετριάσετε το αίσθημα της πείνας και θα είστε σε θέση να ελέγξετε καλύτερα το τι θα φάτε.
* Προσπαθήστε να έχετε ένα ουδέτερο ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή, αν τη μια μέρα φάτε παραπάνω από το κανονικό , φροντίστε την επόμενη μέρα να κάνετε πιο λιτή διατροφή έτσι, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός με δύο απανωτά πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες γεύματα.
* Αν και περίοδος διακοπών, συστήνεται ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η γυμναστική μόνο καλά οφέλη μας προσδίδει.


Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε το Hangover

Πολλές φορές στις βραδινές μας εξόδους ή σε κάποιες εορταστικές μέρες, λόγω του χαλαρού κλίματος και της διάθεσης που επικρατεί, «ξεφεύγουμε» λίγο από το επιτρεπτό στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, με αποτέλεσμα την επομένη ημέρα να έχουμε κάποια δυσάρεστα συμπτώματα, όπως κακή διάθεση, πονοκέφαλο, ζαλάδα, αδυναμία κ.ά.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα σε αλκοόλ για τους άνδρες είναι δυο ποτά ανά ημέρα και για τις γυναίκες είναι ένα ποτό ανά ημέρα. Αν αυτό ξεπεραστεί κατά πολύ, τότε είναι πιθανό να εμφανιστεί το φαινόμενο του Hangover.

Το Hangover είναι το σύμπτωμα μιας τοξικής προσβολής του συκωτιού. Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, αυτό εισέρχεται στον οργανισμό μας, στη συνέχεια μεταβολίζεται στο συκώτι (αυτό το όργανο λειτουργεί σαν φίλτρο) σε μια τοξική ουσία, την ακεταδεΰλδη. Όταν αυτή συσσωρευτεί στον οργανισμό, τότε προκαλεί διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως γαστρεντερικά προβλήματα, πονοκέφαλο, δίψα, δυσφορία, αδυναμία κ.ά. Άμεσος στόχος είναι η γρήγορη απομάκρυνση από τον οργανισμό μας.

Συμβουλές για να το αποφύγετε

* Πριν από κάθε έξοδο, φροντίστε να έχετε καταναλώσει ένα γεύμα.

Έχοντας το στομάχι γεμάτο, αποφεύγετε τον κίνδυνο της μέθης.

* Κατά τη διάρκεια της νύχτας μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό. Πίνοντας νερό παράλληλα με το ποτό σας, καταφέρνετε να μην αφυδατωθείτε πολύ και επίσης μειώνετε τη συγκέντρωση αλκοόλης στον οργανισμό σας.

* Να γνωρίζετε τα είδη των ποτών και να κοιτάτε τους αλκοολικούς βαθμούς.

* Να έχετε επίγνωση ποια ποτά σας πειράζουν.

* Συνίσταται να αποφεύγετε ποτά που περιέχουν αναψυκτικά και γενικά ζάχαρη (margaritas, daiquiris).

Συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε

Αν τελικά δεν καταφέρατε να πειθαρχήσετε, ξεπεράσατε το μέτρο στην κατανάλωση του αλκοόλ και ξυπνήσατε με Hangover, πρέπει να κάνετε τα εξής:

* Ξεκινήστε την ημέρα σας καταναλώνοντας άφθονα νερά, φρέσκους χυμούς, τσάι με μέλι.

* Συστήνεται κατανάλωση φρούτων (μπανάνα, μήλο) για να ξεπεραστεί η ναυτία. Η φρουκτόζη που βρίσκεται στα φρούτα φαίνεται να απομακρύνει την ακεταδεΰλδη από τον οργανισμό.

* Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών και τηγανιτών τροφών, γιατί επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα και τα τυχόν γαστρεντερικά προβλήματα.

* Συστήνεται κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων πλούσια σε υδατάνθρακες για να αποκατασταθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που έχουν διαταραχθεί λόγω μέθης (η μέθη προκαλεί υπογλυκαιμία), όπως μακαρονάδα, κοτόσουπα, ρύζι κ.ά.

* Η πρόσληψη καφεΐνης έχει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Λόγω του ότι έχει διουρητική δράση, επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα αφυδατωμένη κατάσταση. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι βοηθάει τον οργανισμό.

http://www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: