Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

O πρώτος πελαργός στη φωλιά της Φιλιππιάδας

 


O πρώτος πελαργός στη φωλιά της Φιλιππιάδας

 

Γράφει η Καίτη Κουναλάκη

Καλημέρα σας !

Έφτασε ο πρώτος πελαργός στη φωλιά της Φιλιππιάδας στις 13 Μαρτίου, πιστός στο ραντεβού του !

Η Φιλιππιάδα όπως είναι γνωστό θεωρείται η πόλη των πελαργών αφού φιλοξενεί κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό των συμπαθέστατων αυτών πτηνών .. Οι κάτοικοι φρόντισαν να δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες για τους πελαργούς και έτσι αυτοί καταφθάνουν στη Φιλιππιάδα κάθε χρόνο και περνούν το καλοκαίρι στην πόλη. Οι πελαργοί είναι πλέον το σύμβολο της Φιλιππιάδας.

Ο πελαργός είναι πουλί ιδιαίτερα αγαπητό από τον λαό, μάλιστα είναι γνωστός από την αρχαιότητα ο θρύλος για την αυτοθυσία των νεαρών πελαργών που, εκτός από το ότι αναλαμβάνουν την διατροφή των αδύναμων γέρων γονιών τους, μαδούν τα φτερά τους για να τους ζεστάνουν.

Η λέξη πελαργός είναι σύνθετη από τις λέξεις «πελός» (μαύρος) και «αργός» (λευκός), και ανταποκρίνεται τελείως στο ασπρόμαυρο χρώμα αυτού του πουλιού. Το μήκος του ξεπερνάει το ένα μέτρο, οι φτερούγες του έχουν άνοιγμα δυο μέτρα και το βάρος του φτάνει τα τέσσερα κιλά περίπου.

 


 

Οι πελαργοί είναι μονογαμικά πουλιά. Όταν ζευγαρώσουν, το αρσενικό με το θηλυκό διατηρούν τον δεσμό τους για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το θηλυκό γεννά τον Απρίλιο, συνήθως 2-3, πολλές φορές όμως ως και 6 αυγά. Η επώαση, που διαρκεί 30 περίπου ημέρες, γίνεται και από τους δυο γονείς. Αλλά και όταν εκκολαφθούν οι νεοσσοί, πάντα ένας από τους δυο γονείς μένει κοντά τους για να τους προστατεύει από τους εχθρούς, την βροχή, το κρύο ή την ζέστη.

Θα παρακολουθούμε πάλι κάθε μέρα την ζωή τους !

Τώρα περιμένει την αγαπημένη του και φτιάχνει τη φωλιά !

Εύχομαι καλές παρατηρήσεις και καλή αναπαραγωγική σεζόν σε όλους τους πελαργούς!

Υ.Γ.  Τελικά ήρθε το ταίρι του ! Το ζευγάρι των πανέμορφων αποδημητικών

πουλιών είναι μαζί πάλι ...στη γνωστή φωλιά τους που την φτιάχνουν τώρα ...

facebook.com/Καιτη Κουναλακη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: