Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Πλήγμα στην πραγματική οικονομία και στο ρυθμό ανάπτυξης επιφέρουν τα μέτρα




Αυτοί που δεν καρπώθηκαν ούτε cent από τον χορό των εκατομμυρίων που προκάλεσε την μεγάλη τρύπα, ΑΥΤΟΙ που ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ καλούνται για μια ακόμη φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη και «ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ», λες και δεν έχουν υποχρεώσεις, για να πληρώσουν, μέσα από επαχθέστατους φόρους, τις οφειλές που δημιούργησαν τα λαμόγια και οι παρατρεχάμενοι της εκάστοτε εξουσίας από το 1980 έως σήμερα.

Όταν το 1985 οι μισθωτοί υφίσταντο το πάγωμα των μισθών τους τα ΛΑΜΟΓΙΑ ευημερούσαν με τις ευλογίες του τότε καθεστώτος. Όταν στην περίοδο της χρηματιστηριακής ευεξίας και της «ΑΝΘΗΣΗΣ» του χρηματιστηρίου «ΚΛΕΒΑΝΕ» ύπουλα τις οικονομίες του κοσμάκη την ίδια ώρα δισεκατομμύρια έμπαιναν στις τσέπες των προστατευόμενων από το Κράτος ΛΑΜΟΓΙΩΝ και φυγαδεύονταν για επενδύσεις στο εξωτερικό εις βάρος της Ελληνικής Οικονομίας.

Τότε ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός της Κυβέρνησης Σημίτη. Γιατί δεν διαμαρτυρόταν και δεν παραιτείτο από την θέση του.. Ο ΛΑΟΣ το 2003 έδιωξε το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία για αυτά τα σφάλματά του. Σήμερα το «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ» ΠΑΣΟΚ επανέρχεται με τα ήδη γνωστά ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ

Ας μην μας κάνουν λοιπόν όλοι οι πολιτικοί μας τους άσχετους και σφυρίζουν αδιάφορα.

Ο ΛΑΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ.

ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ , ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ

κγ

Σαμαράς: Μίγμα παράλυσης της οικονομίας


Την αντίθεση της ΝΔ στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως το μίγμα που παραλύει την οικονομία και τραυματίζει τον κοινωνικό ιστό.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κυβερνών κόμμα για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, τα οποία, όπως ανέφερε, αν είχαν ληφθεί νωρίτερα θα ήταν πιο ήπια.

«Τα μέτρα αυτά θα βαθύνουν την ύφεση» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε νέες οδυνηρές για το λαό αποφάσεις.

Αποκρούοντας την κριτική που δέχετε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα πεπραγμένα κυβερνήσεών του στην οικονομία, σημείωσε: Η ΝΔ διέπραξε σφάλματα και τα πλήρωσε. Εχουμε γυρίσει σελίδα, δεν απολογουμαι για κανέναν.

Σαμαράς: Μίγμα παράλυσης της οικονομίας

Συνεχίζοντας μάλιστα πέρασε στην αντεπίθεση: Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μας έφεραν οι χειρισμοί του ΑΠΣΟΚ στο τελευταίο πεντάμηνο, αυτά που έκανε και αυτά που δεν έκανε.

Επισημαίνοντας πως ο ίδιος τήρησε υπεύθυνη στάση, συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ άργησε απελπιστικά και τελικως υιοθετησε λάθος μίγμα. Στηρίζεουμε οτιδήποτε βγάζει την Ελλάδα από την κρίση, αυτό το μίγμα δεν μας βγάζει από την κρίση, συμπλήρωσε και είπε:

Η ΝΔ λέει όχι στην αυξηση του ΦΠΑ σε κάθε αύξηση φορολογίας στα καύσιμα, λέει όχι στην περικοπή του 14ου μισθού.

Αντίθετα πρότεινε μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και τα ποτα, στα είδη πολυτελείας, αυξηση εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσιου.

Κοκκινη γραμμή γιας μας είναι η προστασία των χαμηλόμισθων και χαμησυννταξιουων και η στήριξη της μεσαίας τάξης, συνέχισε.

Επίσης, ζήτσε μέτρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.


Πηγή:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10498946


Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : Δεν θα υπάρξουν το 2010 μέτρα ανάλογης μορφής

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010


Πλήγμα στην πραγματική οικονομία και στο ρυθμό ανάπτυξης επιφέρουν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος «κράτησε» ανοιχτή την πόρτα του ΔΝΤ αν οι αγορές εξακολουθούν να διατηρούν υψηλά τα επιτόκια δανεισμού και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετουσιώσει σε πρακτικά μέτρα, τη φραστική στήριξη.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα όρια του τι μπορεί να κάνει, διατηρώντας τα όρια της κοινωνικής συνοχής».

Στελνόντας ένα μήνυμα προς όλους τους ξένους φορείς, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα όρια του τι μπορεί να κάνει, διατηρώντας τα όρια της κοινωνικής συνοχής».

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι πλέον δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο για μείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 0,3%, αλλά η ύφεση θα είναι βαθύτερη.

Ερωτώμενος σχετικά είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ο νέος στόχος για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2010, αλλά ανέφερε την εκτίμηση της Κομισιόν που βλέπει ύφεση -1% έως -2%, προσθέτοντας ότι στα επίπεδα αυτά είναι και η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της ανάπτυξης φέτος την απέδωσε στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2009 κατά 2% αντί 1,2% που ήταν η τελευταία εκτίμηση.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι από το β΄ εξάμηνο του έτους η οικονομία θα δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα και στην αποδοχή τους από την Ε.Ε. και τις αγορές ο κ., Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε με τη λήψη του νέου πακέτου μέτρων για την οικονομία και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με την Ε.Ε. για να εξειδικευτεί η όποια παροχή βοήθειας. Ήδη, πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις στελεχών της Κομισιόν και οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών είναι θετικές.

Αποσαφήνισε ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα εξαντλείται η λήψη παρόμοιων μέτρων για το 2010 και επιχειρείται με τις σημερινές κινήσεις η λήψη επιπλέον μόνιμων μέτρων όπως ζητούσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η συγκράτηση ή και μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Στο ερώτημα, αν θα υπάρξουν και νέα μέτρα εντός του 2010, είπε «όχι τέτοιου χαρακτήρα. Θα ανακοινωθούν ακόμα δύο κατηγορίες μέτρων, αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα» ανέφερε.

Αναμονή για τα spreads

Στο ερώτημα αν παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξήγησε ότι όπως είπε και ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα δεν μπορεί να κλείνει όλες τις πόρτες. Θέλει τη λύση εντός της Ε.Ε. αλλά τη λύση του ΔΝΤ δεν μπορεί να την αποκλείσει, αν παρά τα μέτρα εξακολουθήσουν οι αγορές να μας επιβαρύνουν με υψηλό κόστος δανεισμού. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανείζεται σε αυτά τα επιτόκια και τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωσή τους».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «ναι μεν η Ελλάδα έχει προβλήματα, αλλά η πίεση που δέχεται είναι δυσανάλογη και έχει να κάνει και με το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα ».

Σημείωσε επίσης ότι δεν έχουμε άμεση ανάγκη δανεισμού, αλλά θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα spreads και ανάλογα θα αποφασίσουμε πότε θα προχωρήσουμε σε νέα έκδοση ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο υποβάθμισης της χώρας μας από την S&P, απέφυγε να απαντήσει αν τα στελέχη της, με τα οποία συναντήθηκε χθες, έχουν πρόθεση να υποβαθμίσουν ξανά τα ελληνικά ομόλογα, αλλά επισήμανε ότι του έκανε εντύπωση η σχολαστικότητα που επέδειξαν σε λεπτομέρειες.

«Οι αναλυτές του οίκου, είπε, επέμειναν σε δυο θέματα: βραχυπρόθεσμα στη λήψη των μέτρων και μακροπρόθεσμα στην υλοποίησή τους και στο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Ακόμα ανέφερε ότι όλοι οι ξένοι δυσπιστούν απέναντι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «κάθε φορά που μίλαγε με κάποιον αξιωματούχο για τα μέτρα η ερώτηση δεν ήταν μόνο "αν τα ανακοινώσατε" αλλά "θα τα εφαρμόσετε κιόλας;"».

Ίσως και καλύτερα

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με τα μέτρα, που έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση και εκείνα που θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα ανακοινωθεί προσεχώς, υπερκαλύπτεται ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος του 2010, στο 8,7% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει δυνατότητα το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω και από το 8,7% φέτος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει ο στόχος» είπε αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι υπάρχουν και αβεβαιότητες και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, για τα χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εξάλλου είπε, ότι η εκτίμηση για την αύξηση των εσόδων από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ δεν είναι γραμμική, αλλά έχει λάβει υπόψη και τη μείωση της κατανάλωσης.

Πάντως είπε ότι αν όλα εξελιχθούν ομαλά, και ο προϋπολογισμός εξελίσσεται ομαλά και καλύτερα από τους στόχους, ίσως τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο αναθεωρηθεί η περικοπή κατά 500 εκατ. ευρώ, του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των κονδυλίων 200 εκ. ευρώ προς την Παιδεία που παγώνουν.

Πηγή:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1785052

Δεν υπάρχουν σχόλια: