Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΠΕΡΙ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ

Την Κυριακή 30 Μαίου 2010 δημοσιεύθηκε το παρακάτω σχόλιο για τους μπλόγκερ και την ανωνυμία τους. Μιας και εγώ γράφω επώνυμα θεωρώ ότι μπορώ να δικαιολογήσω υπό όρους την ΑΝΩΝΥΜΙΑ των σοβαρών μπλόγκ. Διαβάστε λοιπόν το δημοσίευμα και το δικό μας σχόλιο.




Να γνωρίζεις την πηγή...




Πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται κα­τά της ανωνυμίας των μπλογκ. Φωνές επώνυμες που προέρχονται μέσα από τον χώρο των Μ Μ Ε, που ζητούν να έχουν επώνυμο τα μπλογκ και να γράφουν ό,τι θέλουν, αλλά να ξέρουν ότι πρέπει να εί­ναι τεκμηριωμένα, και υπεύθυνα. Να ξέ­ρει εναντίον ποίου θα προσφύγει στη Δι­καιοσύνη κάποιος πολίτης, αν νομίζει ότι θίγεται. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο ενός γερόλυκου της δημοσιογραφίας, κα­ταξιωμένου, του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου, στο «Έθνος»:


«Αποτελεί ή όχι τον ορισμό της υποκρισίας η αξίωση ν' αρνείσαι ως αντιδημο­κρατικό το ευεργέτημα της ασυλίας όταν ασκείται από άλλους και ταυτόχρονα να καταγγέλλεις ως αντιδημοκρατική και φα­σιστική την άρνηση ν' ασκείται κι από σέ­να; Γιατί αυτή είναι η εξωφρενική κατά­σταση την οποία βιώνουμε με τα μπλογκ, τους μπλόγκερ και όσους επιλέγουν να ε­ντάσσονται στην κατηγορία των κουκουλοφόρων του διαδικτύου. Αξιώνουν δια­φάνεια από τους άλλους και διεκδικούν για λογαριασμό τους το δικαίωμα να κι­νούνται στο σκοτάδι και την ανωνυμία. Εί­μαι από τους λάτρεις του διαδικτύου. Αποτελεί μια αστείρευτη πηγή άντλησης γνώσεων, πληροφοριών και ενημέρωσης. Υπό μια προϋπόθεση όμως: να γνωρίζεις την πηγή που σου προσφέρει τα αγαθά αυτά, να την έχεις δοκιμάσει και να την εμπιστεύεσαι. Διαφορετικά ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης καραδο­κεί στην κάθε ιστοσελίδα».



Εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»

Κυριακή 30.5.2010



Το δικό μας σχόλιο



«...Μη φοβηθείς

το δέντρο που 'ρριξε

τις ρίζες του βαθιά στο χώμα.


Μη φοβηθείς

τον άνθρωπο που στήριξε

την πίστη πάνω στην ελπίδα.


Τον είδα

στη ζωή να μάχεται,

μα πάντα ΑΝΙΚΗΤΟ τον είδα...».


Μιας και μιλάμε για διαφάνεια καλό θα είναι να ισχύει και για τον επώνυμο μπλόγκερ ότι ισχύει και για τον δημοσιογράφο σχετικά με τις πηγές του και την ασυλία του. ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ. Αυτά για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.


Μέχρι όμως την στιγμή που θα φτάσουμε στο σημείο αυτό η ανωνυμία είναι απαραίτητη αρκεί να εφαρμόζεται ο παρακάτω κώδικας δεοντολογίας που έχει επανειλημμένα δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και εμείς τον αναρτήσαμε στις 21 Φεβρουαρίου του 2009:



Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

Οι παρακάτω 9 θέσεις είναι μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα του τι πραγματικά είναι ένα blog, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα Media. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να το αναπαράγουν (με ένα απλό copy paste) όσοι μπλογκερς συμφωνούν με τις θέσεις του.


1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

http://kgrek.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: