Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ: ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ


Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

Όργιο ασυδοσίας εκτυλίσσεται σε Κεραμεικό - Γκάζι - Ρουφ, με επιχειρηματίες να δρουν ανεξέλεγκτα, μετατρέποντας μια κατοικημένη περιοχή σε Μέκκα μεταμεσονύκτιας διασκέδασης. Καταστήματα "υγειονομικού ενδιαφέροντος" ξεπηδούν σε κάθε οικόπεδο το ένα μετά το άλλο. Ηχεία παρατεταγμένα στις προσόψεις των κτηρίων παίζουν στη διαπασών μέχρι την αυγή, οι λαμπτήρες του δήμου καλύπτονται με πλαστικά καλύμματα και μπογιές ή ακόμη - ακόμη μπλοκάρονται ώστε να υπηρετήσουν το ύφος που κάθε καταστηματάρχης θέλει να προσδώσει στο μαγαζί του, με αποτέλεσμα ολόκληρα τετράγωνα να μην φωτίζονται. Κολωνάκια του δήμου και κλαδεμένα δένδρα επιστρατεύονται για να αποτελέσουν βάσεις τραπεζιών και τραπεζοκαθίσματα έχουν καταλάβει πεζοδρόμια και τμήματα του οδοστρώματος. Ακόμη και street bars μπορεί να δει κανείς σε αυτήν την περιοχή-φιλέτο, όπου κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου είναι απολύτως “αξιοποιήσιμη” από μικρούς και μεγάλους βαρόνους της νυχτερινής ζωής.

Ηχορρύπανση

“Δονούνται τα τζάμια και οι πόρτες μας μέχρι το πρωί, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, βάζουμε ωτοασπίδες και τα παιδιά μας δεν ξεκουράζονται για να πάνε σχολείο και να διαβάσουν”. Πραγματικά, κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, η γειτονιά σείεται από τη μουσική, με ένταση που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει ακόμη και τα 100-110 ντεσιμπέλ. Αρμόδιοι για τη μέτρηση της ηχορρύπανσης είναι η Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Αθηνών, η Δημοτική Αστυνομία και η ΕΛ.ΑΣ.

Την δημοτική αρχή στοχοποιούν τα παράπονα των κατοίκων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι μηδαμινά μπροστά στα κέρδη των μαγαζατόρων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αντικίνητρο για τη συνέχιση της αυθαιρεσίας. “Στόχος μας είναι όποιος πληρώνει για τρίτη φορά πρόστιμο, να κλείνει”, δήλωσε απαντώντας στην “Α” ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Παπαδάκης, υπεύθυνος Δημοτικής Αστυνομίας και αδειών υγειονομικών καταστημάτων. “Δεν έχουμε σκοπό να κλείσουμε κανέναν νοικοκύρη, όποιος κλείνει τους δρόμους και ηχορρυπαίνει, θα μας βρει απέναντι. Αυτήν την εβδομάδα θα δείτε πέντε καταστήματα να κλείνουν, μέχρι να καταλάβουν ότι εκεί δεν παίζουμε”.

Πεζοδρόμια

Αρκετές χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν για τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Περσεφόνης (σταθμός μετρό), ωστόσο το ένα από αυτά έχει παραδοθεί εξ ολοκλήρου στα τραπεζοκαθίσματα. Αλλά και στην οδό Τριπτολέμου, από την Ορφέως έως την Περσεφόνης, τα πεζοδρόμια έχουν πλήρως καταργηθεί, παρ' ότι νόμος ορίζει ότι προκειμένου να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμιο, θα πρέπει να υπάρχει κατ' ελάχιστον διάδρομος 90 εκατοστών για τη διέλευση των πεζών. Ακόμη και η οδός Βουτάδων καταλαμβάνεται κάθε βράδυ από τραπέζια.

Αφορολόγητο πάρκινγκ

Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Μέγας Αλέξανδρος” εμφατικά επισημαίνουν τις παράνομες μπίζνες παρκαδόρων στην περιοχή: “Με μερικούς απλούς υπολογισμούς, υπολογίζουμε ότι 1.000 αυτοκίνητα με 10 ευρώ μας κάνουν 10.000 ευρώ τη βραδιά, αφορολόγητα, παρκάροντας παράνομα σε κοινόχρηστους χώρους, όπως ο προαύλιος χώρος του Αγίου Βασιλείου”. Και διερωτώνται: “Αλήθεια, ο δήμος δεν έχει πάρει είδηση; Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, που είναι μερικά μέτρα παρακάτω στην Πειραιώς, δεν δουλεύει τα βράδια”;

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν αρκετοί κάτοικοι και για το ζήτημα του ναρκεμπορίου. “Η ασυδοσία που επικρατεί στη νυχτερινή ζωή της περιοχής μας εύκολα αξιοποιείται από τα παράνομα κυκλώματα της νύχτας και των ναρκωτικών, που μάλλον λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι ένα από τα πιο διάσημα καταστήματα, το Mamaca's, έκλεισε για μέρες επειδή βρέθηκαν εκεί σύριγγες”, τονίζουν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ο "αυτοφωράκιας"

“Υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζονται ως υπεύθυνοι λειτουργίας ενός νυχτερινού κέντρου διασκέδασης και αναλαμβάνουν την ποινική ευθύνη για τυχόν παραβάσεις. Βεβαίως, μέσα στις αρμοδιότητές τους είναι να περνούν τη νύχτα στο κρατητήριο και την άλλη μέρα από αυτόφωρο.

Είναι καλό 'πόστο', αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ταρίφα για έναν αυτοφωράκια δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, καθώς για μια ήσυχη νύχτα, χωρίς αυτόφωρο δηλαδή, ο έχων τη θέση αμείβεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με εκατό ευρώ, ενώ στην περίπτωση του Αυτοφώρου εισπράττει το ποσό των τριακοσίων ευρώ!”, επισημαίνει μιλώντας στην “Α” ο Παναγιώτης Ντεβερίκος, μέλος του Συλλόγου.

“Τη νομική κάλυψη αναλαμβάνει ο πραγματικός ιδιοκτήτης του κέντρου. Είναι απορίας άξιον πώς η αστυνομία συλλαμβάνει έναν κατά δήλωσή του υπεύθυνο κέντρου και δεν συλλαμβάνει αυτόν που χειρίζεται την ταμειακή μηχανή, τουλάχιστον στα κέντρα που δεν έχουν καμία άδεια λειτουργίας”.

“Από το 1975 και ύστερα, παρατηρείται μια σαφής επίθεση προκειμένου η γειτονιά να αλλάξει χαρακτήρα. Φτάσαμε τώρα να έχει μετατραπεί σε διασκεδαστήριο. Δεν πιστεύω πως ο στόχος είναι να παραμείνει τέτοιο, αλλά μάλλον επιδιώκουν μια άλλη λογική εκμετάλλευσης. Η διασκέδαση αναπτύσσεται υδροκέφαλα, έχουμε πολλαπλάσιους διασκεδαστές από μόνιμους κατοίκους. Στην αρχή υποβάθμισαν πολύ την περιοχή, μετά την μετέτρεψαν σε ψυχαγωγικό γκέτο και στόχος είναι τελικά να αλλάξει χέρια. Η δημιουργία γκέτο οδηγεί στην απομάκρυνση των κατοίκων από τις γειτονιές και τελικά στην αποδόμησή τους”, επεσήμανε ο Σπύρος Πιλίτσης, κάτοικος της περιοχής και μέλος του "Μεγάλου Αλέξανδρου".

Όπως φαίνεται, σε Κεραμεικό - Γκάζι - Ρουφ ισχύει το δίκιο της νύχτας. Και όσοι το αντιπαλεύουν δέχονται εκβιασμούς, επιθέσεις, απειλές. “Περπατούσαμε με την Καλλιόπη Πιλίτση, γραμματέα του Συλλόγου, όταν πέντε 'φουσκωτοί' μας προπηλάκισαν. Λίγους μήνες μετά, μας βρήκαν στα γραφεία του συλλόγου και ενώ βρισκόμασταν ακόμη μέσα, έσπασαν τα τζάμια”, δήλωσε στην “Α” η πρόεδρος του Συλλόγου, Βάσω Μπάρκα, και συνέχισε: “Ένα είναι σίγουρο: Δεν έχουμε κανέναν σκοπό να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας”!

Αιτήματα

Οι κάτοικοι έχουν πολλάκις προχωρήσει σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις ζητώντας την εφαρμογή του νόμου για την ηχορρύπανση, επανέλεγχο από μηδενική βάση όλων των αδειών των διασκεδαστηρίων και ελεύθερο διάδρομο 90 εκατοστών για την κυκλοφορία των πεζών στα πεζοδρόμια. Επίσης, απαιτούν την αφαίρεση όλων των εμποδίων από το οδόστρωμα, δημιουργία θέσεων πάρκινγκ για τους κατοίκους και διαχείριση των απορριμμάτων της βιομηχανίας διασκέδασης, καθώς οι υπάρχοντες κάδοι αρκούν μόνο για τα οικιακά απορρίμματα. Τέλος, ζητούν τη διενδροφύτευση των πεζοδρομίων και των ελεύθερων χώρων. Διεκδικούν, δηλαδή, να μην είναι απόβλητοι στις ίδιες τους τις γειτονιές.

Τακτική ενημέρωση μέσω του blog του Συλλόγου “Μέγας Αλέξανδρος” στο http://kerameikos.blogspot.com/

Πηγή:

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=548373

Δεν υπάρχουν σχόλια: