Του
ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΚΙΒΑΛΟΥ
Αναπληρωτή καθηγητή
Πολιτικής Επιστήμης
του Πανεπιατημίου Αθηνών
Το πολιτικό σύστημα της χώρας, τα κόμματα της διακυβέρνησης, έχουν εισέλθει στο «σκοτεινό τούνελ» μιας πρωτόγνωρης ιστορικής κρίσης, της οποίας δεν διαφαίνεται η διέξοδος.
«Λειτουργούμε ως κυβέρνηση άλλη ς χώρας» ομολογεί κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, εκφράζοντας με τη φράση αυτή μια τραγική πραγματικότητα Το γεγονός δηλαδή ότι η κυβέρνηση της χώρας μας αποτελεί το διαχειριστικό υποκατάστατο της ουσιαστικής πολιτικής εξουσίας την οποία ασκεί το ΔΝΤ και η «τρόικα». Ήδη σε λίγες ημέρες εγκαθίσταται η πραγματική κυβερνητική εξουσία της χώρας, το πολιτικό προσωπικό της οποίας αριθμεί άνω των 40 ατόμων. Αυτό το προσωπικό των πολιτικών επιτελών, συμβούλων / ελεγκτών θα εγκατασταθεί στα υπουργεία για να επιτελέσει τον, ουσιώδη, κυβερνητικό του ρόλο.
Η υποχώρηση όμως στο επίπεδο της εξουσίας συνοδεύεται ταυτόχρονα με την αποδυνάμωση των κοινωνικών ερεισμάτων των κομμάτων της διακυβέρνησης.
Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε μια σημαντική διεύρυνση της «μεσαίας τάξης» που διευκολύνθηκε όχι μόνο από την αύξηση του εθνικού προϊόντος αλλά και από την κάρπωση πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα, που σπαταλήθηκαν. Η «μεσαία τάξη» παρείχε μέχρι τώρα ένα ασφαλές πεδίο πολιτικής νομιμοποίησης στα κόμματα της διακυβέρνησης, και οι όποιες κυβερνητικές αλλαγές καθορίζονταν από τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της τάξης αυτής.
Σήμερα όλο αυτό το ανομοιογενές σχήμα της «μεσαίας τάξης» αποδυναμώνεται και διαλύεται. Η οικονομική κρίση, η αποδιοργάνωση της παραγωγικής δομής, η κρίση της οικοδομής και του τουρισμού πλήττουν κατ' εξοχήν τμήματα στο εσωτερικό της μεσαίας τάξης. Η σιγουριά, η αυτοπεποίθηση, η ηγεμονία ιδεών και αξιών την οποία ασκούσε η μεσαία τάξη, μεταβάλλεται σήμερα σε ανασφάλεια, σε φόβο, σε αδιέξοδο... Η σταθερότητα, οι δεδομένοι κανόνες, το προβλεπτό μέλλον τινάζονται στον αέρα.
Αυτόματα τότε καταδεικνύεται ως κύριος ένοχος το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και τα πρόσωπα που διαχειρίσθηκαν την εξουσία... Τα κόμματα όμως, όπως και το μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού προσωπικού, είναι τα ίδια που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.
Για αυτό και οι σημερινές κομματικές ηγεσίες αναζητούν «θύματα», αναζητούν ενόχους, για να τους ρίψουν στην πυρά πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκαθαρθούν οι ίδιες, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να επικαλούνται μια «νέα αρχή»...
Τα πρόσωπα που υποδεικνύονται σήμερα ως «ένοχοι» είναι στην πράξη γνωστά εδώ και πολύ καιρό και βρίσκονται εκτός των κομματικών ή κυβερνητικών τειχών... Στην πράξη χρησιμοποιούνται από τις ηγέτιδες ελίτ των κομμάτων ως «άλλοθι» ώστε να παραμείνουν στο απυρόβλητο τα δομικά στοιχεία της διαπλοκής και της διαφθοράς, τα οικονομικά συμφέροντα, οι προμηθευτές, οι εργολάβοι, οι φορείς των ΜΜΕ... Κανένας δεν τόλμησε π.χ. να συνδέσει το σκάνδαλο της Ζήμενες με την Ιντρακόμ και τον Σ. Κόκκαλη. Κανένας δεν αποτολμά να ονοματίσει επώνυμους δημοσιογράφους και ιδιοκτήτες ΜΜΕ που κάλυψαν και νομιμοποίησαν όλο το κύκλωμα της διαπλοκής, διαδραματίζοντας τον ρόλο των κυρίαρχων ιδεολογικών μηχανισμών του συστήματος.
Οι Μαντέλης, Τσουκάτος και ΣΙΑ αποτελούν εκφραστές και διεκπεραιωτές μιας ολόκληρης δομής συμφερόντων τα οποία έφεραν πλησίστιο στην εξουσία τον Κ. Σημίτη, την άνοδο του οποίου προετοίμαζαν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τα ειρωνικά συνθήματα που αναπέμποντο «επί τη θέα» του θ. Τσουκάτου στις κομματικές συνελεύσεις και συνέδρια («Να ’τος, να ’τος ο πρωθυπουργός» - «Κόμμα και Κράτος. Θόδωρος Τσουκάτος») επεσήμαιναν ακριβώς την πολιτική κυριαρχία των δομών της διαπλοκής και της συναλλαγής στο φιλόδοξο σχέδιο του «εκσυγχρονισμού» της ελληνικής κοινωνίας...
Αντί για γενικόλογες θεωρίες και υποσχέσεις «για τιμωρία των ενόχων» ο κ. πρωθυπουργός θα πρέπει πρώτα να μας απαντήσει πώς δημιουργήθηκε και από ποιους στηρίχθηκε πολιτικά όλο αυτό το σύστημα της διαπλοκής, θα πρέπει επίσης να μας υπενθυμίσει πότε διαφοροποιήθηκε από τις επιλογές των εκσυγχρονιστικών κυβερνήσεων, πότε έδωσε ο ίδιος τη μάχη για να μην υπογραφούν χαριστικές συμβάσεις με φορείς της διαπλοκής, ενώ μάλιστα κατείχε εξέχουσα θέση στην πυραμίδα της τότε κυβερνητικής και κομματικής εξουσίας.
Δυστυχώς η απάντηση που δίδεται όλα αυτά τα χρόνια είναι «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Όμως η απάντηση που απαιτεί ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να εξαντληθεί στα πρόσωπα δύο, τριών, προσώπων που είναι ήδη καταδικασμένα στη συνείδηση της κοινωνίας και ευρίσκονται εδώ και καιρό εκτός πολιτικής.
Αν πράγματι το ΠΑΣΟ Κ και η ΝΔ -και αναφερόμεθα στις ηγετικές ομάδες των κομμάτων αυτών- απέβλεπαν στην τιμωρία των ενόχων και στην «κάθαρση» θα έπρεπε πριν απ' όλα να καταδείξουν και να αποκαλύψουν τις σχέσεις και τους πρωταγωνιστές της διαπλοκής, εκείνους που προώθησαν τα συμφέροντα τους δωροδοκώντας πολιτικούς και εκμαυλίζοντας το πολιτικό σύστημα.
Μια τέτοια διαδικασία θα αποτελούσε πράγματι μια ιστορική τομή, θα έθετε τις προϋποθέσεις για την αναγέννηση και αναδιοργάνωση του πολιτικού συστήματος. Δεν μπορεί όμως να γίνει πράξη από ηγεσίες και ηγετικές ομάδες που επιδιώκουν τη στήριξη των συμφερόντων και των ΜΜΕ για να επιβιώσουν, που είναι ανίκανες και ανήμπορες να αναμετρηθούν και να κόψουν τον «γόρδιο δεσμό» με τους πραγματικούς τους αντιπάλους.
Πηγή:
"ΤΟ ΠΑΡΟΝ" 6.6.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου