Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Στο εκτελεστικό απόσπασμα οι εργαζόμενοι


Από τις αρχές του 20ού αιώνα και αφού προη­γήθηκαν αδυσώπητοι αγώνες με τεράστιες θυσίες και άφθονο αίμα -στην Αγγλία της δεκαετίας του 1840 η δουλειά ήταν δουλεία- ΚΕΦΑΛΑΙΟ και ΕΡΓΑΣΙΑ συμπορεύτηκαν, με τους εργαζόμενους να βελτιώνουν σταδιακά τις συνθήκες ζωής τους και να κατακτούν όλο και περισσότερα δικαιώμα­τα. Πράγμα που σε τελευταία ανάλυση -και παρά τις συνεχείς αντιδράσει τους- ευνοούσε και τους κεφαλαιούχους. (Στον πολυκύμαντο βίο μου -με­τά τον θάνατο του πατέρα μου δούλεψα επί τέσσε­ρα χρόνια ως νταμαρτζής- γνώρισα αρκετούς ερ­γοδότες που θεωρούσαν τους εργάτες τους συνεργάτες και όχι υποζύγια, και αυτό απέβαινε επ' ωφελεία αμφοτέρων των πλευρών. Δεν μιλάω, ε­ξυπακούεται, για μεγαλοεργοδότες εκμεταλλευ­τές, με εκατοντάδες και χιλιάδες αβοήθητες υπάρ­ξεις στην υπηρεσία τους...)


Με την παγκοσμιοποίηση, σε συνδυασμό και με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας που υπο­καθιστούσε σε μεγάλο βαθμό τα εργατικά χέρια, το ΚΕΦΑΛΑΙΟ έγινε πιο αδηφάγο και πιο ακόρεστο. Όμως, μέχρι πρότινος, υπήρχαν ασφαλιστικές δικλίδες για τους εργαζόμενους με νομοθετικά και θεσμικά πλαίσια. Σήμερα Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑ­ΛΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ. Και ο εργαζόμενος, απο­γυμνωμένος από νόμους και θεσμούς, είναι ΕΡΜΑΙΟ του Κεφαλαίου. Γιατί; Απλούστατα διότι και οι κυβερνήσεις είναι επίσης ΕΡΜΑΙΑ του Κε­φαλαίου και της ακατάπαυστης συσσώρευσης του. Εννοώ φυσικά κυβερνήσει ΧΩΡΙΣ ΠΥΓΜΗ και πρωθυπουργούς ΑΒΟΥΛΟΥΣ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ.


Μπορεί, επομένως, να φανταστεί κανείς πανεύ­κολα τι συμβαίνει σε μια χώρα σαν τη σημερινή Ελλάδα, που, πλην των προαναφερθεισών κυβερ­νήσεων και των προαναφερθέντων πρωθυπουρ­γών -ΤΕΤΟΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ Η... ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ-κουβαλάει στις πλάτες της και το ασήκωτο βάρος της περιβόητης «τρόικας», ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΩΣ! Ασήκωτο βάρος, εννοείται, που το έχει φορτώσει στις ισχνές πλάτες των δύο τρίτων των πολιτών του ταλαίπωρου τόπου μας!


Η αναίσχυντη αυτή κυβέρνηση με επικεφαλής έναν ανίκανο και συνεχώς ψευδόμενο πρωθυ­πουργό -την Πέμπτη αποκαλύφθηκε στη Βουλή ότι αρκετά σημεία του περιλάλητου Μνημονίου έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά κατά το δοκούν, αλλοιώνονται συνειδητά τα ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ που περιλαμβάνει το αγγλικό κείμενο!- ΕΧΕΙ ΣΤΗ­ΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. Εν ψυχρώ. Ενώ για τους αυριανούς συνταξιούχους πείνας ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΠΛΗΡΩΣ.


Όμως, η... αισιόδοξη (και αφελέστατη) κυβέρνη­ση μας λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Διότι οι σημερινοί εργαζόμενοι (που διαθέτουν και παιδιά, δηλαδή τους αυριανούς συνταξιούχους πείνας) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ. θα αντιδράσουν το αργό­τερο μέχρι το φθινόπωρο. Και θα αντιδράσουν βί­αια. Ο φόβος, ο μεθοδικά προπαγανδιζόμενος φό­βος, και η πείνα δεν τρομοκρατούν. Χαλυβδώνουν. Όσο για τις πλασματικές δημοσκοπήσεις -πλασματικές με τον τρόπο που τίθενται τα ερωτήματα- δεν πείθουν ως προς τα πραγματικά ποσο­στά των κομμάτων. Πείθουν όμως -ω της φαιδρό­τατης αυτής αντίφασης!- ως προς την τεράστια οργή και αγανάκτηση του κόσμου που καταγρά­φουν οι ίδιες αυτές δημοσκοπήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν ασφαλώς και ανθρώπους που ψήφι­σαν στις τελευταίες εκλογές ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ μάλιστα που ο αρχηγός του υποσχόταν τα πάντα στους πάντες και ισχυριζόταν ψευδέστατα ότι «υπάρχουν λεφτά»! (Την προσφυγή στο ΔΝΤ την επιδίωκε από την πρώτη ημέρα της κατάληψης της εξουσίας ο Παπανδρέου ο τρίτος, σύμφωνα με ομολογία του υφυπουργού Σαχινίδη, αλλά δεν έβγαλε τσιμουδιά...).


Γεγονός που το επιβεβαίωσε αργότερα και ο Ξυνίδης, σημερινός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, ο μηδενικής ακτινοβολίας και πενιχρών ικανοτήτων αυτός αξιωματούχος, ο οποίος συγκά­λεσε την Τρίτη σύσκεψη με συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στο Εργασιακό και το Ασφαλιστικό για να τους μεταπείσει. Αντ' αυτού κατόρθωσε να τους εξοργίσει τα μέγιστα. Με απο­τέλεσμα να εκτυλιχθούν σκηνές απείρου κάλλους, όπως τις έζησαν αυτόπτες μάρτυρες. Μόλις ο εν λόγω αξιωματούχος άρχισε να λέει το μαθηματάκι του περί «μονόδρομου» δημιουργήθηκε ένα σκη­νικό χάους, με τα γιουχαίσματα να είναι στην ημε­ρήσια διάταξη.


Ακούστηκαν φράσεις όπως «είστε κλεισμένοι στα γραφεία σας και δεν ξέρετε τι γίνεται στον κό­σμο», «δεν αντέχετε τις αλήθειες», «σε λίγο θα μας κυνηγάει ο κόσμος», «το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ δεν μίλησε ακόμα, θα μιλήσει τώρα» κ.ά. Κάποια στιγμή ορισμένοι του φώναξαν «βγάλε τη γραβά­τα!» κι αυτός την έβγαλε για να τους εξευμενίσει λέγοντας: «Αφού έχετε πρόβλημα με τη γραβάτα, θα τη βγάλω». Παρά ταύτα οι έντονες διαμαρτυρί­ες συνεχίστηκαν και ύστερα από λίγο αποχώρησε από τη φλογισμένη αίθουσα επικαλούμενος υπο­χρέωση να παραστεί σε άλλη σύσκεψη. Αυτό εξόργισε στο έπακρο τους συνδικαλιστές, που του τα έψελναν την ώρα που έφευγε με σκυμμένο κε­φάλι.


Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι η στάση των υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. θα υπερψηφίσουν το ΕΚΤΡΩΜΑ του αρχιφιλόδοξου Λοβέρδου, ο οποίος παριστάνει τον... δελφίνο και αλλάζει συνεχώς θέσεις για να μπερδουκλώνει τον κοσμάκη, «με τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου», όπως γράφει το «Ποντίκι»; Διότι, αν δεν βρεθεί ούτε ένας που να το καταψηφίσει, βάζο­ντας συμβολικά το στήθος του μπροστά στους ε­ντελώς απροστάτευτους εργαζόμενους και συντα­ξιούχους, τότε Η ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΤΩ­ΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.



Aντιπαραθέσεις
Του
ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
τ. βουλευτή,
τ. ευρωβουλευτή
και τ. αντιπροέδρου της Ευρωβουλής


ΠΗΓΗ:

Εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" / 27.6.2009





Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και το πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα.


Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που βρέθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό και στις αλλαγές που θα επιβάλλει το μνημόνιο στον εργασιακό τομέα.

Όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ σε ορισμένους κλάδους, όπως τα Ναυπηγία Σκαραμαγκά, τα διυλιστήρια και τα πλοία, υπήρχε καθολική συμμετοχή στην απεργία.

Μετά το τέλος της πορείας, επιδόθηκε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης στη Βουλή των Ελλήνων, όπου τονίζεται πως οι εργαζόμενοι ζητούν να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ και οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και να μην επιχειρηθεί νομοθετική κυβερνητική παρέμβαση πάγωμα των αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Επεισόδια μπροστά από τη Βουλή

Ένταση επικράτησε την ώρα που η πορεία έφτασε μπροστά από το κοινοβούλιο. Ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθούν προς τη Βουλή αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Παράλληλα, σημειώθηκαν αρκετές ζημιές σε καταστήματα, τράπεζες και αυτοκίνητα, ενώ σύμφωνα με τον απολογισμό της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της πορείας συνελήφθησαν έξι άτομα.

Χωρίς προβλήματα οι πορείες στη Θεσσαλονίκη

Ομαλά πραγματοποιήθηκαν οι πορείες που διοργανώθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη, από το Εργατικό Κέντρο, το ΠΑΜΕ, αλλά και την εξωκοινοβουλετική Αριστερά.

Οι πορείες ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν στις 13:30, χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/06/2010_344725

Δεν υπάρχουν σχόλια: