Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΕΣΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

Περιλαμβάνει και εκτάσεις της ΠΓΔΜ


Του

ΘΕΟΔΩΡΟΥ Δ. ΑΝΔΡΕΑΚΟΥ

Ομότιμου καθηγητού, αξιωματικού εα, προέδρου Φίλων Εθνικης Αντίστασης


Ως γνωστόν, μέσα στα Βαλκάνια οι Αμερικανοί κατασκεύασαν τον διαβαλκανικό πετρελαιαγωγό AMBO (Albania, Macedonia, Bul­garia Oil), προϋπολογισμού 1,5 6ισ. δολαρίων, ο οποίος αξιολογείται ως ο σημαντικότερος από στρατηγική άποψη αγωγός, δοθέντος ότι υπό αυστηρό στρατιωτικό έλεγχο συνδέει τις αγορές της Ευρώπης με το πετρέλαιο της Κασπίας, που ακόμη και σε περίπτωση που το ρωσικό πετρέλαιο διοχετευθεί μέσω αυτού προς αγορές, τον κύριο λόγο θα τον έχουν οι ΗΠΑ.


Πώς όμως αυτός ο τεράστιας σημασίας αγωγός θα διασφαλιστεί; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δύο είναι οι ανθρώπινες κατασκευές που μπορούν να διακριθούν από το διάστημα πάνω στη Γη. Το Σινικό Τείχος και το Camp Bondsteel. Και όλοι βέβαια γνωρίζουμε το Σινικό Τείχος. Πόσοι όμως στη χώρα μας γνωρίζουν, για να μην αναφερθώ και σε άλλες, τι είναι το Camp Bondsteel; Είναι λοιπόν η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στον κόσμο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, στο Κόσοβο.


Τον Ιούνιο του 1999, μετά τους βάρβαρους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, ο στρατός των ΗΠΑ «απαλλοτρίωσε» 10.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης στο νοτιοανατολικό Κόσοβο, στην πόλη 0υρόσεβατς. Η περιοχή αυτή καταλαμβάνει εκτάσεις τόσο του Κοσσυφοπεδίου όσο και της ΠΓΔΜ, καίτοι τα σύνορα αυτών των δύο προτεκτοράτων είναι αδιευκρίνιστα, πράγμα το οποίο ουδόλως ενδιέφερε τις ΗΠΑ. Εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν ότι η τοποθεσία αυτή είχε ήδη επιλεγεί από το 1992 που είχαν χαραχθεί από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες και το Πεντάγωνο οι κρίσιμοι ενεργειακοί δρόμοι.


Ας συγκρατήσουμε τα ονόματα δύο εξ αυτών. Της Halliburton και της θυγατρικής της Brown & Root Ser­vices. Η πρώτη ηγείται του κονσόρτσιουμ του αγωγού AMBO, η δε δεύτερη οικοδόμησε Camp Bondsteel και παρέχει επιμελητειακή υποστήριξη στο κολοσσιαίο Camp Bondsteel.


Ακόμη θυμίζουμε ότι η πρώτη είχε κύριο μέτοχο τον Ντικ Τσέινι, τον πρώην αντιπρόεδρο των Η ΠΑ, που αρέσκεται να τον αποκαλούν «πρίγκιπα του ΣΚΟΤΟΥΣ». Με άλλα λόγια, η βάση Camp Bondsteel κατασκευάστη­κε για να προστατεύει και τον τεράστιας ση­μασίας αμερικανικών συμφερόντων διαβαλκανικό αγωγό AMBO. Το τεράστιο στρατόπεδο αποκαλείται από τους Αμερικανούς «Grand Dame» (μεγάλη κυρία), κατασκευάστηκε μέσα σε τρία χρόνια και εξυπηρετεί περίπου τα τρία τέταρτα των αμερικανών στρατιωτών που διατηρούν οι ΗΠΑ στην περιοχή.


Για να αντιληφθούμε το μέγεθος αυτής της στρατιωτικής βάσεως, αρκούν τα εξής: Για την κατασκευή δούλεψαν επί εικοσιτετραώρου βάσεως 1.000 αμερικανοί μηχανικοί και περισσότεροι από 7.000 Αλβανοί. Κατασκεύασαν οδικό δίκτυο εντός της βάσεως πλέον των 25 χιλιομέτρων, 300 κτίρια, νοσοκομείο, που είναι το καλύτερα εξοπλισμένο σε όλη την Ευρώπη, χώρους αναψυχής, κλειστές αθλητικές αίθουσες, βιβλιοθήκη, εκκλησία για να εξιλεωθούν από τη βία τους στη Σερβία, εγκαταστάσεις ύδατος και ηλεκτρισμού για 25.000 κατοίκους. Πολύ σύντομα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα μεταφερθεί εκεί η αεροπορική αμερικανική βάση του Αβιάνο της Ιταλίας.


Ήδη σταθμεύουν εκεί 55 ελικόπτερα Black Hawk και Apache και ετοιμάζεται διάδρομος προσγείωσης αεροσκαφών. Πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι πέριξ του στρατοπέδου ο αμερικανικός στρατός ελέγχει 350 χιλιόμετρα δρόμων και 71 γέφυρες, με άλλα λόγια το στρατόπεδο είναι μια πόλη κράτος, στην οποία εργάζονται ήδη περίπου 75.000 Αλβανοί.


Τι γυρεύει λοιπόν αυτή η τεράστια στρατιωτική εγκατάσταση σε μια περιοχή που «βρίσκεται 100 χρόνια πίσω»; Την απάντηση μας τη δίνει η «Ουάσινγκτον Ποστ», που γράφει ότι: α) οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει τεράστιες δεσμεύσεις στην περιοχή και θα παραμείνουν επ' αόριστον εκεί και β) η αστάθεια στη Μέση Ανατολή υποχρεώνει τις Η ΠΑ να έχουν μια πολύ μεγάλη βάση στην καρδιά των Βαλκανίων με ελευθερία πτήσεων για να μπορούν να προστατεύουν το πετρέλαιο της Κασπίας.


Είχε πει ο βρετανός στρατηγός Μάικλ Τζάκσον, που βρισκόταν στην ΠΓΔΜ όταν το NATO βομβάρδιζε τη Σερβία: «Είναι απολύτου ανα­γκαίο να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα στη “Μακεδονία" και την ένταξή της στο NATO, γιατί είναι απαραίτητο να παραμεί­νουμε εδώ για να μπορούμε να εγγυηθού­με την ασφάλεια των ενεργειακών δρόμων που θα διασχίσουν τη χώρα».


Συνεπώς είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούμε πόσο βαρέως φέρουν οι ΗΠΑ την άρνηση της μικρής Ελλάδας να υπακούσει στην εντολή τους να μη προχωρήσει σε συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ιδίως το βέτο στον πλανητάρχη Μπους για την είσοδο στο NATO των Σκοπίων, θεωρώντας το μεγάλη προσβολή στον Πρόεδρο της υπερδυνάμεως.


Να γιατί οι φίλοι μας οι Αμερικανοί στηρίζουν ωμά και απερίφραστα το προτεκτοράτο της ΠΓΔΜ για να τιμωρήσουν την Ελλαδίτσα, που καίτοι μικρή μπορεί και θαμπώνει την υφήλιο όταν έχει ηγέτες.


ΠΗΓΗ:

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΠΑΡΟΝ"
6.6.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: