Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Νέα απειλή ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

trichet«Δόξα των θεώ» είπαν οι Έλληνες τραπεζίτες τον Μάιο, καθώς το διεθνές «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας επανέφερε καταθέτες στα γκισέ, χωρίς βεβαίως να αναπληρωθούν οι απώλειες του πρώτου, δύσκολου τετραμήνου. Στα τέλη του Ιουνίου, όμως, ίσως πουν και πάλι… «βόηθα Παναγιά», αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδειχθεί ότι εννοεί τις νέες προειδοποιήσεις της για μείωση της εξάρτησης από τις πλούσιες χρηματοδοτήσεις της.

Στα τέλη Ιουνίου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κληθούν να επιστρέψουν τα 442 δις. ευρώ που είχαν λάβει τον ίδιο μήνα πέρυσι, με ορίζοντα ενός έτους, καθώς η ΕΚΤ πάσχιζε τότε να αποκαταστήσει τη ρευστότητα του συστήματος. Από τα 442 δις. ευρώ, τα 44,6, δηλαδή περισσότερο από 10%, είχαν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες, που σύμφωνα με τα μεγέθη τους στην ευρωπαϊκή αγορά θα έπρεπε να είχαν αντλήσει το ένα τρίτο αυτού του ποσού.

Τώρα, η ΕΚΤ προσπαθεί άλλη μια φορά να πείσει τις αγορές, ότι δεν έχει ξεχάσει την εμμονή της στην αυστηρή νομισματική πολιτική. Σήμερα, μάλιστα, η ανάγκη να εμφανισθεί η ΕΚΤ πειστική σε αυτό το θέμα είναι πιεστικότερη από ποτέ, καθώς η άλλοτε αυστηρή κεντρική τράπεζα έχει πλημμυρίσει τις αγορές με πλεονάζουσα ρευστότητα σχεδόν 900 δις. ευρώ συνολικά, ενώ έχει ενεργοποιήσει και πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, σπάζοντας ένα από τα παραδοσιακά «ταμπού».

Για να ακουστεί πειστικότερη στις αγορές, η ΕΚΤ εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενόψει της εκπνοής του 12μήνου από τη μεγάλη «ένεση» ρευστότητας στο σύστημα, τονίζοντας ότι «τα προβλήματα των τραπεζών που παραμένουν υπερβολικά εξαρτημένες από την παροχή πιστώσεων και κυβερνητικής υποστήριξης θα πρέπει να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά».

Στις αγορές, αυτό ερμηνεύθηκε σαν μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση κυρίως προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να εμφανίζονται ως υπερβολικά εξαρτημένες από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση Μαρτίου της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις που είχαν αντλήσει ξεπερνούσαν τα 65 δις. ευρώ.

Μάλιστα, κάποιες τράπεζες φαίνεται ότι τον Μάρτιο είχαν να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές πιέσεις, καθώς εμφανίζονται στη λογιστική κατάσταση της ΤτΕ και ορισμένες χρηματοδοτήσεις (σχεδόν 1,5 δις. ευρώ), οι οποίες προσφέρθηκαν από το χρηματοδοτικό «παράθυρο» διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (marginal lending facility), μέσω του οποίου η ΕΚΤ δίνει ρευστότητα σε τράπεζες με σοβαρά προβλήματα και με κόστος πολύ υψηλότερο από τους άλλους, τακτικούς μηχανισμούς της.

Ως τώρα, πάντως, όπως τονίζουν αναλυτές, η ΕΚΤ ακούγεται ιδιαίτερα αυστηρή στις προειδοποιήσεις της, αλλά τελικά στην πράξη πλημμυρίζει το τραπεζικό σύστημα με ρευστότητα, καθώς διαπιστώνει ότι η υπερβολική αυστηρότητα δεν συνάδει με τη σημερινή, άθλια κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Ιδιαίτερα προς τις ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ έχει πολλές φορές επιχειρήσει να «σφίξει τα λουριά», αλλά τελικά η πολύ σοβαρή πίεση ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υποχρεώνει την Φραγκφούρτη να ανοίγει όλο και μεγαλύτερες γραμμές χρηματοδότησης, για να κρατήσει σταθερό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στα τέλη Ιουνίου θα αποδειχθεί, αν αυτή τη φορά η ΕΚΤ εννοεί τις αυστηρές προειδοποιήσεις της, ή αν θα υποχρεωθεί να ξαναδώσει «φιλί της ζωής», για να αποφευχθούν νέοι κραδασμοί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Πηγή:

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/760-2010-06-01-23-29-38



Δεν υπάρχουν σχόλια: