Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Τρία "χτυπήματα" για τους περίπου 3 εκατ. συνταξιούχους, το 2013





Τρία "χτυπήματα" 
για τους περίπου 3 εκατ. συνταξιούχους, το 2013



της Ρούλας Σαλούρου

Μια μεγάλη και ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τον Ιανουάριο 2.952.082 συνταξιούχους. Ο ακριβής αριθμός των συνταξιούχων ανακοινώθηκε χθες, από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Βρούτση, και ο λόγος της έκπληξης είναι ότι όλοι, θα λάβουν τις συντάξεις τους την τελευταία εργάσιμη του μήνα. Βάσει της Μνημονιακής υποχρέωσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, οι πληρωμές θα γίνονται από όλα τα ταμεία την τελευταία ημέρα του μήνα, ήτοι, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.

Έτσι, εκτός από τις σημαντικές περικοπές που θα υποστούν οι συντάξεις, εξαιτίας των μειώσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο και της αυξημένης παρακράτησης φόρου από την κατάργηση του αφορολόγητου, θα υπάρξει ένα ακόμη σοκ για τους συνταξιούχους, από την αρχή του επόμενου έτους: η πρώτη σύνταξη του έτους, που αφορά στον Φεβρουάριο θα καταβληθεί με  μια σημαντική καθυστέρηση.

Χαμένοι από την καθυστέρηση στις πληρωμές, θα είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του δημοσίου, οι οποίοι θα πάρουν τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, αντί για Τρίτη 22 Ιανουαρίου, δηλαδή με 9 ημέρες καθυστέρηση. Περισσότερο χαμένοι θα είναι βέβαια, οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, που θα εισπράξουν τις συντάξεις με το νέο σύστημα σχεδόν 50 ημέρες αργότερα, αφού μέχρι σήμερα λαμβάνουν τις συντάξεις τους το πρώτο 10ήμερο του μήνα.

Περικοπές αναμένεται να υποστούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στο σύνολό τους οι  2.952.082 συνταξιούχοι από συνολικά 91 ασφαλιστικά ταμεία. Οι περικοπές αφορούν στη μείωση από 5% έως 20% των συντάξεων που σε άθροισμα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, στην κατάργηση των δώρων – επιδομάτων που αφορούν στο σύνολό τους όλους τους συνταξιούχους που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη αλλά και στην αύξηση της παρακράτησης φόρου, για όλους τους φορολογούμενους.

Ο ακριβής αριθμός του συνόλου των συνταξιούχων προέκυψε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) που είχε αναλάβει το έργο της συγκέντρωσης σε ψηφιακή μορφή, του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων.

Η ΗΔΙΚΑ, έχει επίσης αναλάβει τη δέσμευση, από το νέο έτος, να μετατραπεί σε Ενιαία Αρχή Πληρωμών Συντάξεων. Βάσει δε, των χθεσινών ανακοινώσεων που προέκυψε από τη συγκέντρωση  των ΑΦΜ  και των ΑΜΚΑ όλων των συνταξιούχων, η ΗΔΙΚΑ γνωστοποίησε ότι ο συνολικός αριθμός των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) φτάνει τα 4.328.548, ενώ το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 2.347.173.168 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση χρειάζονται περίπου 28,1 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κόστος των συντάξεων.

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στην ΗΔΙΚΑ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξήρε την επιτυχία των υπαλλήλων να συγκεντρώσουν «μέσα σε ένα μήνα για πρώτη φορά με απόλυτη ακρίβεια σε ψηφιακή μορφή τα στοιχεία των συντάξεων και τον αριθμό των συνταξιούχων». Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου, η ΗΔΙΚΑ θα συνδεθεί με το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος «Αριάδνη». Θα λαμβάνει περιοδικά πληροφόρηση για ληξιαρχικές πράξεις γάμου ή θανάτου, που εκδίδονται στην επικράτεια και θα προχωρεί σε άμεση αναστολή των συντάξεων όταν παύουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Παράλληλα, η ΗΔΙΚΑ αναλαμβάνει να ενημερώνει τα αρμόδια ταμεία για την οριστική διακοπή των συντάξεων.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1693250


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: