Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Το Ευρωβαρόμετρο της απαισιοδοξίας




ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Tου Κώστα Μοσχονά

Οι Ελληνες δεν έχουν σε κανέναν εμπιστοσύνη, ούτε στα κόμματα ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην Ε.Ε. ούτε στην ενημέρωση των καναλιών ούτε στις εφημερίδες, και βλέπουν με μαύρο μάτι την οικονομική κατάσταση στη χώρα και το νοικοκυριό τους, καθώς και την επαγγελματική τους κατάσταση, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που διατηρούν ίχνος αισιοδοξίας για μια βελτίωση στον τομέα της απασχόλησης.

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει δημοσιευθεί Ευρωβαρόμετρο στο οποίο να εκφράζεται τόσο μεγάλη απαισιοδοξία για το σήμερα και το αύριο από πολίτες μιας χώρας της Ε.Ε., όσο αυτό που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και η έρευνα είναι πρόσφατη, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκε εντός του Νοεμβρίου, πριν από ένα μήνα.

Από τις απαντήσεις των Ελλήνων προκύπτει ότι μόνο το 5% έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα και το 94% εκφράζουν τη δυσπιστία τους (Ε.Ε.: 15% και 80%, αντίστοιχα). Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δεν έχει το 91% των Ελλήνων και μόνο το 7% απάντησε θετικά… (Ε.Ε.: 68% και 27%).

Επίσης, το 81% των Ελλήνων δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. Οι πληγές των μνημονίων… Γενικά στην Ευρώπη των 27, το 33% των πολιτών εμπιστεύεται την Ε.Ε. και το 57% απαντά αρνητικά…

Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν εμπιστοσύνη στην ενημέρωση των καναλιών δεν υπερβαίνει το 15%. Το 88% εκφράζει αντίθετη άποψη. Κάπως υψηλότερο είναι το ποσοστό αυτών που έχουν εμπιστοσύνη στις εφημερίδες (20%), ενώ το 41% εμπιστεύεται την ενημέρωση που προσφέρουν τα blogs.

Μόνο το 4% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση, έναντι 88% που δηλώνει το αντίθετο.

Επίσης, το 55% των Ελλήνων εκτιμά ότι η σημερινή επαγγελματική τους κατάσταση είναι κακή και το 18% τη θεωρεί «καλή», ποσοστό που πέφτει στο 6% στην ερώτηση «πώς βλέπετε την επαγγελματική σας κατάσταση το ερχόμενο 12μηνο;».

Η οικονομική κατάσταση στη χώρα; Μόνο το… 1% απαντά θετικά και το 99% απαντά ότι είναι «κακή» (Ε.Ε.: 27% και 72% αντίστοιχα). Το ποσοστό αυτών που βλέπουν βελτίωση της εθνικής οικονομίας το ερχόμενο 12μηνο δεν υπερβαίνει το 7%, έναντι 76% που δηλώνουν το αντίθετο…

Πάντως, το 32% των συμπατριωτών μας δηλώνει -ακόμη- ικανοποιημένο από τη ζωή του έναντι 68% που εκφράζει απογοήτευση. Το ποσοστό των ικανοποιημένων, όμως, κάνει βουτιά στο 9% όταν απαντά για το επόμενο 12μηνο…

Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των Ελλήνων που εκτιμούν ότι είναι καλή η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (22%). Το 77% τη θεωρεί «κακή». Και το ποσοστό των αισιόδοξων πέφτει στο 6% στην ερώτηση για το επόμενο 12μηνο.

Είναι ενδεικτικό ότι ούτε ένας Ελληνας (0%) δεν απαντά θετικά στην ερώτηση για τη σημερινή κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης. Φυσικά, το 100% απαντά με μια φωνή ότι είναι «κακή». Για τους επόμενους 12 μήνες;

Μόνο το 5% είναι αισιόδοξο ότι κάπως θα βελτιωθεί, ενώ το 81% παραμένει απαισιόδοξο. Η καταπολέμηση της ανεργίας (58%) και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης (55%) είναι οι κατ” εξοχήν προτεραιότητες των Ελλήνων.

23/12/2012 
http://www.efsyn.gr/?p=9532

Δεν υπάρχουν σχόλια: