Υπάλληλοι της Βουλής Και όμως, τα προνόμια παραμένουν
Γράφει η Κατερίνα Κατσαβού
Στο… ελληνικό Βατικανό τα προνόμια παραμένουν. Το εφάπαξ-μαμούθ και
το αυτοδιοίκητο (μαζί με όσες παροχές το συνοδεύουν) εξακολουθούν να
ισχύουν στο ακέραιο για τους υπαλλήλους της Βουλής σε μια θυελλώδη
περίοδο, κατά την οποία το Μνημόνιο 3 εξουθενώνει τους δημοσίους
υπαλλήλους και συνθλίβει ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους.
Οι 1.340 εργαζόμενοι της Βουλής μετά την έντονη διαμαρτυρία τους απέναντι στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα –ο οποίος απέσυρε την επίμαχη διάταξη που τους εξομοίωνε με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους– όχι μόνο δεν έπεισαν την κοινή γνώμη για τις περικοπές που έχουν υποστεί (όπως ο 15ος και ο 16ος μισθός) αλλά έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας στην προκλητική λίστα των προνομίων που απολάμβαναν επί σειρά ετών και εξακολουθούν να απολαμβάνουν.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην αρχική απόφασή του και ο υπουργός Οικονομικών να επαναφέρει στη Βουλή την επίμαχη διάταξη το προσεχές διάστημα.
Οκταπλάσιο εφάπαξ
Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι λογικό οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου να παίρνουν εφάπαξ οκτώ φορές μεγαλύτερο από αυτό των δημοσίων υπαλλήλων» και έστειλε τελεσίγραφο ότι «οι δικαιολογημένες υπερωρίες είναι απολύτως σεβαστές, αλλά η πολιτεία θα αποφασίζει για τα οικονομικά τους».
Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει τη διαδικασία της κατάθεσης της τροπολογίας για να μη σκοντάψει σε συνταγματικά εμπόδια, ενώ στην είδηση αυτή εκατοντάδες υπάλληλοι έσπευσαν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.
Στην κατεύθυνση αυτή, με ενδιαφέρον αναμένεται στο τέλος Νοεμβρίου η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την οριστική και πλήρη κατάργηση των όποιων προνομίων, μισθολογικών και συνταξιοδοτικών, διαθέτουν μέχρι σήμερα οι υπάλληλοι της Βουλής και οι συνταξιούχοι της. Αυτή είναι η εισήγηση του γενικού επιτρόπου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου κ. Λασκαράτου, ο οποίος έχει ασκήσει αναίρεση υπέρ του νόμου, υποστηρίζοντας ότι η αυτοτέλεια της Βουλής που προβλέπεται από τον Κανονισμό της αφορά μόνο θέματα θεσμικής φύσεως και λειτουργίας της Βουλής και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά των υπαλλήλων της. Αναμένεται μάλιστα να αναφέρει πως τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά όλων των υπαλλήλων –και της Βουλής– καθορίζονται με τυπικό νόμο που φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός των Οικονομικών.
Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνεται πάντως ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θιγεί το αμετάθετο, που αποτελεί μείζον θέμα για τους εργαζομένους στη Βουλή, οι οποίοι βλέπουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας άρχισε να εφαρμόζεται.
Τα κρυφά ισοδύναμα
Σήμερα οι υπάλληλοι της Βουλής μπορεί να μην απολαμβάνουν τον 15ο και τον 16ο μισθό και να στερούνται το κονδύλι για το επίδομα επίτευξης στόχων (που ήταν το παράθυρο για μπόνους μετά το πρώτο ψαλίδι), όμως ισχύουν ισοδύναμα που περικλείονται στο Β΄ Μέρος του Κανονισμού της Βουλής. Προβλέπονται, λοιπόν, υπερωρίες των περίπου 60 ωρών το μήνα, όταν οι υπερωρίες των συναδέλφων τους στο Δημόσιο δεν ξεπερνούσαν τις 35 ώρες, ενώ σοκ προκαλεί το διπλό εφάπαξ που λαμβάνουν όταν συνταξιοδοτούνται: ένα από το Δημόσιο και ένα από το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (ΤΑΥΒ) που οι υπάλληλοι θέλουν να διατηρήσουν με νύχια και με δόντια.
Τα έσοδά του προέρχονται από μισθώματα που δεν πηγαίνουν στα ταμεία του κράτους ή της Βουλής, αλλά «τροφοδοτούν» το ΤΑΥΒ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κυλικείο της Βουλής καταβάλλει 24.000 ευρώ το χρόνο στο ταμείο των υπαλλήλων, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας δίνει 312.000 ευρώ το χρόνο και το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ 48.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, ποσοστό 7% υπέρ του ΤΑΥΒ προβλέπεται για όλους τους διαγωνισμούς που προκηρύσσει η Βουλή για την προμήθεια αναλώσιμων.
Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα είναι το αμετάθετο, καθώς κανένας υπάλληλος της Βουλής δεν μπορεί να μετατεθεί σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου παρά μόνο αν το θελήσει ο ίδιος.
Προκλητικά προνόμια
Σαν γενναιόδωρο μπόνους θα μπορούσαν επίσης να εκληφθούν τα έξτρα προνόμια που τους παρέχονται: ακόμη και ο νεοδιόριστος υπάλληλος μπορεί να βάλει το παιδί του στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο Κοινοβούλιο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, ενώ έχει ελεύθερη πρόσβαση στο γυμναστήριο και στο πάρκινγκ στα υπόγεια του Κοινοβουλίου για απεριόριστο χρόνο στάθμευσης.
Η ακτινογραφία των προνομιούχων στις σημερινές συνθήκες μέσα από αριθμούς δείχνει ότι στη Βουλή εργάζονται 675 μόνιμοι υπάλληλοι, 607 με σχέση ιδιωτικού δικαίου, 50 μετακλητοί και 72 ειδικοί φρουροί. Η δαπάνη των αμοιβών τους για το 2012 άγγιξε τα 27.688.700 ευρώ, ενώ για το 2013 ανέρχεται σε 26.475.000 ευρώ.
Ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. προσωπικό καθαριότητας) ξεκινά με μισθό 1.200 ευρώ καθαρά μηνιαίως.
Οι λίστες με τις ενδεικτικές αμοιβές των μόνιμων υπαλλήλων δείχνουν ότι: εργαζόμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 32 χρόνια υπηρεσίας, επίδομα προϊσταμένου και 67 ώρες υπερωρίες έχει μεικτό μισθό 1.980 ευρώ και 1.324 ευρώ καθαρά. Υπάλληλος τεχνολογικής εκπαίδευσης με 20 χρόνια υπηρεσίας, επίδομα προϊσταμένου και 67 ώρες υπερωρίας έχει μεικτό μισθό 2.310 και καθαρές αποδοχές 1.420 ευρώ, ενώ υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 27 χρόνια υπηρεσίας, επίδομα και αντίστοιχες ώρες υπερωρίας λαμβάνει 2.433 ευρώ μεικτά και καθαρό μισθό 1.550 ευρώ.
Μέσα σε μία δεκαετία ο αριθμός των εργαζομένων διπλασιάστηκε: από 643 το 2000, σήμερα ανέρχονται στους 1.340 με τις ευλογίες του πολιτικού συστήματος.
Οι υπάλληλοι της Βουλής είχαν καταφέρει από το 1950 να λαμβάνουν αφορολόγητους δύο μισθούς αντί υπερωριών με το άνοιγμα και το κλείσιμο της Ολομέλειας, καθώς και ειδικά επιδόματα. Είναι πρόσφατη η απαίτησή τους –στις εκλογές του Ιουνίου, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης– να λαμβάνουν διπλό εκλογικό επίδομα, ενώ στα αξιοσημείωτα ανήκει το γεγονός πως το Β΄ και το Γ΄ Μέρος του Κανονισμού της Βουλής, που καθορίζει την εσωτερική οργάνωση του Κοινοβουλίου και τα θέματα της εργασίας των υπαλλήλων της Βουλής, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. Ποτέ δεν δίνονται στη δημοσιότητα και πουθενά δεν αναρτώνται οι αποφάσεις του προέδρου της Βουλής.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=111006
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου