Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Βαρύς ο λογαριασμός για συντάξεις και εφάπαξ

 
Βαρύς ο λογαριασμός για συντάξεις και εφάπαξ
 
Πόσο θα περικοπούν όλες οι συντάξιμες αποδοχές σε όλα τα Ταμεία και στο Δημόσιο

του Κώστα Παπαδή

Βαρύς είναι ο λογαριασμός για τους συνταξιούχους με τις περικοπές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, το οποίο προβλέπει:
  • Νέο «χαράτσι» 5%-20% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης).
  • Πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος αδείας για όλες τις συντάξεις.
  • Μειώσεις ως και 83% στο εφάπαξ βοήθημα.
  • Περικοπή του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών.
  • Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της σύνταξης των ανασφαλίστων.

Από 1ης Ιανουαρίου 2013 μειώνονται οι ήδη χορηγούμενες συντάξεις, καθώς και όσες θα χορηγηθούν από την ημερομηνία αυτή από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης και το Δημόσιο. Οι μειώσεις αφορούν όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) για οποιαδήποτε αιτία (γήρατος - αναπηρίας - θανάτου) και από οποιαδήποτε πηγή, δηλαδή από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο, καθώς και το ΜΤΠΥ και από κάθε άλλη πηγή. 
 
Η μείωση γίνεται στο σύνολο της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των κύριων συντάξεων ή αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης ή μερίσματος που το άθροισμά τους υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ανά μήνα. 
 
Συγκεκριμένα, οι καταβαλλόμενες μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 1ης Ιανουαρίου 2013 ως εξής:
 
- Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και ως 1.500 ευρώ κατά 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.
- Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ ως 2.000 ευρώ κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.
- Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ ως 3.000 ευρώ κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.
- Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω κατά 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ. 
 
Σε περίπτωση που καταβάλλονται περισσότερες της μιας συντάξεις το ποσό που προκύπτει από τη μείωση επιμερίζεται σε κάθε σύνταξη αναλογικά, λαμβάνοντας υπόψη το ποσό της κάθε σύνταξης όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τη μείωση και αποτελεί έσοδο του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή τομέα, από τον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη. 
 
Για τις ανωτέρω μειώσεις λαμβάνεται υπόψη το καταβλητέο στις 31.12.2012 ποσό σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων. Από τις εν λόγω μειώσεις θα εξαιρεθούν μόνο οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το μηνιαίο εξωιδρυματικό επίδομα. Επίσης προβλέπεται ότι τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που καταβάλλονται σε όλους τους συνταξιούχους από τους φορείς κύριας ασφάλισης, καθώς και τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη ή καταστατική διάταξη για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους όλων των φορέων - τομέων επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου καταργούνται από 1ης Ιανουαρίου 2013.

 
Από το 2014 ξεκινά ο νέος τρόπος υπολογισμού - Ποιοι θίγονται
Μειώσεις ως 83% στα βοηθήματα

Μειώνεται ως 83% το εφάπαξ σε 21 ταμεία πρόνοιας που καταβάλλουν υψηλότερες παροχές σε σχέση με τις εισφορές που έχουν εισπράξει. Ταυτοχρόνως θα πραγματοποιηθεί μελέτη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε νέες περικοπές μετά το 2013. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα εφαρμοστεί το 2014.

Στην ψηφισθείσα ρύθμιση προβλέπεται ότι οι μειώσεις στα ταμεία πρόνοιας αφορούν «ασφαλισμένους ως τις 31Δεκεμβρίου 1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας από 1ης Αυγούστου 2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ». Συνεπώς τη μείωση θα υποστούν και οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους και δεν έχουν ακόμη εισπράξει το ποσό του εφάπαξ. Πρόκειται κυρίως για δημοσίους υπαλλήλους.

Η μείωση ξεκινά από 1,94% στον τομέα πρόνοιας αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ και φθάνει ως και 83% στον τομέα πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων του ΕΤΑΑ. Στους χαμένους είναι μεταξύ άλλων οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι φαρμακευτικών εργασιών, με τις μειώσεις να κυμαίνονται από 41,52% ως και 63,91%.
 
 http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=485552

Δεν υπάρχουν σχόλια: