Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Πώς και πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις


του ΚΥΡ

Πώς και πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις


Περικοπές 5-20% θα υποστούν όλες οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου και μετά, σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο 3 (ν. 40/93/2012). 

Οι μειώσεις αφορούν τόσο συντάξεις που ήδη καταβάλλονται σε συνταξιούχους όσο και...

εκείνες που πρόκειται να εκδοθούν από το νέο έτος.

Επίσης, θα γίνουν για όλο το ποσό της σύνταξης από τα 1.000 ευρώ και άνω, που σημαίνει ότι οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν από το πρώτο ευρώ και όχι για το υπερβαίνον ποσό. 

Επιπρόσθετα, το πετσόκομμα θα γίνει στο άθροισμα όλων των συντάξεων που λαμβάνει ο δικαιούχος (π.χ. κύρια και επικουρική ή μέρισμα, ή ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ), για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης (π.χ. αναπηρία, θάνατος ή συμπλήρωση ορίου ηλικίας) και από κάθε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο ή το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Πιο αναλυτικά, οι περικοπές από 1/1/13 έχουν ως εξής:

-Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ, γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.
-Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.
-Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.
-Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Για τις παραπάνω μειώσεις λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των συντάξεων που καταβλήθηκαν έως τις 31/12/2012. 

Συνεπώς, για την κύρια σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς που αποφασίστηκε μετά το Μνημόνιο 1, όπως επίσης και των μειώσεων που αποφασίστηκαν μετά το Μνημόνιο 2. 

Για την επικουρική σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και των μειώσεων που επίσης προέκυψαν από το Μνημόνιο 2.

Από τις περικοπές εξαιρούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν οι ίδιοι το εξωιδρυματικό επίδομα (π.χ. ασθενείς που πάσχουν από παραπληγία, τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, με ποσοστό 67% και άνω, ατελή οστεογένεση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο άνω ή κάτω άκρων σε ποσοστό από 67% και άνω). 

Οι μειώσεις όμως θα γίνουν κανονικά σε συνταξιούχους που στον/στην σύζυγο ή σε κάποιο τέκνο τους χορηγείται το εξωιδρυματικό επίδομα.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου που υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, μειώνεται το συνολικό ποσό της σύνταξης με βάση τα παραπάνω ποσοστά. 

Το ποσό της σύνταξης που απομένει επιμερίζεται σύμφωνα με τα ποσοστά των δικαιούχων. Εάν κάποιος από τους δικαιούχους λαμβάνει εξωιδρυματικό επίδομα, τότε το ποσό της σύνταξης που του χορηγείται θα αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό, πριν ενσωματωθούν οι μειώσεις.

Με την ίδια εγκύκλιο, η διοίκηση του ΙΚΑ γνωστοποιεί ότι από 1/1/13 καταργούνται τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους από τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλειας αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. 

Ειδικά όμως για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, ορίζεται ότι χορηγείται κατ' εξαίρεση ως δώρο Χριστουγέννων το ποσό του επιδόματος αυτού. 

Επίσης, στην ίδια κατηγορία συνταξιούχων θα χορηγείται ως δώρο Πάσχα και ως επίδομα αδείας το μισό του εξωιδρυματικού επιδόματος. 

Το συγκεκριμένο επίδομα ισούται με 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

http://24gr.blogspot.com/2012/12/blog-post_6708.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: