Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ανώνυμα φάρμακα. Κρυφοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία



Ανώνυμα φάρμακα. Κρυφοί κίνδυνοι  για τη δημόσια υγεία

Νέες απειλές αναδύονται στο χώρο της δημόσιας υγείας. Μετά την πρόσφατη προειδοποίηση της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας πως έχουν παροπλιστεί (λόγω έλλειψης προσωπικού) 154 κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα ελληνικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα ετησίως 4.620 ασθενείς, αντί να βρίσκονται στην εντατική, να μένουν σε αναμονή στο σπίτι τους για μέρες και αρκετοί από αυτούς να πεθαίνουν, τη σκυτάλη παίρνει η Πανελλήνια  Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η οποία χτυπά ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου: τη μεγάλη πιθανότητα στο άμεσο μέλλον η εγχώρια αγορά να κατακλυστεί από ανώνυμα, αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα ή ακόμη και πλαστά φάρμακα, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν την κυβέρνηση οι δανειστές μας. Όλοι οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ, μεταξύ τους και ο γενικός γραμματέας και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmaten Βασίλης Κάτσος, τονίζουν πως το πρόσφατο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου οδηγεί μοιραία στο να κατακλυστεί η Ελλάδα από ανώνυμα, αμφιβόλου ποιότητας και πλαστά φάρμακα, γεγονός το οποίο θα δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη υπό κατάρρευση σύστημα υγείας. Μέχρι σήμερα η χώρα μας ήταν θωρακισμένη απέναντι στη διακίνηση πλαστών φαρμάκων –πολλά από τα οποία δεν έχουν καν δραστική ουσία– με μια σειρά ελέγχων και συνταγογραφικών πρακτικών που στηρίζονταν στη συνταγογράφηση των επώνυμων φαρμάκων με την εμπορική ονομασία. Η κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου συνεπάγεται το τέλος αυτής της εποχής και εγκαινιάζει μια νέα, γεμάτη αβεβαιότητα και σοβαρές παρενέργειες για τους ασθενείς, και όχι μόνο.

Εφιαλτικά παραδείγματα

Παραδείγματα αυτών των παρενεργειών καταγράφονται σε πρόσφατο άρθρο του «Economist», σύμφωνα με το οποίο στη Βοστώνη 100 άτομα νόσησαν από πλαστά μολυσμένα στεροειδή, ενώ 149 θάνατοι καρδιοπαθών Αμερικανών αποδόθηκαν σε πλαστή μολυσμένη ηπαρίνη (αντιθρομβωτικό). Επίσης, πλαστά σκευάσματα γνωστού φαρμάκου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που διακινήθηκε στις ΗΠΑ δεν περιείχαν ίχνος δραστικής ουσίας! Το διογκούμενο τσουνάμι των πλαστών φαρμάκων προσπαθεί να ελέγξει ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, ανοίγοντας διαρκώς νέα παραρτήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου αυτά τα σκευάσματα παράγονται, χωρίς όμως επιτυχία. Και αν αποτυγχάνει ένα μεγαθήριο διεθνούς εμβέλειας και κύρους, όπως ο FDA, φανταστείτε τι (δεν) μπορούν να κάνουν οι υποστελεχωμένοι τοπικής εμβέλειας οργανισμοί όπως ο ΕΟΦ, που έχει επωμιστεί ατελείωτες αρμοδιότητες, χωρίς να έχει όμως επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να τις φέρει εις πέρας.  

Αντιδρώντας στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και καταγγέλλοντας τις ύποπτες πιέσεις της τρόικας προς αυτή την κατεύθυνση, οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ σκιαγραφούν τις συνέπειες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις επιχειρήσεις τους. Οι τελευταίες αποτελούν έναν από τους τελευταίους υγιείς πυλώνες ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, στην οποία συμβάλλουν ετησίως με εξαγωγές ύψους 275 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η νέα πολιτική συνταγογράφησης θα επιφέρει μείωση στην τιμή παλιών αξιόπιστων φαρμάκων, υποκατάσταση αποτελεσματικών θεραπειών από νεότερες ακριβότερες, επέλαση εισαγόμενων γενόσημων σκευασμάτων με το πρόσχημα της φτηνότερης τιμής, πλήρη έλεγχο της αγοράς από τις πολυεθνικές και αποσταθεροποίηση και αποβιομηχάνιση των ελληνικών εταιρειών.

Δαπανηρές περιπλοκές

Με λίγα λόγια, η δαπάνη τελικά θα φουσκώσει από την υποκατάσταση φτηνών θεραπειών με ακριβότερες και την αδυναμία ελέγχου των δαπανηρών επιπλοκών, που θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας. Στο μεταξύ, βέβαια, θα έχει συντελεστεί η αποβιομηχάνιση ενός ολόκληρου κλάδου και οι εργαζόμενοι σε αυτόν θα έχουν προστεθεί στις μακριές μαύρες λίστες των ανέργων. Και ενώ η τρόικα εμμένει στην άποψή της, οι  Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα επώνυμα γενόσημα που παράγουν και εξάγουν στο εξωτερικό οι εταιρείες-μέλη της ΠΕΦ. 
 
http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?page=6&action=article&article=6527

Δεν υπάρχουν σχόλια: