Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Deutsche Bank και τα Ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου




Deutsche Bank: 13 σενάρια - έκπληξη για το 2013


Σε 13 ακραία γεγονότα που μπορούν να εκπλήξουν τις αγορές το 2013, μεταξύ αυτών και η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ελλάδα αξίας μεγαλύτερης από το χρέος της,  αναφέρεται σε έκθεσή της η Deutsche Bank.

«Όταν σκεφτόμαστε για το επόμενο έτος, είναι δελεαστικό να εξετάζουμε το πρόσφατο παρελθόν είτε κοιτάζουμε τους κινδύνους είτε το βασικό σενάριο. Επιπλέον, υπάρχει μία τάση να μην παρεκκλίνουμε πολύ από το consensus, ίσως λόγω της ασφάλειας του να ανήκεις στην αγέλη. Από στατιστική σκοπιά, αυτό είναι παρόμοιο του να υποθέτεις πως οι αγορές ακολουθούν μία κανονική κατανομή ή κατανομή Gauss. Με άλλα λόγια, οι αγορές συμπεριφέρονται σωστά και τα ακραία αποτελέσματα είναι σπάνια. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 μας δίδαξε διαφορετικά, αν και είναι πολύ δύσκολο να μην υποθέσουμε την κανονικότητα στις αγορές,» αναφέρουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

Στα 13 πιθανά ακραία γεγονότα η Deutsche Bank συγκαταλέγει επίσης την έναρξη αγοράς μετοχών από την Federal Reserve ως ένα αντισυμβατικό μέτρο νομισματικής πολιτικής, την επίλυση του μεσανατολικού από την Σουηδία, την Τουρκία και τη Βραζιλία, την κατάρρευση της βρετανικής κυβέρνησης, την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων από τις κεντρικές τράπεζες και την ενίσχυση των μετοχών, το πολιτικό άνοιγμα της Βορείου Κορέας και την ηπιότερη εξωτερική πολιτική από το Ιράν.

Επίσης περιλαμβάνει τη διάσπαση της συσχέτισης νομισμάτων και μετοχών, την επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης στη νότια θάλασσα της Κίνας, την εισαγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη από τη Σαχάρα, το πλήγμα στις αγορές από τη κλιματική αλλαγή, το σκάσιμο της «φούσκας» των ομολόγων αναδυόμενων αγορών και την αλλαγή εξουσίας στη Μαλαισία έπειτα από 40 χρόνια.

Για την Ελλάδα οι αναλυτές επαναφέρουν το θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου (στο οποίο είχαν αναφερθεί σε πρόσφατη - θα την διαβάσετε παρακάτω-  έκθεσή τους) και επαναλαμβάνουν: «Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο και μερικές χώρες της Μεσογείου έχουν ήδη ανακαλύψει και εκμεταλλεύονται τους υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, με κυριότερο το πεδίο φυσικού αερίου Levantine μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου. Ένας αριθμός μελετών οι οποίες έχουν εξετάσει ανάλογα κοιτάσματα στη Μεσόγειο ως βάση σύγκρισης τοποθετούν το πιθανό ύψος της αξίας του φυσικού αερίου νότια της Κρήτης έως τα 600 δισ. δολάρια.»


Πηγή:www.capital.gr

http://www.capital.gr/News.asp?id=1692766


Οι Γερμανοί 
βάζουν στο "τραπέζι" τα κοιτάσματα φυσικού αερίου

 του Ηλία Γ. Μπέλλου


Την πιο επίσημη μέχρι στιγμής συζήτηση στις διεθνείς αγορές για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που ενέχεται να ελέγχει η Ελλάδα ανοίγει η Deutsche Bank, η οποία υπό την επιφύλαξη ότι οι διαθέσιμες γεωλογικές μελέτες θα αποδειχθούν αληθινές, αποτιμά τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ, μιλά για καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ -ή 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος- και εξετάζει τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευσή τους.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως τα αποτελέσματα των σεισμολογικών ερευνών που έχουν ξεκινήσει αναμένονται στα μέσα του 2013 και εάν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες γεωλογικές εκτιμήσεις, μελέτες και αναγωγές Ελλήνων και ξένων επιστημόνων τότε η αξία τους προσεγγίζει πράγματι τα 430 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι ως γενικός κανόνας το 25% εξ αυτών προορίζεται για το κόστος εξόρυξης και διάθεσης και άλλο 25% είναι το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που θα αναλάβουν τις δραστηριότητες αυτές, υπολογίζει πως το 50% ήτοι περί τα 214 δια. ευρώ αποτελούν το καθαρό όφελος για τα δημόσια ταμεία.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 107% του ΑΕΠ και αναμένεται να αρχίσει να εισρέει κοντά στην χρονική στιγμή που έχει τεθεί ο στόχος για την μείωση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προς τα επίπεδα του 120%, δηλαδή περί το 2020. Και αυτό διότι όπως επισημαίνει συνήθως χρειάζονται 8 με 10 έτη για να αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση να παράγει χρηματοροές.

Η Deutsche Bank -που διατηρεί σαφέστατα απόσταση από την ακρίβεια των εκτιμήσεων για τα κοιτάσματα εωσότου όπως αναφέρει ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών- προχωρά ούτως ή άλλως στην αποτίμηση της σημασίας τους σε σχέση με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και την διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα εκτιμά πως για την ώρα δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι βελτιώνεται αλλά αυτό αλλάζει σαφέστατα από την ώρα που τα κοιτάσματα θα αποδειχθούν και ακόμα περισσότερο από την χρονική στιγμή που θα μπουν στην παραγωγή οπότε και θα κάνουν πολύ πιο διαχειρίσιμα τα δανειακά βάρη.

Για το πολιτικό κλίμα και τις επιπτώσεις που θα έχει η ανάδειξη της Ελλάδας στην 15η μεγαλύτερη κάτοχο κοιτασμάτων φυσικού αέριου στον κόσμο -εάν οι παραπάνω εκτιμήσεις αποδειχθούν κοντα στην πραγματικότητα- αναφέρει πως μπορεί να ενθαρρύνει φυγόκεντρες από την ευρωπαϊκή προοπτική προσεγγίσεις (σ.σ.: «go it alone strategies»).

Με το φυσικό αέριο όμως και τους υδρογονάνθρακες εν γένει να διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές σε δολάρια και τις εταιρείες ερευνών πετρελαίου και αερίου «συνηθισμένες να λειτουργούν σε καθεστώτα που χαρακτηρίζονται από αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα» κρίνει περιορισμένο το επενδυτικό ρίσκο.

Προσθέτει δε πως η αποκλιμάκωση του εργατικού κόστους και οι καθοδικές πιέσεις και σε άλλα κόστη στην ελληνική οικονομία ενδέχεται να προσφέρουν βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια στις εταιρείες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν. 

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: