Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Το δημοψήφισμα δεν έγινε επειδή δεν το ήθελαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


«Δεν φταίει ο Σαρκοζί που δεν έγινε το δημοψήφισμα»

Τι λένε οι κύκλοι του Γ. Παπανδρέου για την περίφημη «νύχτα των Κανών»


«Το δημοψήφισμα δεν έγινε επειδή δεν το ήθελαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όχι επειδή αντέδρασαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί» απαντούν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση των όσων φέρεται να υποστηρίζει ο Χ.Λ. Θαπατέρο στο βιβλίο του για την περίφημη «νύχτα των Κανών», στις αρχές Νοεμβρίου 2011. 

Ο Σαρκοζί δεν επηρέασε τον Παπανδρέου ώστε να μη γίνει το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τους κύκλους του πρώην πρωθυπουργού  

Ο Σαρκοζί δεν επηρέασε τον Παπανδρέου ώστε να μη γίνει το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τους κύκλους του πρώην πρωθυπουργού Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού μεταφέρεται ότι ο ίδιος επιμένει ακόμα και σήμερα μέχρι κεραίας στην ορθότητα της τότε επιλογής του, δηλαδή στην απόφασή του να θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ε.Ε. Ωστόσο φέρεται να μην θέλει ακόμα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για εκείνη την περίοδο, προετοιμάζεται όμως για να το πράξει.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι τελευταίες κινήσεις του, όπως το ερωτηματολόγιο που απέστειλε στους υπουργούς εκείνης της περιόδου αλλά και οι πληροφορίες ότι ετοιμάζει βιβλίο.

Οπως δηλαδή κάνουν όλοι οι πρώην για να απαντήσουν στην κριτική που δέχονται από εκείνους που τους διαδέχθηκαν, αλλά και στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν το όνομά τους, ανεξαρτήτως αν κάποιοι το κατάφεραν και κάποιοι όχι.

Ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει, όμως, ότι είναι αποφασισμένος να απαντά είτε απευθείας είτε μέσω συνεργατών όταν προκύπτει θέμα, που θεωρεί ότι θίγει την πολιτική που εφάρμοσε ως πρωθυπουργός, ενώ δείχνει να οργανώνει τη δημόσια παρουσία του, άγνωστο μέχρι στιγμής για ποιο σκοπό.

Αυτή η απόφασή του συμπεραίνεται το τελευταίο διάστημα από τρεις περιπτώσεις:

Πρώτον, από την οξύτητα του σχολίου του στενού του συνεργάτη και πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού του γραφείου Γ. Ελενόπουλου, στα επικριτικά σχόλια που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός από τους συντελεστές του κεντρικού δελτίου του Μέγκα με αφορμή τα όσα φέρεται να γράφει στο βιβλίο του ο Χ.Λ. Θαπατέρο. Ο κ. Ελενόπουλος επισήμανε:

«Αν και δεν είναι αναγκαίο, αλλά χρειάζεται για την ιστορία, καλό θα ήταν οι εγχώριοι αναλυτές και σχολιαστές να αποφασίσουν επιτέλους κάτι απλό: Οταν ομιλούν και υπερασπίζονται δήθεν τον ελληνικό λαό το πράττουν επειδή τον εμπιστεύονται ή για να του ρίξουν στάχτη στα μάτια; Εχει σημασία η απάντηση, γιατί από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, αν όταν ομιλούν για διαπραγμάτευση το κάνουν με επίγνωση ή για να προκαλέσουν εντυπώσεις. Γιατί κάποιοι άλλοι, το έχουν απαντήσει. Και όχι μόνον δεν ήταν εντολοδόχοι, όπως αποδεικνύεται περίτρανα, αλλά και έκαναν σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν υπολόγισαν κόστος».

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές στα «γαλλικά» που φέρεται να εκστόμισε ο Νικολά Σαρκοζί εναντίον του Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο των Κανών, ο κ. Ελενόπουλος, υπογράμμισε:

«Οσον αφορά τον κ. Σαρκοζί και τις όποιες τοποθετήσεις του, αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσον αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ένα μόνο σχόλιο: Είναι πραγματικά κρίμα να μην κατανοούν ορισμένοι, ότι τα όποια "γαλλικά", από όπου και αν προέρχονται, απευθύνονται στους λαούς της Ευρώπης. Γιατί αυτούς υποτιμούν, όταν δεν θέλουν οι πολίτες να έχουν αποφασιστικό λόγο. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά».

 Ο κ. Ελενόπουλος σημείωσε ακόμα ότι ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ορθά επισημαίνει πως η Ευρώπη αντέδρασε αργά, νοθρά και κυρίως, συντηρητικά, στην κρίση που ταλανίζει χώρες και λαούς της Ευρώπης. Και επίσης, ορθά επισημαίνει ότι αυτή η στάση είναι ασυγχώρητη, καθώς υπήρξαν ηγέτες που κατέθεσαν από την πρώτη στιγμή σοβαρές και συγκροτημένες προτάσεις, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές - μεταξύ των οποίων η έκδοση ευρωομολόγων, όπως αναφέρει και ο Χ. Θαπατέρο.
Τέλος, υποστήριξε ότι ο κ. Παπανδρέου αυτά τα είχε επισημάνει από την αρχή της κρίσης.

Δεύτερον, από το άρθρο πάλι του κ. Ελενόπουλου, ο οποίος απάντησε στον στενό συνεργάτη τού επίσης πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Ευ. Αντώναρου, όταν ο τελευταίος επέρριψε συνολικά την ευθύνη για την κρίση στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν συμφωνεί με τον τρόπο που χειρίζονται (σ.σ.: με το να μην απαντά δηλαδή) ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και η Χαριλάου Τρικούπη τις επιθέσεις που δέχεται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Τρίτον, από την επιλογή του να καταψηφίσει τη διάταξη της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και το γεγονός ότι έχει «πυκνώσει» τις παρεμβάσεις του.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=401761

Δεν υπάρχουν σχόλια: