Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Τ. Κατσιμάρδος : Οι αριθμοί εκδικούνται...

Οι αριθμοί εκδικούνται...Δέος προξενεί η ποσοστοποίηση της φτώχειας και η αριθμοποίηση της λιτότητας στην καθημερινότητα. Τα στοιχεία, όπως προκύπτουν από επίσημους και ημιεπίσημους φορείς τις τελευταίες μέρες, είναι συντριπτικά για την κυβέρνηση. Στην κλασική τους διάσταση αποκαλύπτουν την πραγματικότητα με αφοπλιστικά αντικειμενικό τρόπο. Οι αριθμοί ήταν και είναι πάντα το βασικό κριτήριο της αντικειμενικότητας. Από την επιστήμη έως και την πολιτική. Κάτι είναι αντικειμενικό στον βαθμό που μπορεί να εκφραστεί με αριθμητικά σύμβολα. Συγχρόνως, η έκφραση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για να θεωρηθεί (και να είναι) αυτό το κάτι αντικειμενικό.

Οι αριθμοί, λοιπόν, για την Ελλάδα των στεναγμών, της παρακμής και της ραγδαίας φτωχοποίησης της πλειονότητας του πληθυσμού, είναι αποστομωτικοί για τους ισχυρισμούς περί ανάπτυξης που... πηγαινοέρχεται, το τέλος της κρίσης και όλες τις συναφείς φαντασιώσεις. Αποδεικνύουν, σε κάθε περίπτωση, τις αναπόδεικτες επιτυχίες των φορέων και των απολογητών της λιτότητας και του ευρωνεοφιλελευθερισμού. Τον πυρήνα των προγραμμάτων «προσαρμογής» που πλήττει τον κόσμο της εργασίας.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση της αριθμοποίησης, που χρησιμοποιείται για να ακυρώσει την αντικειμενικότητα των αριθμών. Να αποκρύψει και, τελικά, να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα. Ιδού περί τίνος πρόκειται απλουστευμένα...

Οι πολίτες καλούνται να σκέφτονται και να ενεργούν με μονάδα, πια, το εκατομμύριο και το δισεκατομμύριο. Την ίδια στιγμή και με δεκαδικά ποσοστά! Τόσα εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας, άλλα τόσα στο ή λίγο πάνω από το όριο, ακόμη περισσότερα εκατομμύρια εκείνοι που αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους κ.ο.κ. Τόσα δισ. για το χρέος, τα χρηματοδοτικά κενά, τα χρεολύσια των δανείων, την ανακεφα-λαιοποίηση των τραπεζών κ.ο.κ. Αλλά και τόσο το ποσοστό της ύφεσης ή της ανεργίας, που «έπεσε» ή ανέβηκε μηδέν κόμμα κάτι τοις εκατό κ.ο.κ.

Σε κλίμακα (δισ)εκατομμυρίων και δεκαδικών ψηφίων, ο μέσος πολίτης δυσχεραίνεται να νοηματοδοτήσει όσα συμβαίνουν γύρω του και να ενεργήσει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Αριθμοί και ποσοστά, μένοντας μη νοηματοδοτημένα, αποδυναμώνουν, θολώνουν, αν δεν εξαφανίζουν την πραγματικότητα από την οποία απορρέουν.

Το σύστημα εξουσίας τα χρόνια της κρίσης αντιμετώπισε τους Ελληνες ως αριθμούς και ποσοστά. Τώρα, φαίνεται να βρίσκεται το ίδιο αντιμέτωπο με την αριθμοποίηση. Η ραγδαία φτωχοποίηση τα δύο τελευταία χρόνια ξανα-νοηματοδοτεί τα άλλοτε ψυχρά νούμερα. Αναδεικνύει ότι η καταστροφή από το 2012, τουλάχιστον, με την υπαγωγή, πλέον, 6,3 εκ. πολιτών σε καθεστώς ανέχειας, είναι συμπαραγωγή της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=28326&subid=2&pubid=64070563

Δεν υπάρχουν σχόλια: