Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ



Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ
(8 Νοεμβρίου)

Σήμερα, 8 Νοεμβρίου όπως κάθε χρόνο η Εκκλησία τιμά τη σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, ο οποίος είναι και προστάτης Άγιος της Πολεμικής Αεροπορίας, και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων.
Οι Αρχάγγελοι (8 Νοεμβρίου). Η δράση του θεού - ο οποίος είναι η άναρχος πηγή και ο υπέρτατος αρχηγός της ζωής- γίνεται στους ανθρώπους με δυο τρόπους. Ή αμέσως, με απευθείας επικοινωνία και επίδραση ή έμμεσα με τα αγαθά αόρατα πνεύματα που έχουν το όνομα Άγγελοι.
Οι Άγγελοι είναι οι μεσάζοντες της ψυχής και του πνεύματος του ανθρώπου με τον παντοδύναμο Ποιητή του παντός. Κι όταν ο άνθρωπος, απορροφημένος από τον αισθητό κόσμο τείνει να λησμονήσει το Θεό, τότε, μυστική και αόρατη αλλά πραγματική προσέγγιση και φωνή του αγγέλου στο νου και τη συνείδηση, επαναφέρει τη μνήμη του Θεού και βοηθάει στο να μείνει ή να επανέλθει η ψυχή κάτω από το κράτος του θείου νόμου.
Σύμφωνα με την Αγία Γραφή άγγελοι αποστέλλονται από το Θεό και με ορατή μορφή, σε σπουδαίες περιστάσεις, στις οποίες πρόκειται να εκδηλωθεί η να εκτελεστεί κάποια μεγάλη θεία  επιθυμία.
Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό δε χέρι τους, είθισται να κρατούν μια σφαίρα , η οποία συμβολίζει τον κόσμο. Είναι οι επικεφαλής των Αγγελικών Δυνάμεων
Του Μιχαήλ οι ιστορικές παρεμβάσεις και αποστολές αναφέρονται σε γεγονότα πριν από τη χριστιανική χρονολογία.
Τον βρίσκομαι μπροστά στον Αβραάμ, όταν επρόκειτο να θυσιάσει τον Ισαάκ. Τον βρίσκουμε, επίσης, απέναντι από τον Ιησού του Ναυή, με γυμνωμένη ρομφαία στο χέρι δίνοντας οδηγίες για την πτώση της Ιεριχούς. Ακόμα και στην ιστορία του Μανουέ, του Δαυίδ, του Ηλιού κλπ. Ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ είπε το «πρόσχωμεν» επί της κεφαλήν αγγελικών δυνάμεων, οι οποίες απέμειναν πιστές μετά τη αποστασίαν του Εωσφόρου. Τη στιγμή εκείνη ο έως τότε Άγγελος Μιχαήλ, ανέλαβε σημαίνοντα ρόλο στην υποστολή της ανταρσίας του, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του Αρχάγγελου.
Τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον συναντάμε επίσης και στην κάθοδο του Χριστού στον Άδη, όπως επίσης και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, όπου ως επικεφαλής των Αγγέλων πολεμά το Σατανά.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλαδή μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θράκη, υπάρχουν κάποιες προλήψεις και ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής».
Είναι γνωστό και το θαύμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ στους Κολοσσούς της Φρυγίας. Στην περιοχή των Κολοσσών είχε αναβλύσει πηγή με αγιασμένο νερό που θεράπευε κάθε αρρώστια. Εκεί χτίστηκε ναός στο όνομα του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Οι ειδωλολάτρες στράφηκαν εναντίον του ιερέα του ναού, τον οποίο όμως προστάτευσε ο Αρχάγγελος και σώθηκε. Οι ειδωλολάτρες δοκίμασαν τότε να εκτρέψουν το ρου ενός ποταμού για να πνίξουν τον ιερέα και να καταστρέψουν το ναό. Τότε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ επενέβη και με τη ρομφαία του έσκισε στα δυο τη γη και τα νερά χωνεύθηκαν μέσα. Έως σήμερα τα νερά των ποταμών χωνεύονται, γι’ αυτό και το μέρος ονομάστηκε Χώναι.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους απροσμέτρητους αγγέλους. Το όνομά του σημαίνει «ήρωας του Θεού» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους, οι οποίοι αναφέρονται ονομαστικά στην Αγία Γραφή.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα της Καινής Διαθήκης. Είναι ο άγγελος που παρουσιάστηκε στην Παρθένο Μαρία για να της αναφέρει το ευαγγέλιον της ενανθρωπίσεως του Σωτήρος Χριστού. Ο ίδιος παρουσιάστηκε στον Ιωσήφ και του είπε να πάρει τη Μαρία και το τέκνο και να πάνε στην Αίγυπτο, γιατί ο Ηρώδης σκότωνε τα παιδιά των Εβραίων. Κι ο ίδιος, πάλι, του είπε να επιστρέψει από την Αίγυπτο, όταν πέθανε ο Ηρώδης.
Στα νεώτερα χρόνια στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγ.Ορους εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ σε έναν μοναχό και μπροστά στην εικόνα της Παναγίας άρχισε να ψάλλει το «Αξιον Εστί». Του μοναχού του άρεσε αυτός ο ύμνος, αλλά στεναχωρέθηκε γιατί θα το ξεχνούσε. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ όμως με το δάχτυλό του χάραξε τον ύμνο πάνω σε μαρμάρινη πλάκα. Έτσι η εικόνα της Παναγίας ονομάστηκε «Άξιον Εστί» και υπάρχει μέχρι σήμερα η θαυματουργική αυτή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» υπενθυμίζοντάς μας ότι η ύπαρξη των αγγέλων είναι μία πραγματικότητα, καθώς και ο ίδιος ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.
Πολλοί από τους ιερούς μελετητές και ασματογράφους γνωματεύουν, ότι ο θείος Γαβριήλ ήταν ο Άγγελος ο οποίος κύλισε την βράχο από το μνημείο του Ιησού. Και αυτός ήταν που έφερε το μήνυμα στις Μυροφόρες για την Ανάσταση του Κυρίου. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ήταν αυτός που υπηρέτησε το Μυστήριο της ένσαρκης οικονομίας του Θεού Λόγου από την αρχή ως το τέλος.
Ο λαός μας είναι στενά δεμένος με τους αγγέλους γιατί πιστεύει, ότι ο Θεός, τους στέλνει να μας προστατεύουν κάτω από τη σκέπη των πτερύγων τους.
Ονομάζονται από το λαό μας και Άγιοι Στρατηγοί και Άγιοι Ταξιάρχες. Είναι προστάτες της Αεροπορίας μας.
Στο Αιγαίο τιμώνται με ιδιαίτερη ευλάβεια οι Αρχάγγελοι. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ τιμάται στη Σύμη και στο Μανταμάδο της Μυτιλήνης με παλλαϊκό προσκύνημα. Στα συναξάρια τους διαβάζουμε επώνυμες και συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα θαύματα τους. Γιορτάζονται στις 8 Νοεμβρίου 2018

ΠΗΓΕΣ

  • Αγγελική Δαμίγου:  ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: