Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ο γόρδιος δεσμός της Εξεταστικής για το μνημόνιο


 
Ο γόρδιος δεσμός της Εξεταστικής για το μνημόνιο

Ο Πρωθυπουργός αναζητεί ανώδυνη λύση καθώς δεν θέλει ούτε ρήξη με το ΠαΣοΚ ούτε να φανεί ανακόλουθος

Λύση στον γόρδιο δεσμό της Εξεταστικής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στον λαβύρινθο του μνημονίου αναζητεί η κυβέρνηση εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στο θέμα της δόσης. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο πονοκέφαλο που ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η επόμενη Παρασκευή είναι ένα κομβικό σημείο για την τρικομματική κυβέρνηση, καθώς στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο με στόχο να διερευνηθούν οι πολιτικές ή ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Του Άρη Ραβανου

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά ο προσδιορισμός της συζήτησής της στην Ολομέλεια είχε καθυστερήσει αρκετά, διότι η κυβέρνηση έκρινε ότι η πολιτική και οικονομική συγκυρία δεν επέτρεπε να βρεθεί ένα τέτοιο θέμα στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής.

Ωστόσο περαιτέρω καθυστέρηση δεν μπορούσε να υπάρξει. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν διέξοδο - αν και θα συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά την αυριανή σύνοδο του Eurogroup - και προσανατολίζονται να καταθέσουν δική τους πρόταση - για να διερευνηθεί η περίοδος κατά την οποία φθάσαμε στο πρώτο μνημόνιο.

Επί της ουσίας το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να βρει «ισοδύναμο» στην αρνητική στάση του έναντι της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή, αλλά δεν είναι εύκολο να αποφύγει τις επικρίσεις ότι προσπαθεί να συγκαλύψει ευθύνες και να αθωώσει το ΠαΣοΚ.

Μια ενδεχόμενη άρνηση του κ. Σαμαρά δεν είναι εύκολη, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένως σε όλους τους τόνους προεκλογικά ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς η χώρα έφθασε στο μνημόνιο. Από τότε όμως έχουν αλλάξει πάρα πολλά και η κυβέρνηση δεν είναι «γαλάζια» αλλά τρικομματική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβερνητική συνοχή. Το παρασκήνιο είναι έντονο και έχουν γίνει ορισμένες διαβουλεύσεις για να εξευρεθεί λύση, αν και δεν έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις, διότι το θέμα της δόσης είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Ο ρόλος του τρίτου κυβερνητικού εταίρου, της ΔΗΜΑΡ, και του προέδρου της κ. Φ. Κουβέλη ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις κινήσεις και του Πρωθυπουργού. Και αυτό διότι ο κ. Κουβέλης παλαιότερα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής για το μνημόνιο, υπό την προϋπόθεση να περιλαμβάνεται, εκτός από την περίοδο πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου, και το χρονικό σημείο όπου πρωθυπουργός ήταν ο κ. Κ. Καραμανλής. Οπως είναι κατανοητό, αποδοχή για διερεύνηση της περιόδου Καραμανλή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ακόμη και αν ήθελε ο κ. Σαμαράς που δεν το επιθυμεί, από το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να έρθει αντιμέτωπος στην παρούσα φάση με το ΠαΣοΚ, αφού η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο τον κ. Παπανδρέου, αλλά στα πρόσωπα για τα οποία ζητεί τη διερεύνηση ευθυνών συμπεριλαμβάνει και τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Προ ημερών η ΔΗΜΑΡ έδειξε ότι προσανατολίζεται να καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να υπερψηφίσει μια αντίστοιχη επί του πορίσματος του οικονομικού εισαγγελέως κ. Γρ. Πεπόνη που «φωτογραφίζει» πιθανές ευθύνες πολιτικών προσώπων για την ένταξη της Ελλάδας στο πρώτο μνημόνιο. Από τη ΔΗΜΑΡ λένε ότι είναι δεδομένη η αξίωσή τους να υπάρξουν διευκρινίσεις και να γίνει γνωστή όλη η αλήθεια για το πώς η Ελλάδα οδηγήθηκε στο πρώτο μνημόνιο και κυρίως πώς ενεπλάκη σε αυτό και το ΔΝΤ, αλλά απορρίπτουν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαβίβαση στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή της δικογραφίας με περιεχόμενο τις καταγγελίες του πρώην μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Ρουμελιώτη για την υιοθέτηση του πρώτου μνημονίου δείχνει για ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να αποτελεί ένα πολύ καλό «όπλο» για το Μέγαρο Μαξίμου. Με βάση αυτή την εξέλιξη, άρχισε να συζητείται σε κάποιους κύκλους το σενάριο να υπάρξει πρόταση από την κυβερνητική πλειοψηφία με οδηγό τη δικογραφία που στηρίζεται σε όσα κατέθεσε ο κ. Ρουμελιώτης.

Οταν τίθεται το ερώτημα αν θα διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή, η πρώτη αντίδραση από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι η πρόταση της ΝΔ θα μπορούσε να είναι μόνο για το πρώτο μνημόνιο, όταν πρωθυπουργός ήταν ο κ. Γ. Παπανδρέου και υπουργός Οικονομικών ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση του κ. Βενιζέλου, ενώ η πλειονότητα των βουλευτών και των στελεχών του ΠαΣοΚ εμφανίζεται, εκτός εξαιρέσεων, αρνητική επί του θέματος. Οταν είχε γίνει γνωστή η κατάθεση της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠαΣοΚ αντέδρασε έντονα μιλώντας για «πράξη προσβολής της κρίσης του ελληνικού λαού και των θεσμών».

Για να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, απαιτείται πλειοψηφία με τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. «Η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Θεωρείται δεδομένο ότι υπέρ της Εξεταστικής θα ψηφίσουν Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή, ενώ άγνωστο είναι τι θα πράξει το ΚΚΕ, που αν και ασκεί κριτική στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό να την ψηφίσει.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=485557

Δεν υπάρχουν σχόλια: