Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Τελευταία γραμμή άμυνας το… Ευρωπαϊκό κόμμα


Αυτοκτονία η αυτόνομη κάθοδος Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ στις εκλογές.- Ελπίζουν στη συνένωση των δυνάμεων και στην αναστροφή του κλίματος- Εισήγηση στο Σαμαρά για σύστημα απλής αναλογικής.- Καμένα χαρτιά θεωρούν οι Αμερικανοί Σαμαρά-Βενιζέλο-Κουβέλη

Τελευταία γραμμή άμυνας το… Ευρωπαϊκό κόμμα


Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις βρίσκονται προ των πυλών.

Μετά την απόφαση εκταμίευσης της δόσης των 44 δις ευρώ, ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό που θα δώσει και το στίγμα της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ευρωπαϊκό κόμμα είναι μία πραγματικότητα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη γέννησή του. Αυτό είναι εμφανές σε όλους.

Αν λέγαμε πέρυσι τέτοια μέρα ότι ο κ.Σαμαράς, ο κ.Βενιζέλος και μία σειρά στελεχών θα εξέπεμπαν στο ίδιο μήκος κύματος και θα συμπορεύονταν πολιτικά, αυτό θα φάνταζε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή την περασμένη Τετάρτη αλλά και αυτά που έρχονται, συνοδεύονται από τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Θα βαθύνουν την ύφεση και θα εκτοξεύσουν την ανεργία στο 30%. Σενάριο εφιαλτικό για την Ελληνική κοινωνία.

Η μοναδική ελπίδα που υπάρχει είναι να έρθουν επενδύσεις, να υπάρξει ένα κλίμα κοινωνικής σταθερότητας και να κυριαρχήσει η αντίληψη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει οριστικά στο ευρώ.
Οι επενδύσεις όμως δεν δημιουργούν ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα σε ένα μικρό χρονικό ορίζοντα. Για να εγκριθεί και να αρχίσει να υλοποιείται και να αναπτύσσεται μία επενδυτική πρωτοβουλία απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Και η Ελλάδα δεν έχει χρόνο, η κοινωνία δεν έχει άλλη υπομονή.

Οι ηγέτες της τρικομματικής κυβέρνησης γνωρίζουν τις τάσεις που διαμορφώνονται στις δημοσκοπήσεις. Είναι αρκετά έμπειροι πλέον και οι τρεις για να μπορούν να προβλέψουν την προβολή αυτών των δημοσκοπήσεων σε ένα εξάμηνο από σήμερα.

Οι αναλυτές αλλά και τα επιτελεία τους θεωρούν ότι θα ήταν πολιτική αυτοχειρία η αυτόνομη κάθοδος, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ στις επόμενες εκλογές. Άλλωστε και τα σημερινά ποσοστά που τους δίνουν κάποιες ''δημοσκοπήσεις'' αποτελούν περισσότερο ενέσεις παρά πραγματικά στοιχεία. Τα δύο αυτά κόμματα κινδυνεύουν να εξαερωθούν σε μία ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση ενώ προβλήματα θα αντιμετωπίσει και η Νέα Δημοκρατία. Τα προβλήματα της Ν.Δ δεν αναδεικνύονται στην πραγματική τους έκταση αφού δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ελληνικό λαό μία αξιόπιστη και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ μορφοποιήσει αυτή την πρόταση και συνεχιστεί η ριζοσπαστικοποίηση του εκλογικού σώματος, τότε το τελευταίο θα είναι έτοιμο να στηρίξει αυτή την εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Όσο ουτοπική και αν τη θεωρεί ο αστικός πολιτικός κόσμος.

Μόνη λύση αν όχι τελευταία γραμμή άμυνας για να αποτραπεί μία τέτοια εξέλιξη είναι η δημιουργία ενός νέου αναχώματος. Ενός Ευρωπαϊκού κόμματος που θα συνενώσει τις φιλελεύθερες, φιλοευρωπαϊκές και μνημονιακές δυνάμεις.

Κεντρικός κορμός αυτού του νέου Ευρωπαϊκού κόμματος θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Θα πλαισιωθεί από στελέχη προσκείμενα στον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη,όπως τους κ.κ Γιαννίτση,Στουρνάρα,Φλωρίδη,Χριστοδουλάκη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως η κ.Διαμαντοπούλου ή ο κ.Χρυσοχοϊδης ενώ υπάρχουν και στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ, όπως οι κ.κ Μπίστης,Οικονόμου,Ψαριανός και Χατζησωκράτης που είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Βενιζέλος θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Αν η φθίνουσα πορεία του ΠΑΣΟΚ συνεχιστεί και επιταχυνθεί (που είναι και το πιο πιθανό) δεν θα έχει άλλη επιλογή.

Το ίδιο και ο κ.Λοβέρδος που βλέπει ότι η διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και ακόμα πιο δύσκολη η δημιουργία ενός νέου κόμματος με αρχηγό τον ίδιο. Εικάζεται ότι ο κ.Λοβέρδος, όπως και ο κ.Κουβέλης θα αναγκαστούν να συνεργαστούν με το Ευρωπαϊκό κόμμα.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του νέου Ευρωπαϊκού κόμματος θα εκδηλωθεί από τον κ.Σαμαρά χωρίς όμως να δημιουργεί τετελεσμένα και δεδομένα.

Ο Πρωθυπουργός θέλει να δώσει την ευκαιρία στους κ.κ Βενιζέλο,Κουβέλη αλλά και στους εκσυγχρονιστές να εμφανιστούν ως συνιδρυτές του νέου κόμματος. Αυτό που ενδιαφέρει τον κ.Σαμαρά είναι να είναι αυτός ο υποψήφιος Πρωθυπουργός και να καταγραφεί στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ανασύνθεσε το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης.

Ο κ.Σαμαράς, με αυτή του την κίνηση, πιστεύει ότι οδηγεί στην αποστρατεία τον Κώστα Καραμανλή και βάζει στο ''χρονοντούλαπο της ιστορίας'' τον Καραμανλισμό και ότι εμπεριείχε αυτός σε επίπεδο συμβόλων.

Το νέο Ευρωπαϊκό κόμμα έχει τη στήριξη παραγόντων του επιχειρηματικού κόσμου ενώ αντιμετωπίζεται θετικά και από το Βερολίνο αλλά και τον ηγετικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα λειτουργεί με τάσεις στο εσωτερικό του και η συνεκτική του ουσία θα είναι η πίστη στους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, οι μεταρρυθμίσεις και η διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Εκτιμούν ότι θα αποκτήσει δυναμική που θα υπερβεί τη φθορά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού, που συμμετέχουν σήμερα στην κυβέρνηση. Παράλληλα πιστεύεται ότι θα μπορεί να τεθεί πιο πειστικά το δίλημμα της ικανότητας και καταλληλότητας διακυβέρνησης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το νέο Ευρωπαϊκό κόμμα .

Ο Πρωθυπουργός εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και πιθανά σενάρια. Αν υπάρξει αυτόνομη κάθοδος της ΔΗΜ.ΑΡ ή αν προκύψει κόμμα Λοβέρδου ή σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, έχει δεχθεί εισηγήσεις ακόμα και για την καθιέρωση της απλής αναλογικής προκειμένου να μην πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ το bonus των 50 εδρών.

Υπενθυμίζουμε ότι για να ισχύσει η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από 180 βουλευτές.

Οι εισηγητές αυτής της πρότασης πιστεύουν ότι θα φέρουν το ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση, ενώ αν αρνηθεί ο κ.Τσίπρας να ψηφίσει την απλή αναλογική με διάφορα προσχήματα, θα εξασφαλίσουν πάνω από 200 ψήφους, με τη στήριξη της απλής αναλογικής από τους ΑΝ.ΕΛΛ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.

Όλα αυτά αποτελούν σχεδιασμούς και προβολή σεναρίων στο μέλλον. Είναι όμως βέβαιο ότι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν και σε αυτό συμφωνεί και ο Αμερικανικός παράγοντας.

Η στάση των ΗΠΑ έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού συνδέεται με την επιμονή του ΔΝΤ στη διαγραφή χρέους, θέση η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τα Γερμανικά συμφέροντα.

Οι ΗΠΑ είναι πλέον αποφασισμένες να ασχοληθούν με την Ελλάδα και να αποτρέψουν το πέρασμά της στη Γερμανική σφαίρα επιρροής. Και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα τους κ.κ Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.

Ανώτατο στέλεχος του State Department,σε ιδιωτική συζήτησή του με κορυφαίο παράγοντα της ομογένειας, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ως προς την αξιολόγηση των τριών πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων τους.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι ΗΠΑ θεωρούν καμμένα και σημαδεμένα χαρτιά τους κ.κ Σαμαρά,Βενιζέλο,Κουβέλη αλλά και ότι αυτοί εκπροσωπούν.
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/253026/teleytaia-grammi-amynas-to-eyropaiko-komma#ixzz2CHYFequL

Δεν υπάρχουν σχόλια: