Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

GOOGLE Οι κυβερνήσεις παρακολουθούν το ίντερνετ




Μεγάλη αύξηση των αιτημάτων πρόσβασης σε δεδομένα της Google από κυβερνήσεις ανέφερε η Google για τους πρώτους έξι μήνες του 2012, στην Έκθεση Διαφάνειάς της.

Τα σχετικά αιτήματα για πληροφορίες από κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο ανήλθαν περίπου στις 21.000.

Τα πιο πολλά φαίνεται πως υπέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ζήτησε από τη Google στοιχεία 7.969 φορές μέσα στους έξι πρώτους μήνες του 2012. Η εταιρεία φέρεται να ικανοποίησε τα αιτήματα, πλήρως ή μερικώς, στο 90% των περιπτώσεων, όπως αναφέρει το CNN. Η Τουρκία βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη των χωρών που ζήτησαν την απομάκρυνση περιεχομένου, με 148 αιτήματα απομάκρυνσης 426 δημοσιεύσεων υλικού σχετικά με τον Κεμάλ Ατατούρκ, την κυβέρνηση της χώρας, την εθνική ταυτότητα και τις αξίες της.

Η Έκθεση Διαφάνειας της εταιρείας δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, και ξεκίνησε στις αρχές του 2010. Συγκριτικά, στην πρώτη αναφορά είχε γίνει λόγος για 12.539 αιτήματα. Ο αριθμός αυτός φέτος έχει πλέον ανέλθει στα 20.938, για 34.614 λογαριασμούς. Η ίδια η Google σχολιάζει πως η κυβερνητική παρακολούθηση σημειώνει εμφανείς ανοδικές τάσεις.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε στο ΒΒC ότι η τάση αυτή αντικατοπτρίζει τους νόμους στις χώρες. «Για παράδειγμα, στην Τουρκία υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι σχετικά με τη δυσφήμιση δημοσίων προσώπων, ενώ στη Γερμανία περί απομάκρυνσης νεοναζιστικού υλικού... ελπίζουμε πως αυτή η αναφορά θα ρίξει φως πάνω στο πώς οι κυβερνήσεις αλληλεπιδρούν με τις online υπηρεσίες και πώς οι νόμοι αντικατοπτρίζονται στη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο».

Ψηλά στην κατάταξη των χωρών που ζήτησαν πληροφορίες βρίσκονται, εκτός από τις ΗΠΑ, και η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία, καθώς και η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Ινδία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη λίστα των χωρών που υπέβαλαν τέτοιο αίτημα - ωστόσο έχουν υποβληθεί αιτήματα απομάκρυνσης υλικού.

Οι κορυφαίοι τρεις λόγοι για αιτήματα απομάκρυνσης υλικού, κατά την εταιρεία, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις, ήταν η δυσφήμηση, η προστασία προσωπικών δεδομένων και η ασφάλεια.

«Κατά καιρούς, λαμβάνουμε ψευδείς δικαστικές εντολές» αναφέρει η ίδια η Google σχετικά, παραθέτοντας και παραδείγματα τέτοιων εντολών στα FAQ της. «Εξετάζουμε την εγκυρότητα των αιτημάτων που λαμβάνουμε, και αν διαπιστώσουμε ότι κάποια εντολή είναι ψεύτική, δεν συμμορφωνόμαστε».

Σε παρεμφερείς δημοσιεύσεις τέτοιων δεδομένων προχωρούν πλέον και άλλες εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας, όπως το Twitter και το Dropbox.

Πηγή: tsantiri.gr
http://www.radar.gr/news/google-oi-kiberniseis-parakolouthoun-to-internet-14649.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: