Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Σε περίοδο Μνημονίων ανάκαμψη και ανάπτυξη είναι τζούφιες λέξεις





¨
Σε περίοδο Μνημονίων ανάκαμψη και ανάπτυξη είναι τζούφιες λέξεις
 
Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Δονκιχωτικές αερολογίες απολαύσαμε την περασμένη Τετάρτη και την περασμένη Κυριακή, ακούγοντας προσεκτικά τις αγορεύσεις τού υπό ξένη κηδεμονία πρωθυπουργού μας από του βήματος της… ακόμα ελληνικής Βουλής. Αερολογίες διανθισμένες με ύβρεις και αδέξιες ειρωνείες, που απευθύνονταν ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αλλά και ο κ. Στουρνάρας πρόσφεραν αφειδώλευτους επαίνους στην κ. Παπαρήγα, η οποία έχει αναλάβει κατ’ αποκοπήν το οφθαλμοφανώς αντιλαϊκό έργο της κατασυκοφάντησης του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Τυχαία, άραγε, η σύμπτωση απόψεων ΝΔ και ΚΚΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα; Ουδόλως…

Στο σημείο αυτό θα παραθέσω κατά λέξη ένα εξαιρετικά αιχμηρό σχόλιο του Τάσου Παππά, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» (η οποία υποκαθιστά επιτυχέστατα την «Ελευθεροτυπία»). Θυμίζω –λίγη υπομονή για το σχόλιο του Τάσου Παππά– ότι και η «Ελευθεροτυπία» του Χρήστου Τεγόπουλου (του επιλεγόμενου Κίτσου) διαφημιζόταν ως «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ», χωρίς να υλοποιηθεί ποτέ η δέσμευση αυτή του εκδότη της, προβάλλοντας έναν και πλέον μήνα πριν πρωτοκυκλοφορήσει στις 21 Ιουλίου 1975 πέντε ονόματα: Των αείμνηστων Γιάννη Κάτρη, Λούη Δάνου και Αστέρη Στάγκου, καθώς και των επιζώντων Βασίλη Φίλια και της αφεντιάς μου, που, μαζί με τον Γιώργο Βότση, είχαμε λειτουργήσει επί κάμποσα χρόνια ως μοναδικοί αρθρογράφοι.

Ιδού τώρα το εξαιρετικά αιχμηρό σχόλιο του Τάσου Παππά, με την εκ μέρους μου υπόδειξη στους αναγνώστες να προσέξουν τις δύο ακροτελεύτιες φράσεις: «Παρακαλούνται σύμβουλοι και λογογράφοι του πρωθυπουργού να κοντρολάρουν λίγο την πριαπική φαντασία τους, γιατί δεν μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε μ’ αυτά που “τοποθετούν” στο στόμα του. Από το “βόηθα, Παναγιά’’, τις αναφορές στον Ελύτη, τη συνομιλία με τον Ύψιστο κατρακύλησαν στον Λένιν. Με τη φόρα που έχουν πάρει, δεν αποκλείεται να βάλουν τον πρωθυπουργό να “τσιτάρει” Μπακούνιν, προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτός και μόνον αυτός μπορεί να κάνει πράξη το απελευθερωτικό όραμα του μεγάλου αναρχικού. Για να τους βοηθήσουμε, πάντως, τους προτείνουμε το εξής: “Δεν υπάρχει φρούριο που οι μπολσεβίκοι δεν μπορούν να το καταλάβουν’’. Όπου “μπολσεβίκοι” να χρησιμοποιήσουν τη διατύπωση “η κυβέρνησή μου” και το γλυκό θα δέσει. Α, η φράση ανήκει στον Στάλιν. Δεν έχουν πρόβλημα, φαντάζομαι…».

Από την αγόρευση της περασμένης Κυριακής του κ. Σαμαρά θα παραθέσω και τα ακόλουθα… ιδιοφυή, ως προς το πρώτο τους σκέλος, τετριμμένα, ως προς τα δύο έτερα σκέλη τους, και ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ: «Όποια κοινωνία δεν σκέπτεται τους αγέννητους, δεν έχει όραμα. Όποια κοινωνία δεν σκέπτεται τα παιδιά της, δεν έχει αύριο. Κι όποια κοινωνία δεν σκέφτεται τους ανέργους της, δεν έχει καρδιά. Αυτές οι τρεις κατηγορίες δεν είναι πια ανεκπροσώπητες. Εκπροσωπούνται από εμάς»! (Εδώ γελάνε οι κότες κι όλα τα πουλερικά.) Ερώτημα ρητορικό: Ποιοι συνέτριψαν τις… ανεκπροσώπητες τρεις αυτές κατηγορίες, που τις εκπροσωπεί σήμερα υπερηφάνως η ΝΔ; (Στο σημείο αυτό πρέπει να εξαρθεί η… ανιδιοτέλεια του κ. Σαμαρά. Διότι φορτώνεται και τις ευθύνες των προηγηθεισών μνημονιακών κυβερνήσεων. Η δική του απλώς επιδείνωσε την κατάσταση.) Τα σημερινά καταστροφικά στοιχεία είναι αδιάσειστα. Η υπογεννητικότητα καλπάζει. Οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 20%, ενώ αυξήθηκε και η βρεφική θνησιμότητα. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά υποσιτίζονται. Αψευδής μάρτυρας, οι λιποθυμίες μαθητών στα σχολεία. Όσο για την ανεργία, τι να πει κανείς; Αυξάνεται και πληθύνεται καθημερινά. Το τραγικό είναι ότι το επίδομα ανεργίας περικόπτεται αναλγήτως και ότι φορολογείται αυτοτελώς. Για να μη μιλήσουμε για τους μακροχρόνια ανέργους, που στερούνται παντελώς επιδόματος…

Με την επιψήφιση του τρίτου Μνημονίου και κυρίως του προϋπολογισμού (που παίρνει πίσω τις εργασιακές ελαφρύνσεις που δήθεν εξασφάλισε ο Κουβέλης με τα καραγκιοζιλίκια του «παρών/παρούσα», για να μη ρίξει την κυβέρνηση), οι έλληνες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι, ούτε λίγο ούτε πολύ, με τον επικείμενο, για τους περισσότερους εξ αυτών, επιθανάτιο ρόγχο.

Τα ληφθέντα ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ αποκλείουν όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την πιο δειλή ανάκαμψη. Κι αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αλματώδη αύξηση της ΥΦΕΣΗΣ. Ο κ. Σαμαράς την υπολογίζει στο 4,2%, αλλά στην πραγματικότητα θα φτάσει στο 7%, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που την αναβιβάζουν σε διψήφιο αριθμό. Αφήνω την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας –ο Σόιμπλε δήλωσε πρόσφατα με περισσή κυνικότητα «θα περιμένουμε να γίνουν φθηνότερα»!–, περιουσιακά στοιχεία που δεν τα προορίζουν για… επενδύσεις, αλλά για την ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ της προδομένης από τους δουλόφρονες ηγέτες της πατρίδας μας. Μιας πατρίδας που θα σωθεί από τους εντός και εκτός Εφιάλτες της ΜΟΝΟ αν ενεργοποιηθούν δυναμικά οι πολίτες της σε ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας. Άλλη διέξοδος δεν υπάρχει.

Η περιβόητη δόση των 31,5 δισ. ευρώ –κατά Σαμαρά θα πάρουμε πολύ περισσότερα!– δεν θα ωφελήσει σε τίποτα. Και δεν θα ωφελήσει, διότι ως άτομα δεν θα πάρουμε ούτε ευρώ τσακιστό. Επιπλέον, με τα νέα δυσβάστακτα μέτρα πώς θα λειτουργήσει η πραγματική οικονομία; Τα όποια χρηματικά ποσά υπάρξουν θα τα αρπάξουν οι τοκογλύφοι δανειστές μας και τα υπόλοιπα θα πάνε στις αδηφάγες τράπεζες, την κατάρα της εποχής μας. Ιδίως όταν τον κορμό τους, την Τράπεζα της Ελλάδος, διοικεί ο… ανεπίληπτος, περινούστατος (!) και… ακατάβλητος εχθρός της διαπλοκής, Προβόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: