Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Αυτονομία θέρμανσης σε παλαιές πολυκατοικίες

 Αυτονομία σε Παλιές Πολυκατοικίες




Με τη μέθοδο της θερμιδομέτρησης έχετε τον πλήρη έλεγχο κατανάλωσης

Αυτονομία θέρμανσης ακόμη και στις παλιές πολυκατοικίες

Πόσες φορές έχει τύχει να διαφωνήσετε με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας για τις ώρες λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης ή να πληρώσετε κοινόχρηστα για τη θέρμανση ενώ λείπατε; Αν μένετε σε παλιά πολυκατοικία, η οποία δεν διαθέτει σύστημα αυτονομίας, σίγουρα θα έχετε συναντήσει τέτοια περιστατικά. Σήμερα, που η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η αυτονομία επιβάλλεται. Έτσι θαέχετε θέρμανση όποτε επιθυμείτε και θα πληρώνετε για όσο καταναλώνετε. Με την αυτονομία, οι καταναλωτές αποκτούν πλήρη έλεγχο της θέρμανσης όχι μόνο σε επίπεδο διαμερίσματος αλλά και σε επίπεδο δωματίου. Σε κτίρια με το κλασικό δισωλήνιο σύστημα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: με το σύστημα της θερμιδομέτρησης ή της ωρομέτρησης.


 Κάντε την κεντρική θέρμανση αυτόνομη

Με τη μέθοδο της θερμιδομέτρησης έχετε τον πλήρη έλεγχο ακόμη και σε επίπεδο δωματίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΣΟΥΛΗ

Πόσες φορές έχει τύχει να διαφωνήσετε με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας για τις ώρες λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης ή να πληρώσετε κοινόχρηστα για τη θέρμανση ενώ λείπατε; Αν μένετε σε παλιά πολυκατοικία, η οποία δεν διαθέτει σύστημα αυτονομίας, σίγουρα θα έχετε συνάντησα τέτοια περιστατικά, στα οποία ποτέ ως τώρα δεν είχατε δώσει σημασία. Στη σημερινή εποχή όμως, που η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευθεί στα ύψη και πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια σπατάλης, η αυτονομία θέρμανσης επιβάλλεται. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε θέρμανση όποτε επιθυμείτε και θα πληρώνετε για όσο καταναλώνετε.
Με την αυτονομία της θέρμανσης, οι  καταναλωτές αποκτούν πλήρη έλεγχο της θέρμανσης όχι μόνο σε επίπεδο διαμερίσματος αλλά και σε επίπεδο δωματίου. Σε κτίρια με το κλασικό δισωλήνιο σύστημα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους, με το σύστημα της θερμι-δομέτρησης ή της ωρομέτρησης. Με το σύστημα της θερμδομέτρησης, η κατανομή των δαπανών στα διαμερίσματα γίνεται βάσει της θερμικής ενέργειας (kwh) που έχουν καταναλώσει, ενώ με την ωρομέτρηση τα διαμερίσματα χρεώνονται με βάση τις ώρες (h) λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης.
Για τη μέθοδο της θερμιδομέτρησης, η οποία είναι πιο δίκαιη και  ενδεδειγμένη, ένας θερμοστατικός διακόπτης με θερμοστατική κεφαλή και ένας κατανεμητής κόστους τοποθετούνται πάνω σε κάθε σώμα καλοριφέρ. Η θερμοστατική κεφαλή είναι ουσιαστικά ένας θερμοστάτης χώρου, που ρυθμίζει τη ροή του ζεστού νερού προς το σώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει οριστεί για τον συγκεκριμένο χώρο. Με τον τρόπο αυτόν ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει τη θερμοκρασία που επιθυμεί σε κάθε δωμάτιο (π,χ. καθιστικό 21 ° C, υπνοδωμάτια 18° C, λουτρό 23° C). Ακόμη και μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό στα σώματα  καλοριφέρ αντιστοιχεί σε 6% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου. Ο κατανεμητής κόστους κάνει μέτρηση και καταγραφή της ενέργειας που απελευθερώνει κάθε θερμαντικό σώμα στον χώρο. Αθροίζοντας τις μετρήσεις από όλα τα σώματα υπολογίζεται η κατανάλωση του κάθε διαμερίσματος.
Στο λεβητοστάσιο τοποθετείται ένας ελεγκτής αντιστάθμισης, που ρυθμίζει τη λειτουργία του καυστήρα ανάλογα με τις απαιτήσεις του κτιρίου και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, καθώς και μια βαλβίδα διαφορικής πίεσης, η οποία προστατεύει την εγκατάσταση από την αυξημένη πίεση που δέχεται το δίκτυο, όταν οι θερμοστατικοί διακόπτες ανοιγοκλείνουν στα θερμαντικά σώματα.  Σε κάποιες περιπτώσεις προτείνεται η αντικατάσταση του παλιού συμβατικού κυκλοφορητή με νέο ηλεκτρονικό inverter, που αυξομειώνει την παροχή του ανάλογα με τη ζήτηση θέρμανσης. Για τη συλλογή των μετρήσεων που μεταδίδονται από τους κατανεμητές κόστους κάθε διαμερίσματος τοποθετείται στο κλιμακοστάσιο ένας δέκτης δικτύου.
Με τη μέθοδο της ωρομέτρησης ο ένοικος ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τη θέρμανση του διαμερίσματος του αλλά και τον λέβητα από τον θερμοστάτη χώρου, ο οποίος τοποθετείται σε ένα θερμικά αντιπροσωπευτικό σημείο του διαμερίσματος. Ο ωρομετρητής μετρά τον χρόνο που το διαμέρισμα απορροφά θέρμανση από το κεντρικό σύστημα και σε συνδυασμό με τα χιλιοστά θέρμανσης του κάθε διαμερίσματος υπολογίζεται η κατανάλωση. Σε κάθε θερμαντικό σώμα τοποθετείται μια μικρή ηλεκτρονική κεφαλή/βαλβίδα πάνω σε νέο διακόπτη (της προσαγωγής, στο επάνω σημείο του σώματος). Ο θερμοστάτης, που μπορεί να είναι απλός ή προγραμματιζόμενος, δίνει ασύρματα εντολή στις ηλεκτρονικές βαλβίδες των σωμάτων και συγχρόνως σε έναν δέκτη στο λεβητοστάσιο, ο οποίος συνδέεται καλωδιακό με τον πίνακα αυτονομίας και θέτει σε λειτουργία τον λέβητα και τον κυκλοφορητή, και παράλληλα αρχίζει η καταγραφή των ωρών.
Η τοποθέτηση και στις δύο μεθόδους είναι εύκολη και γρήγορη. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι δεν απαιτεί ούτε υδραυλικές μετατροπές στην υφιστάμενη εγκατάσταση θέρμανσης ούτε καλωδιώσεις μέσα στα διαμερίσματα, αφού χρησιμοποιείται ασύρματη τεχνολογία.  Οι όποιες εργασίες απαιτούνται, ολοκληρώνονται σε μόλις μία ημέρα Λόγω του ότι τα εξαρτήματα είναι ασύρματα, η συντήρηση περιορίζεται στην αντικατάσταση των μπαταριών.
Με τη λειτουργία του συστήματος αυτονομίας θέρμανσης και κάνοντας ορθολογική χρήση επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας που φθάνει ως και 40%. Το σύστημα λεπουργεί σε κεντρική θέρμανση πετρελαίου ή φυσικού αερίου, ενώ για την εγκατάσταση του απαραίτητη προϋπόθεση είναι - βάσει νομοθεσίας - η ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.  Όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης αυτόνομης θέρμανσης σε παλιές πολυκατοικίες, εξαρτάται από τον συνολικό αριθμό σωμάτων. Πάντως, με δεδομένη την εξοικονόμηση ενέργειας ως και 40%, ο μέσος χρόνος απόσβεσης του κόστους εγκατάστασης υπολογίζεται σε ενάμισι-δύο χρόνια.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ/18.11.2012



Αυτονομία θέρμανσης σε παλαιές πολυκατοικίες

Ενημερωθείτε αναλυτικά από ΕΔΩ για τους τρόπους αυτονόμησης των παλιών πολυκατοικιών με δισωλήνιο σύστημα θέρμανσης.

Βήματα Υλοποίησης Αυτονομίας
  1. Σε κάθε σώμα τοποθετείται κατανεμητής δαπανών και (προαιρετικά) θερμοστατική κεφαλή.
  2. Στο λεβητοστάσιο εγκαθίσταται συσκευή αντιστάθμισης.
  3. Επίσης στο λεβητοστάσιο εγκαθίσταται ηλεκτρονικός κυκλοφορητής ή βαλβίδα διαφορικής πίεσης.
  4. Οι ένοικοι καταναλώνουν όση θερμική ενέργεια είναι αναγκαία για τη θέρμανση του διαμερίσματός τους. Μπορούν να ελαττώσουν, να αυξήσουν τη θερμοκρασία κάθε χώρου ή ακόμα και να κλείσουν εντελώς τη θέρμανση.
  5. Σε χρόνο που θα συμφωνηθεί συλλέγονται ασύρματα οι μετρήσεις και αποστέλλεται σε κάθε διαμέρισμα η αναλογία του στη συνολική δαπάνη της θέρμανσης.
Πηγή: http://www.charmeg.gr/index.php?comp=applications&id=17

Δεν υπάρχουν σχόλια: