Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ένας δύσκολος γρίφος




H κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι μέχρι τη Δευτέρα εταίροι και δανειστές θα έχουν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξουν και σε μία τελική λύση. Ωστόσο από το Μαξίμου διαρρέουν ότι έχουν και εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν βάσει σχεδίου. Πειστικό; Δύσκολο. Η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει ετοιμότητα για κάτι τέτοιο.

Πάντως την Παρασκευή ο πρωθυπουργός απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες και να μιλήσει με αριθμούς. Εμφανίστηκε, βέβαια, αισιόδοξος για την καταβολή της δόσης και είπε ότι στόχος είναι η χώρα να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά από τη δανειακή σύμβαση και το ταμείο συνοχής. Όμως τα περί 44 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη αφαιρεθεί από τον επίσημο και ανεπίσημο κυβερνητικό λόγο. Και αυτό είναι λογικό αφού, όπως φαίνεται, ούτε οι δανειστές δεν έχουν αποφασίσει ακόμα με ποιον τρόπο θα ξεπεράσουν τα νομικά και πολιτικά προβλήματα που θέτει η νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτό ίσως γίνει με τρόπους που δεν θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να εμφανιστεί με 44 δισ ευρώ «στο χέρι».

Το ΔΝΤ αποδέχεται πλέον χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020-έναντι 120% που ήταν η αρχική τοποθέτησή του. Όμως αυτή η αύξηση απαιτεί επιπλέον οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Πώς θα επιτευχθεί; Με επαναγορά ελληνικών ομολόγων σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας. Όμως ήδη επενδυτές έχουν στα χέρια τους ελληνικά «χαρτιά» που σημειώνουν αύξηση της αξίας τους.

Παράλληλα θα επιστραφούν προς την Ελλάδα κέρδη που είχαν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες από τη διαχείριση ελληνικών ομολόγων. Μάλλον θα μειωθούν και τα επιτόκια. Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση οι εταίροι θα εμφανίζονται να δανείζουν με ζημία που συνεπάγεται πολιτικό και νομικό κώλυμα.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών, πριν το Eurogroup της Δευτέρας. «Είναι εφικτή μία λύση» είπε η Α. Μέρκελ. Το θέμα είναι κατά πόσο το πιστεύει.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=20059

Δεν υπάρχουν σχόλια: